петък, 12 юли 2013 г.

Шафран - Saffron




Шафран

 

          Шафранът е известен още като златна подправка, не само заради високата си цена и не ,само защото има екзотичен аромат и вкус: остановени са редица полезни свойства на шафрана и това го прави незаменим за т.нар алтернативна медицина. Високата му се цена се дължи на факта, че шафранът се бере единствено и само на ръка. Нужни са около 75,000 Шафранови минзухара (на снимката отгоре) за да бъде произведен само половин килограм! Полезната част на цвета на шафрановия минзухар, всъщност са червените тичинки, които ясно се открояват; имено заради тях се налага брането на ръка: за да не бъде нарушавана тяхната цялост. В естествен некултивиран вид, шафрана може да бъде открит в Гърция, Испания, Италия, Северна Африка, в някои части на Индия. Остановено е, че шафранът в Индия има най добри цветови и вкусови качества, на второ място е испанският шафран.  

           Истинският шафран има червен, към светло-оранжев, цвят, който дава на храната подправена с него много екзотичен и красив вид. Шафранът има и изключителни вкусови качества и е много силен като подправка. Една червена власинка е напълно достатъчна за да овкуси ястие четири порции. В идндийската кухня, шафранът често се използва за приготвяне на ориз.  Доста често се ползва и под формата на пудра, но дори и под формата на власинки, ако шафранът е истински, потопен във гореща вода за 15 минути, би трябвало да оцвети водата и да бъде усетен силният му аромат. Когато водата еароматизирана и оцветена, може да се ползва, за да се свари оризът с нея, както и да бъдат приготвени много ястия със сос. Шафранът се консумира, също така, и като подправка за топло мляко, най - често тази напитка се консумира преди лягане.

            Както споменахме вече, шафранът намира широко приложение в медицината. Проучвания показват, че консумацията на шафран помага за:

  • Кашлица
  •  Астма
  • Коклюш (разг. Магарешка кашлица) - Пертусис
  • За втечняване на гъст секрет (суха кашлица)
  • Инсомния (Шафрановото мляко помага)
  • Атеросклероза
  • Борба с разпространението на рака, както и превенция
  • Газове
  • Депресия
  • Алцхаймер
  • Страхови депресии
  • Шок
  •  Хемоптиза ( малко количество на кръв във храчките)
  • Общо обезболяващо действие
  • Киселини в стомаха
  • Суха кожа


·       Млякото с шафран, което вече споменахме, спомага за пигментацията на кожата: прави я гладка и розова.

 (Очаквайте рецепта за Мляко с шафран в следващата ни публикация) 

Шафранът се използва и в Аюрведа от много години: резултати от датиране употребата на шафран ни връщат 500 г. п.н.е. Оказва се, че шафранът се използва за справяне със заболявания и проблеми като:

  • Ухапвания от насекоми
  • Ухапвания от плъхове
  • За треска
  • При простуда
  • За възстановяване на организма и неговите фукции след алкохолни зависимости
  • Премахване на акне
  • Против побеляване на косата 
  • Срещу повръщане
  • За по-бързо заздравяване на рани
  • Антисептик

За да помага за външни и вътрешни проблеми шафранът се прилага под много различни форми. За проблеми свързани с кожата, може да се направи паста от смляна на прах шафран и да се прилага директно върху кожата, с овлажняващ ефект. За по - сериозни заболявания се препоръчва шафранът да бъде приеман вътрешно.Това дава възможност да комбинирате тази чудодейна подправка в много рецепти с други супер-храни като чия, манго, лелено семе, сьомга, кафяв ориз, киноа, зелен чай...  Едно от най - големите предимства на шафрана е, че се ползва не само за солени ястия, но и за приготвяне на всякакви сладкарси изделия: кексове, мъфини, торти и т.н. 

Красота...





Saffron

 

            Saffron is known as a golden spice, due to the fact that it is not only used to add an exotic flavor to food, but it has also been proven to be beneficial in a large number of health issues. It tends to be very expensive due to the difficulty of harvesting it. It can take up to 75,000 Saffron flowers to collect just half a kilogram! Additionally, the majority of the harvesting must be done by hand, due to how delicate the actual Saffron “Stigma” is. The spice is actually the “Stigma” of the flower which is usually between 2cm and 4cm long. Saffron is native to Greece and it can be found in Spain, Italy, North Africa, India, and a few other places in South East Asia. It is often said that the Indian Saffron has a much deeper red color than the Italian or Spanish Saffron, and holds a more powerful aroma.  

            Real saffron has a red to bright-orange color, which can give food a very exotic look. Not only this, saffron also has a strong flavor, and only a small pinch of ground saffron is needed to enhance the taste in an exotic direction. It also gives a deep, yellow color to dishes. In Indian cuisine, Saffron is often used to cook rice. It can be used either in its powdered form, or the whole “stigma” can be placed in warm water for 10-15 minutes until it releases its aroma and color into the water. Once the aroma and the color have been released, the Saffron infused water can be used while boiling the rice, or as a liquid addition to any number of sauces and dishes. Another way that Saffron is often consumed is with warm milk, usually before sleep.

            As mentioned before, Saffron has been proven to help with many health issues. Research has shown that consuming Saffron can help with:

  • Coughs
  •  Asthma 
  •  Pertussis (whooping cough)
  • To loosen phlegm (in order to help the body expel it)
  • Insomnia (as mentioned above, a little bit of Saffron with warm milk before sleep)  
  •  Atherosclerosis
  • Combating the onset and spread of cancer
  • Flatulence
  • Depression
  • Alzheimer’s disease
  • Frighg
  • Shock
  •  Hemoptysis
  • General pain
  • Heartburn
  • Dry skin


·        Drinking milk with Saffron has also been said to increase the pigmentation of the skin, giving your skin a smoother tone.

 (A recipe for Saffron Milk will be published soon!) 

Saffron has been used in Ayurveda for a long time as well; some records dating back to 500 B.C.E. Accounts have shown that Saffron has been used to treat all sorts of ailments such as

  •  Insect bites
  • Rat bites
  • Reducing fevers
  • Abating colds
  • To help relieve the damage of alcoholism
  • Removal of acne
  • Preventing onset of grey hair  
  • Preventing of vomiting
  • Speeding up the healing process of wounds
  • Antiseptic

Saffron can be consumed in many ways in order for its benefits to become apparent. For skin related issues, a paste can be made from powdered Saffron and applied directly to the skin, functioning as a moisturizer. For the more serious health issues, the Saffron must be ingested. This leaves endless possibilities for combining this wonderful, exotic spice with any number of recipes and even other “super-foods” such as Chia seeds, Mango, Flax-seeds, Salmon, Brown Rice, Quinoa, Green Tea, the list goes on! The best part about Saffron is that it is not only used for savory dishes, but can also be used to add flavor to sweets!   

Beautiful...




Няма коментари:

Публикуване на коментар