понеделник, 15 юли 2013 г.

Най-добрите аюрведични масажни масла и приложението им /част 5/ Top Ten Ayurvedic Herbal Massage Treatments /part5/


Най-добрите аюрведични масажни масла и приложението им 

/част 5/


  Ашваганда - лекарството за сила

Ашваганда или Индийски женшен корен (Withania somnifera) е основна aюрведична е билка, и може да се използва като лечебно масло или топено масло. Целта е билката да навлезе достаъчно дълбоко в тялото за да може да тонизира. Почти всяко изморено тялото може да се възползва от нежната сила, която дава маслото от  Ашваганда или Индийски женшен. То е често срещано в сусамовия комплекс от няколко билки.
 
Приготвяне на гий с Ашваганда
 

Метод № 1 (проста процедура)
Кипнете Ашваганда или Индийски женшен (обикновено една част) с гий (обикновено 4 части) заедно. Прецежда се. Бутилира се.
 

Метод 2 (Традиционен Аюрведа метод)
Сложете в тиган:
1 част билка
4 части топено масло
16 части вода
Внимателно загрейте, като  разбърквате от време на време докато водата се изпари.  

Прецежда се.

Метод 3 (Най-добър добив)

Изварете маслото и воднатa фаза поотделно. Комбинирайте. Оставете на слаб огън за премахване на всички води.


Брахми - лекарството за нерви

Листата от Брахми (Centella Asiatica), така наречената гоку кола, е основната билка за нервната тъкан. Както казахме преди, може да се използва в гийто, но също така и в обикновено масло. Тъй като Брахми  охлажда, пресни листа сеслагат в хладко кокосово масло. Гудучи, манжиста, харитаки и шафран също ще бъдат включени във формулата.
Масажът с Брахми се използва при дегенеративен нервни заболявания, включително невропатия, травматично увреждане и множествена склероза.
 



Масло от Бхрами :
  •  Смесете две супени лъжици Brahmi прах билка в две чаши вода. Поставете сместа на котлона и оставете да къкри, докато течността намалее наполовина.
  •      Използвайте тензух и малък гевгир за прецеждане на  течността в купа.
  •      Сложете една чаша топено масло в малка тенджера и добавете отварата. Оставете да къкри бавно и да се свари, докато цялото количество вода се изпари и гий отново е прозрачно. Това ще отнеме около 20 до 30 минути. Бъдете внимателни, да не рпозволявате на билката и маслото да кипят.
  •      Охлажда се за около 20 минути и се изсипва в стъклен буркан. 

Ashwaganda—Nature’s Stamina Remedy

Ashwaganda root (Withania somnifera) is Ayurveda’s main tonic herb, and may be used as a medicated oil or ghee. The intent is to apply enough that the herb enters the body and has tonifying effects. Just about any tired body can benefit from the gentle strength giving effects of ashwaganda oil. It is often found in a sesame complex of several herbs, including kamla, malti pushp, madhukayasti, anantmul, padmakesara, maida,

Preparing ashwaganda ghee

Method 1 (Simple procedure)
Simmer ashwaganda (typically 1 part) and ghee (typically 4 parts) together. Strain. Bottle. No water remaining.

Method 2 (Traditional Ayurvedic procedure)
Place in pan together:
1 part herb
4 parts ghee
16 parts water
Gently heat, stirring occasionally, until all water evaporated. Strain.

Method 3 (Best yield)
Decoct oil and water phases separately. Combine. Simmer to remove all water.


punarnava, draksha, manjishta, badi kateli, choti elachi, elva, haritaki, bibitaki, amla, musta and padmaka.

Brahmi Oil—Nature’s Nerve Remedy

Brahmi leaf (Centella asiatica), here called gotu kola, is the main herb or nerve tissue. As we have discussed, it may be used in ghee, but it is also common in oil. Since brahmi is cooling, the fresh leaves are infused into cooling coconut oil. Guduchi, manjishta, haritaki and saffron will also be included in the formula.
Brahmi massage is used for degenerate nerve conditions, including neuropathy, traumatic injury and multiple sclerosis.

 Brahmi oil

  • Mix two teaspoons of Brahmi herb powder into two cups of water. Set the mixture on the stove and simmer until the liquid has been reduced by half.
  • Use cheesecloth and small colander to strain the reduced herbal liquid into a bowl.
  • Put one cup of ghee into a small saucepan and add the herbal liquid. Bring to a slow simmer and boil until all of the water has been removed and the ghee has again reached transparency. This will take approximately 20 to 30 minutes. Be careful not to allow the herbs and butter to boil over. 
  • Cool the Brahmi ghee on the stove top for approximately 20 minutes and pour into a glass jar.




Няма коментари:

Публикуване на коментар