вторник, 30 юли 2013 г.

Пънджабско къри с нахут - Punjabi chole




Пънджабско къри с нахут







Порции: 4-5


Продукти:

  •      1 1/2 чаша нахут ( може да се използва готов сварен нахути да се спести време)
  •      2 средно големи глави лук нарязани
  •      3 средно големи домата нарязани
  •      1 ч.л. джинджифилова паста
  •      ½ ч. л. гарам масала
  •      1 ч. л. лют червен пипер на прах
  •      1 ч. л. манго на прах
  •      2 нарязни зелени люти чушки
  •      1 супена лъжица масло
  •      сол
Поправки:

  • 4-5 черни кардамона
  • 2.5 см канелена пръчка
  • 5-6 пипер на зърна
  • 3 карамфила
  • 1 дафинов лист
  • 1  и половина ч.л. кимион
  • 1 и половина ч.л. кориандър
  • 1 и половина ч.л. семена от резене
  • 2 червени чушки

Preparation method

  1. Измийте и накиснете нахута за през нощта.
  2. В тенджера под налягане добавете нахута, вода, и сол.Когато заври варете 5-6 минути. Нахутът трябва да е достатъчно мек, за да се мачка с лъжица.
  3. В тиган запечете всички подправки, посочени в раздела "Подправки" по-горе, докато станат златисто кафяви. Внимавайте да не ги прегорите.
  4. Оставете ги да изстинат малко, след което ги стрийте на много ситен прах с помощта на хаванче.
  5. Загрейте олио в същия тиган, в който сте пекли подправките. Когато олиото загрее, добавете лука и го пържете, докато стане прозрачен.
  6. Добавете пастата от джинджифил.
  7. Когато изчезне специфичната миризма на суров джинджифил, добавете доматите. За да се сготвят по-бързо доматите, може да добавите малко сол.
  8. Добавете подправките направени на прах, чилито на прах и зелените люти чушки, нарязани на лентички, към сместта и сотирайте за около минута.
  9. Добавете към всичко това и сварения нахут с част от водата, в която се е варил. Количеството вода зависи от вашето желание за количеството сос..
  10. Оставете да къкри за 5-7 минути.
  11. Добавете амчур, или мангото на прах.
  12. Гарнирайте с лук на шайби и листа от кориандър.
  13. В отделната чиния може да нарежете лук на колелца и да ползвате соса от ястието за сосче за топене.
  14. Това къри може да се консумира с кулчас, барутас, пури (не за пушене), роти, ориз басмати, според вкуса Ви.
  15. Добър апетит. Насладете се на това чудесно къри!


























Punjabi Chole







Serves: 4-5

Ingredients



Ingredients for the chole:

  • 1 and half cup chickpeas (ready boiled chickpeas can also be used to save time)
  • 2 medium sized onions chopped
  • 3 medium sized tomatoes chopped
  • 1 tsp ginger paste
  • ½ tsp garam masala
  • 1 tsp chilly powder
  • 1 tsp amchur powder/dry mango powder
  • 2 slit green chillies
  • 1 tbsp oil
  • salt

Spices for the punjabi chole masala:

  • 4-5 black cardamoms
  • 2.5cm cinnamon stick
  • 5-6 peppercorns
  • 3 cloves
  • 1 bay leaf
  • 1 and half tsp cumin seeds (jeera)
  • 1 and half tsp coriander seeds (dhania)
  • 1 and half tsp fennel seeds (saunf)
  • 2 red chillies

Preparation method

  1. Wash and soak the chickpeas in water overnight.
  2. In a pressure cooker add the chickpeas, water and salt. Pressure cook until the pot whistles 5-6 times. The chickpeas should be soft enough to mash with a spoon.
  3. In a pan, roast all the spices mentioned in the “Spices for Panjabi Chole Masala” section above on a medium flame until they turn brown. Be careful not to burn them – toss them in the pan to avoid over-roasting.
  4. Once the spices have cooled, use a mortar and pestle grind them into a fine powder.
  5. After removing the spices, add oil to the same pan. Once the oil is hot, add the chopped onions and fry until they become transparent.
  6. Add the ginger paste.
  7. Once the smell of raw ginger disappears, add the chopped tomatoes. A little salt can be added so the tomatoes cook faster.
  8. Add the powdered spices, red chilli powder and slit green chillies to the onion-ginger-tomato mix and saute for around 60 seconds.
  9. Add the boiled chickpeas to the mixture with a little bit of the water in which it was boiled. You can add more of the water if you want more gravy..
  10. Simmer for 5-7 minutes.
  11. Add the amchur (dried mango) powder.
  12. Garnish with chopped onions and cilantro leaves.
  13. In a seperate plate, you can chop onions in rings, and use the sauce of the Punjabi Chole as a dip.
  14. This curry can be eaten with kulchas, bhaturas, pooris, rotis and rice, depending on your preference.
  15. Bon Apetite! Enjoy your delicious curry!

Няма коментари:

Публикуване на коментар