четвъртък, 25 юли 2013 г.

Семена от Айован - Ajwain seeds




Семена от айован



 Семената от айован са продукт на растението, което понякога се нарича Бурен на Бишъп. Те са малки семена, които имат силен, отличителен вкус. Вкусът е много подобен на мащерка. Това се дължи на факта, че семената съдържат  значително количество тимолово масло. Семената от айован рядко се предлагат под формата на пудра, поради факта, че пудрата много рядко се използва за каквото и да е. Препоръчва се, ако имате нужда  от айован на прах, да си купите семена и да ги смелите сами у дома.
          

         След закупуването им, се препоръчва да съхранявате семената в херметически затворена кутия, далеч от слънчева светлина и влага, защото в противен случай подправката бързо губи вкуса си, поради изпаряване на етерични масла от семената. Тя често се използва в безмесни ястия,  заради отличителния си вкус, и при затваряне на пикълс (нещо като туршии) поради своите качества на консервант. 

            В Индия семената от айован се използват за Тадка, което представлява много нагорещено олио, в което билки и семена се подлагат на термична обработка. Тадка се ползва за изключителен завършек на редица изпитани ястия, като същевременно дава неподръжаем изкусителен вкус и аромат и правие ястието по-здравословно. В Пaнджаб, семената се ползват за Парата, което е традиционен индийски хляб, подобен на добре познатите ни индийски питки. Семената от айован придават добре осезаем и неподражаем аромат и вкус, което ги прави подходяща подправка за ориз, кърита(ястия със сос), месо и много другия ястия. Най-често се добавя в последните стъпки на приготвянето на дадено ястие, защото етеричните масла в тях бързо се изпаряват и подправката губи аромат и вкус, ако бъде готвена повече от 3-4 минути.

            Айованът се прил;ага много често за овкусяване и подправка на салати, приготвяне на тестени изделия и соления ястия. Не е подходяща подправка за десерти или кексове. Поради силния му аромат и вкус, незначително е нужно незначително количество, за да овкуси цялото ястие. Ако с подправката се прекали вкусът става прекалено силен. Въпреки това, ако се сложи правилното количество, придава много екзотичен и приятен вкус на ястието.


Аюрведа

           


   Семената от айован, също така, намират широко приложение в индийската народна медицина - Аюрведа - по-специално при проблеми с храносмилането и болки в стомаха. Когато приготвяте варива, като боб и леща, е добре да добавите семена от айован в ястието, защото те спомагат за балансиране на стомаха и предотвратяват появата на газове. 
             Семената от айован могат да бъдат ползвани и за отпушване на носа: кипнете вода, добавете семената от айован и направете инхалация над тенджерата. За подобряване на храносмилането може да се сдъвчат семената, както са или с малко мед или захар, за да бъдат по-приемливи на вкус.
            Етеричното масло тимол, което се съдържа в семенцата, има обезболяващо, антибактериално и противогъбично действие. Семенцата са важен източник на фибри, минерали и антиоксиданти.


Полезни и здравословни свойства

  • Много бързо и сигурно се справя с киселините
  • Айованът е най-добрата за храносмилането съставка на храната, затова, се прибавя към бътърмилк (нещо като мътеница) и Ласси (подсладено мляко)след консумацията им. 
  • Няколко семена от айован в комбинация с няколко семенца от резене, подобряват храносмилането
  • Действа страхотно като освежител за уста.
  • Използва при стомашни спазми.
  • Сурови или печени са страхотен апетайзер.
  • В комбинация със сушен джинджифил помага при газове.
  • Доказано ефективни при задух и проблеми с дишането.
  • Често се ползват за инхалация при запушен нос.Няколко семенца имат "магическо" дейстие за отпущване на дихателните пътища в носа.
  • Маслото, което излиза от семенцата има облекчаващо действие при ревматични болки.
  • Няколко семенца от айован заедно със сол във вряла вода, могат да помогнат при възпаления в гърлото, както и за прочистване на дихателните пътища и подобряване и връщане на гласа



Продукти, които Ви предлагаме:















Ajwain seeds





            Ajwain seeds are a product of the plant which is sometimes named Bishop’s Weed. They are a small seed which has a strong, distinctive flavor. The flavor is very similar to Thyme due to the fact that the seeds contain the essential oil Thymol. Ajwain seeds are almost always sold in the seed form, because it is very rarely used as a powder. It is recommended that if you require Ajwain powder, you buy the seeds and crush them as needed at home.

            Once purchased, it is advised to keep Ajwain seeds in an airtight container, away from light and humidity because it quickly loses its flavor due to the evaporation of the essential oils. It is often used in vegetable dishes due to its distinctive flavor, and in pickles due to its preservative qualities.

            In India, Ajwain seeds are used for “Tadka” which is extremely heated oil in which herbs and seeds are cooked, and are then added as a finishing touch to certain dishes. In Punjab, Ajwain seeds are used for Ajwain Paratha, which is a traditional flatbread. The Ajwain seeds add a very distinctive flavor to the bread, which makes it perfect for eating with rice, curries, meat, and a variety of other dishes. It is usually added in the last stages of cooking, due to the fact that the essential oils quickly evaporate and the flavor of the Ajwain could be lost if cooked for too long.

            Ajwain sees many uses in the flavoring of salads, baking, and savory dishes. Due to its powerful taste, a very small quantity is needed to flavor an entire dish. It can be quite overpowering in large quantities, therefore it is used sparingly. However, when the quantities are correct, it can be the perfect spice to make a dish very exotic.


Ayurveda

           


 Ajwain seeds have also had a long history of use in Ayurveda medicine, especially helpful for digestion (increasing gastro-intestinal secretions) and stomach pain. When eating beans, it is good to add Ajwain seeds to the dish due to the fact that the seeds help to balance the flatulence caused by beans.

            Ajwain oil has also been used in Ayurveda as a cure for rheumatic pain (applying the oil to the part of the body which is affected). It can be used as an aleviant for blocked nose (Boil ajwain seeds in water and then inhale the steam). And for digestion, it can be chewed by itself or with a little bit of sugar to make it more acceptable to the palet.

            The essential oil in Ajwain seeds, Thymol, also contains anaesthetic, anti-bacterial, and anti-fungal properties. Ajwain seeds are also a great source of fiber, minerals, minerals and anti-oxidants.


Benefits


  • Ajwain works great for the acidity.
  • Ajwain is the best digestive ingredient, that’s why it is added in buttermilk (chas) and lassi after having the meal.
  • Ajwain are highly used clinically and medically because of its curative and effective healing properties.
  • Combination of few ajwain and fennel seeds or a pinch of sugar works best for the proper digestion.
  • It is greatly used for making the effective mouth washer.
  • Ajwain seeds are used in counteracting spasmodic disorders.
  • Whole raw or roasted ajwain seeds acts as a great appetizer.
  • The combination of ajwain and dried ginger helps in case of flatulence.
  • Ajwain seeds are proven effective treatment for asthma and shortness of breath.
  • They are also used for inhalation during nasal congestion.
  • Few ajwain seeds are enough to do wonders and miracles, as it can easily open up the congested and clogged nasal passage.
  • The oil is the outcome of ajwain seeds, which is treated the best treatment for Rheumatic pains.
  • Few ajwain seeds and a little bit of common salt in the warm water is useful to open up the congested and soar throat, also it helps in clearing the voice due to cough, cold.

Няма коментари:

Публикуване на коментар