вторник, 2 юли 2013 г.

Рибено къри с кокосово мляко - Green coconut fish curry


Рибено къри с кокосово мляко


Подправките и зелените люти чушки, когато са цели, а не смляни или смачкани, дават аромат на ястието, но не го подлютяват, така че то да е подходящо и за деца.

Продукти:


  •   2 с.л. растителна мазнина 
  •  ½  чаена лъжичка кафяво синапено семе
  •   4 карамфилчета  6 семена зелен кардамом, леко смачкани 
  •   1 голяма клечка канела
  •   1 малка глава лук нарязана на ситно 
  •   5сантиметрово парченце пресен джинджифил, обелено  и срязано на 4
  •   2 големи скилидки чесън
  •   1 ч.л. кориандър на прах
  •   300мл кокосово мляко
  •   2-4 цели зелени люти чушки
  •  сол на вкус
  •   100мл вода
  •   10 листа от къри
  •   ½-1 ч.л. пресно смлян черен пипер
  •   ¾ чаена лъжичка Гарам Масала
  •   500г сьомга или филе от бяла риба, нарязана на едри парченца
За сервиране:

2-3 ч.л. лимонов сок
50г. листа от кориандър 


 Метод на приготвяне




1.     Загрейте мазнината в незалепващ тиган, добавете синапеното семе, карамфилчетата, кардамома и целите
 пръчки канела и разбърквайте, докато се пържи около 20 секунди (внимавайте да не се спукат  
семенцата). Добавете половината лук и пържете 4-5 минути, докато омекне. 

2.      През това време, сложете оставащият лук, джинджифила,, чесъна, смляния кориандър и  100мл кокосово мляко и пасирайте до еднородна смес.


3.      Преместете сместа в тиган заедно с целите зелени  люти чушки и солта. Поставете капак на тигана и гответе 
на слаб огън 12-15 минути, като разбърквате отвреме на време.


4.    Добавете оставащото кокосово мляко, водата, листата от къри, черния пипер, Гарам Масала и рибата и ги оставете да се готвят 3 до 5 минути, докато рибата стане матова и се сготви равномерно отвътре и отвън.



5.      За да сервирате разбъркайте си лимонов сок и кориандър Пробвайте и добавете подправки ако е нужно, след което разсипете в купи и сервирайте си ориз Басмати. 


 Добър апетит!
Гарам Масала "Catch"(Garam masala)
Листа от кориандър (Coriander leaves)

Кориандър "TRS"(Coriander powder)





 

 

Кокосово мляко "TRS"(Coconut milk)
Пръчки канела "TRS"(Cinamon stocks)
Листа от къри "TRS" (Curry leaves)

 

 

Синапено семе "TRS"  
(mustard seeds)

Карамфил "TRS"(Cloves)

 

Ориз Басмати "Tilda"(Basmati rice)
Зелен кардамом "TRS"




 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Green coconut fish curry

 

Ingredients 

  • 2 tbsp vegetable oil 
  • ½ tsp brown mustard seeds 
  •  4 cloves· 
  •  6 green cardamom seeds, lightly crushed 
  • 1 large piece cinnamon stick 1 small onion, finely chopped
  • 5cm piece fresh ginger, peeled and quartered  
  • 2 large garlic cloves
  • 1 tsp ground coriander
  • 300ml coconut milk
  • 2-4 green chillies, left whole
  • salt, to taste
  • 100ml water
  • 10 curry leaves (available from some supermarkets and Asian grocers)
  • ½-1 tsp freshly ground black pepper
  • ¾ tsp garam masala
  • 500g salmon or firm white fish fillets, cut into large pieces
To serve

2-3 tsp lemon juice
50g coriander leaves

1.      Heat the oil in a non-stick pan, add the mustard seeds, cloves, cardamom pods and cinnamon stick and stir fry for 20 seconds (be careful, the seeds might pop). Add half of the chopped onion and fry for 4-5 minutes until soft.

2.      Meanwhile, place the remaining onion, the ginger, garlic, ground coriander and 100ml  of the coconut milk into a blender or food processor and blend to a smooth purée.

3.      Add this mixture to pan along with the whole green chillies and salt, to taste. Cover with a lid and cook over a low heat for 12-15 minutes, giving the pot an occasional stir.

4.      Add the remaining coconut milk, the water, the currry leaves, black pepper and garam masala and the fish and leave to cook undisturbed for about 3-5 minutes, until the fish is opaque and cooked through.

5.      To serve, stir in the lemon juice and coriander. Taste and adjust the seasoning if necessary, then pour into bowls and serve with basmati rice. 

Bon apetit!

Няма коментари:

Публикуване на коментар