Продукти:
- 3/4 чаша Урид Дал
- 1/4 чаша Червен боб
- 2 ч.л. кимион на зърна
- 8 скилидки чесън, нарязани
- 2 см джинджифил корен, нарязан
- 1 ч.л. Гарам масала
- 1/2 чаша сметана
- 1 ч.л. чили на прах
- 3 с.л. масло гий
- 2 големи нарязани домата
- 1 глава лук, нарязана
- 1 с.л олио или зехтин
- сол
Метод на приготвяне
- Накиснете Урид дала и Червения боб за една нощ в 3-4 чаши вода.
- Гответе накиснатия дал и боба в същата вода със солта, чилито на прах и пооловината от нарязания джинджифил, докато далът и бобът омекнат. и се сготвят.
- Обелете и и нарежете на ситно останалия джинджифил, лука и чесъна. Също така, нарежете доматите.
- Загрейте олиото(зехтина) и маслото Гий в тиган с дебело дъно.Добавете кимион на зърна. Когато кимиона започне да пука, добавете на ситно нарязания лук и пържете до златисто кафяво.
- Добавете нарязания джинджифил, чесъна и доматите. Сотирайте*,докато доматите станат на пюре и мазнината започне да се отделя от подправките. Добавете сварените Дал и боб. Не прибавяйте водата водата за сега. С помощта на дъното на черпака смачкайте зрънцата Дал, като разбърквате продължително. Това дава на лещата консистенция на крем.
- Прибовете течността и малко вода (ако има нужда) и оставете да къкри на много тих огън за 15 минути.
- Добавете сметната и гарам масалата и оставете да поври още 5 минути. Добавете 1-2 щипки сминдух на прах.
- Сервирайте топло с наан или парата.
- Съвет: Можете да заместите доматите с 4 лъжици доматено пюре, което ще обогати вкуса и цвета на ястиетоT.
* Относно майсторлъка на сотирането : Тук
Dhal
Makhani
Ingredients
- 3/4 cup Urid Dal
- 1/4 cup red kidney beans
- 2 teaspoons cumin seeds
- 8 garlic cloves, chopped
- 2 inches gingerroot, chopped
- 1 teaspoon garam masala powder
- 1/2 cup fresh cream
- 1 teaspoon red chili powder
- 3 tablespoons butter
- 2 tomatoes, chopped (extra large tomatoes)
- 1 onion, chopped
- 1 tablespoon oil
- salt
Preparation method
1. Soak whole black urid dal and red kidney beans
overnight in 3-4 cups of water.
2. Cook the soaked dal and rajma in the same
water with salt, red chili powder and half the chopped ginger till dal and
rajma are cooked and soft
3. Peel and chop the onion, ginger and garlic
finely. Also chop the tomatoes.
4. Heat oil and butter in a thick-bottomed pan.
Add cumin seeds, when it crackles add chopped onions and fry till golden brown.
5. Add chopped ginger, garlic and chopped
tomatoes. Sauté till tomatoes are well mashed and fat starts to leave the
masala. Add boiled dal and rajma to this.Do not add the liquid at
first.Crush(mash) the dals with the back of the ladle while stirring
continuously, this gives that creamy texture to the dal
6. Add the liquid and some water if required and
simmer on very low heat for fifteen minutes.
7. Add fresh cream and garam masala powder let it
simmer for another five minutes. Finish off with a couple of pinch of Kasoori
methi powdered.
8. Serve hot with Naan or Paraatha.
9. Tip: Replacing the tomatoes with 4 tablespoons
of thick tomato paste will enhance the taste and colour of the dish manifold.
TRS Урид дал |
TRS Червен боб |
Lakes Масло Гий |
TRS Чили на прах |
TRS Кимион семена |
Няма коментари:
Публикуване на коментар