ДВАРAКА
БЪРФИ
(от курса на Юрий Ковачев)
Необходими
продукти:
·
200 г нахутено брашно
·
150 г обикновено краве масло или 120 г масло Гий
·
½ водна чаша смес от прясно мляко и вода – по равно
·
1/3 до ½ водна чаша захар
·
Ядки – кашу, орехи, бадеми, приблизително около 30 грама
и едро счукани.
Подправки
за сиропа:
·
5-6 карамфилчета
·
1 звездичка анасон
Начин
на приготвяне:
1.
Приготвяне на сиропа
·
Смесваме млякото с водата и захарта, прибавяме
подправките и когато сиропът заври, го оставяме още 1-2 минути на котлона.
2.
Приготвяне на сместа
·
В тенджера с двойно дъно слагаме разтопеното масло и го
загряваме на силен огън.
·
Започваме да прибавяме нахутеното брашно до получаване на
мека паста. Запържваме с постоянно бъркане, докато брашното добие тъмнобежов
цвят. Контролираме огъня според нуждата.
·
Отстраняваме тенджерата от огъня, прибавяме сиропа към
сместа и хубаво разбъркваме.
·
Връщаме на котлона и започваме да бъркаме постоянно,
докато сместа се превърне в гъста, лепкава паста, която лесно се отлепва от
стените на съда (подобно на качамака от царевично брашно). Това може да отнеме
по-продължително време – зависи от продуктите. Отново контролираме огъня според
нуждите на сместа.
·
Ядките се прибавят, когато нахутеното брашно стане
светлокафяво, за да се поизпържат и те докрая.
·
Изсипваме сместа-паста в недълбока и неголяма тавичка,
разстиламе по дъното на тавичката и охлаждаме.
Десертът е доста траен.
И много вкусен.
Dvarak
Burfi
(From the courses of Yuri Kovachev)
(From the courses of Yuri Kovachev)
Ingredients:
1) 200g gram flour
1) 200g gram flour
2) 120g Ghee
3) ½ a glass mix of milk and water – even
4) 1/3 – ½ glass of sugar
5) Nuts – Ceshew, walnuts, almonds, around 30 grams, roughly crushed
3) ½ a glass mix of milk and water – even
4) 1/3 – ½ glass of sugar
5) Nuts – Ceshew, walnuts, almonds, around 30 grams, roughly crushed
Spices for the Syrup:
1) 5-6 cloves (powdered)
2) 1 Star Anison (powdered)
Preperation:
- The Syrup
1) mix the milk, water, and sugar.
2) add the powdered cloves and star anison
3) heat the mixture until it boils, and allow it to boil for 1-2 minutes
1) mix the milk, water, and sugar.
2) add the powdered cloves and star anison
3) heat the mixture until it boils, and allow it to boil for 1-2 minutes
- The Mix
1) In a
heavy bottomed pan, place the ghee, and heat it on a high flame
2) Add gram flour until there it becomes a soft paste. Fry while stiring constantly, until the flour becomes very slightly browned. Change the flame if needed.
2) Add gram flour until there it becomes a soft paste. Fry while stiring constantly, until the flour becomes very slightly browned. Change the flame if needed.
3) Take the
pan off the flame, add the syrup to the flour mix and mix it well.
4) Put the pan back on the flame and start to mix constantly, until the mix turns in to a thick, sticky paste. When it can be easily taken off the sides of the pan, (this may take longer depending on the products). Once again, you can adjust the flame depending on the condition of the mix.
4) Put the pan back on the flame and start to mix constantly, until the mix turns in to a thick, sticky paste. When it can be easily taken off the sides of the pan, (this may take longer depending on the products). Once again, you can adjust the flame depending on the condition of the mix.
5) The
crushed nuts have to be added when the the gram flour becomes light brown, so
that they can be fried fully.
6) Take the
paste-mix out of the pan, and put into a thin, shallow, pan for baking, and
strech it over the bottom of the pan. Allow it to cool.
Няма коментари:
Публикуване на коментар