Пънджабско къри с нахут
Продукти:
- 1 1/2 чаша нахут ( може да се използва готов сварен нахути да се спести време)
- 2 средно големи глави лук нарязани
- 3 средно големи домата нарязани
- 1 ч.л. джинджифилова паста
- ½ ч. л. гарам масала
- 1 ч. л. лют червен пипер на прах
- 1 ч. л. манго на прах
- 2 нарязни зелени люти чушки
- 1 супена лъжица масло
- сол
Поправки:
- 4-5 черни кардамона
- 2.5 см канелена пръчка
- 5-6 пипер на зърна
- 3 карамфила
- 1 дафинов лист
- 1 и половина ч.л. кимион
- 1 и половина ч.л. кориандър
- 1 и половина ч.л. семена от резене
- 2 червени чушки
Preparation method
- Измийте и накиснете нахута за през нощта.
- В тенджера под налягане добавете нахута, вода, и сол.Когато заври варете 5-6 минути. Нахутът трябва да е достатъчно мек, за да се мачка с лъжица.
- В тиган запечете всички подправки, посочени в раздела "Подправки" по-горе, докато станат златисто кафяви. Внимавайте да не ги прегорите.
- Оставете ги да изстинат малко, след което ги стрийте на много ситен прах с помощта на хаванче.
- Загрейте олио в същия тиган, в който сте пекли подправките. Когато олиото загрее, добавете лука и го пържете, докато стане прозрачен.
- Добавете пастата от джинджифил.
- Когато изчезне специфичната миризма на суров джинджифил, добавете доматите. За да се сготвят по-бързо доматите, може да добавите малко сол.
- Добавете подправките направени на прах, чилито на прах и зелените люти чушки, нарязани на лентички, към сместта и сотирайте за около минута.
- Добавете към всичко това и сварения нахут с част от водата, в която се е варил. Количеството вода зависи от вашето желание за количеството сос..
- Оставете да къкри за 5-7 минути.
- Добавете амчур, или мангото на прах.
- Гарнирайте с лук на шайби и листа от кориандър.
- В отделната чиния може да нарежете лук на колелца и да ползвате соса от ястието за сосче за топене.
- Това къри може да се консумира с кулчас, барутас, пури (не за пушене), роти, ориз басмати, според вкуса Ви.
- Добър апетит. Насладете се на това чудесно къри!
Punjabi
Chole
Serves: 4-5
Ingredients
Ingredients
for the chole:
- 1 and half cup chickpeas (ready boiled chickpeas can also be used to save time)
- 2 medium sized onions chopped
- 3 medium sized tomatoes chopped
- 1 tsp ginger paste
- ½ tsp garam masala
- 1 tsp chilly powder
- 1 tsp amchur powder/dry mango powder
- 2 slit green chillies
- 1 tbsp oil
- salt
Spices for
the punjabi chole masala:
- 4-5 black cardamoms
- 2.5cm cinnamon stick
- 5-6 peppercorns
- 3 cloves
- 1 bay leaf
- 1 and half tsp cumin seeds (jeera)
- 1 and half tsp coriander seeds (dhania)
- 1 and half tsp fennel seeds (saunf)
- 2 red chillies
Preparation method
- Wash and soak the chickpeas in water overnight.
- In a pressure cooker add the chickpeas, water and salt. Pressure cook until the pot whistles 5-6 times. The chickpeas should be soft enough to mash with a spoon.
- In a pan, roast all the spices mentioned in the “Spices for Panjabi Chole Masala” section above on a medium flame until they turn brown. Be careful not to burn them – toss them in the pan to avoid over-roasting.
- Once the spices have cooled, use a mortar and pestle grind them into a fine powder.
- After removing the spices, add oil to the same pan. Once the oil is hot, add the chopped onions and fry until they become transparent.
- Add the ginger paste.
- Once the smell of raw ginger disappears, add the chopped tomatoes. A little salt can be added so the tomatoes cook faster.
- Add the powdered spices, red chilli powder and slit green chillies to the onion-ginger-tomato mix and saute for around 60 seconds.
- Add the boiled chickpeas to the mixture with a little bit of the water in which it was boiled. You can add more of the water if you want more gravy..
- Simmer for 5-7 minutes.
- Add the amchur (dried mango) powder.
- Garnish with chopped onions and cilantro leaves.
- In a seperate plate, you can chop onions in rings, and use the sauce of the Punjabi Chole as a dip.
- This curry can be eaten with kulchas, bhaturas, pooris, rotis and rice, depending on your preference.
- Bon Apetite! Enjoy your delicious curry!
Няма коментари:
Публикуване на коментар