сряда, 24 юли 2013 г.

Кардамом - Cardamom spice



Кардамом







 Подправката Кардамом е много ароматна
и е използвана най - често в източната,
арабската и скандинавската кухня.
 Уникалният сладък и пикантен
 вкус на кардамомома дава възможност 
да се ползва както за солени ястия, така и 
за десерти. 
Семената от кардамом се комбинират 
перфектно със всякаква храна: от сосове,
морска храна, червени меса, птиче
месо и всякакви солени ястия до
десерти, сладкиши и други тестени изделия. Многобройните малки ароматните  семена 
на кардамома са обвити в една шушулка , която е зелена на цвят, когато  е  прясна.
Кардамомът  има комбиниран аромат, който може да бъде описан  като леко сладък, цветен ( на цветя)
 и пикантен с лимонен привкус.
Оставя по езика лют вкус и чувство за антисептично действие, подобно на евкалипта. Някои описват 
аромата му като леко пикантен, подобен на кола. За да сте сигурни, че ще овкусите ястието добре
и ще получите пълния аромат от подправката счукайте кардамома в хаванче или си купете вече
смлян, но имайте предвид, че не бива да е прекалено ситно смлян, ароматът и вкусът му се губят.



Видове Кардамом


Зелен кардамом




 Зеленият кардамом е предпочитаният вид на тази подправка в Индия, 
странта от коята произхожда.  В тази форма растението, всъщност,
 се бере преди да е узряло и се суши на слънце, за да се запази светло
 белият му цвят..Това е по-популярната и предпочитана форма
 на предлагане на подправката, защото има много по-дълготраен
 вкус от останалите форми. Затова тази форма на кардамом се
 ползва от кулинарните познавачи.







Семена от кардамом



В този случай плодовете и шушулките на кардамома са 
отстранени и се предлагат само семената. Тази форма на 
предлагане на подправката понякога е нарича "съблечен 
кардамом", което просто означава, че  шушулките и 
плодовете са отстранени. Семената са смлени или
 пулверизирани* преди употреба. Това дава възможност
 за страхотен аромат на кардамом на много по- ниска
 цена. 12 семена от кардамом са приблизително еквивалент
 на цяла шушулка, спомената в рецепта.




Черен кардамом

Черният кардамом са семената на растение от същото
семейство, които също са много ароматни и много
подобни на вид. Въпреки това, черният кардамом 
не е подходящ заместител в рецепти, в които пише 
да бъде ползван кардамом. Ароматът на черният 
кардамом има акценти на почва и цветя, които 
го различават от истинския зелен кардамом. 
Всъщност, черният кардамом се използва предимно в
 Африканската кухня,но и по цял свят, за да даде аромат на
 бекон на някои вегетариански ястия.



 Смлян кардамом

Смленият кардамом е подходящ за пекарски изделия и други
 случаи, в които изрично е опоменато, че Ви трябва смян кардамом. 
Имайте предвид, че подправката в този вариант има много по
 - трудно осезаем вкус, заради много финото смилане и поради 
факта, че кардамомът губи вкусовите си качества скоро след смилане. 
 За да постигнем желания и очакван вкус на кардамом в
 храната, е препоръчително по-скоро да го смелим непосредствено преди да го сложим в ястието, използвайки кафемелачка или хаванче.
 Белият кардамом, които е бил често срещан в Северна Америка
 и Европа е бил избелван, за подобрение на цвета или, за да обезцветят подправката напълно. 
Използва се за приготвяне на тестени изделия  и някои десерти, за да се запази хомогенността на
сместа за печена тестени изделия или сосове. Процеса на избелване на подправката 
допълнително отнема от вкусовите й качества, затова тя бързо губи популярност. 


Продукти, които Ви предлагаме


https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSYnsUYF_OgIG1q0OI0ScewemfBROkkRlza3PICcJKsGSo6_JFt




















Cardamom Spice








Cardamom spice is a highly aromatic spice
 that is most commonly used in Eastern, 
Arab, and some Scandinavian cuisines.
 Its unique slightly sweet and savory
 flavor allows it to be combined with 
both sweet and savory dishes.
Cardamom seed's ability to enhance so
 many types of food is why it is a
 good combination with a wide range
 of other ingredients from seafood to
 sauces, to meats, poultry, vegetables, and even desserts, pastries, and other baked goods.
Numerous flavorful little cardamom seeds are encased within a single cardamom pod that are green in
 color when fresh. Cardamom spice has a complex flavor that can be described as slightly sweet, floral,
 and spicy with citric elements.
 It leaves the tongue with a warm antiseptic sensation similar to eucalyptus with an additional peppery
 after taste. Some have described its flavor as spicy and cola-like. Grind cardamom from one of the whole
 forms of the spice to insure a superior flavor and aroma, both of which are quickly lost when the
 spice is pre-ground.



Types of cardamom

Cardamom comes in several forms depending upon how
 the cardamom seed pods are treated:


Green cardamom



Green cardamom pods are the preferred form of this spice in 
its native country, India. This fancier cardamom has been 
picked while still immature and sun-dried to preserve its 
bright green color. Green cardamom pods are harder to find and 
more expensive than the other forms of cardamom in part 
because of their superior ability to retain aroma and flavor
 longer. This premium form of cardamom is all 
connoisseurs will use in any recipe which calls for cardamom.




Cardamom seed

Cardamom seeds has had the outer pod, or cardamom fruit, removed so that 
only the pure seeds remain. This form of cardamom spice is sometimes 
called cardamom-decort, which simply means the seeds have been removed
 from the pods, or hulled. The seeds are crushed or ground prior to use, which
 provides plenty of cardamom flavor at a more economical price, substitute 12 
seeds for every whole pod called for in a recipe.





Black cardamom


The black cardamom is the seed pods of closely related species that also
 are aromatic and have an appearance similar to that of true cardamom.
 Although, black cardamom is not a suitable substitute in recipes that call
 for cardamom. Its flavor is much earthier with sweetness and a flowery 
accent that is different from that of true cardamom's. It is an ingredient 
used in some African cooking and abroad to add a bacon like flavor 
to some vegetarian dishes.




Ground cardamom

The ground cardamom is convenient to have for baking and other applications
 where the spice needs to be ground. Freshness and thus flavor are of course
 compromised when cardamom is pre ground because it loses flavor soon
 after grinding. To appreciate cardamom's true flavor we suggest grinding 
it before use in a spice mill, electric coffee grinder, or mortar and pestle.
White cardamom that was commonly available in the North America and 
Europe had been bleached to achieve its color, or lack of it. It is used
 in baking and some desserts because its color helps keep light colored batters, sauces, and confections speck free. The bleaching process also destroyed much of the cardamom's 
flavor leading to white cardamom's decline in popularity.





Няма коментари:

Публикуване на коментар