събота, 27 юли 2013 г.

Baingan ka Bharta - Байган ка Барта

Байган Ка Барта

  Байган ка барта е популярно ястие в Панджаб. Сервира се с парата питки.

Време за подготовка:10 мин
Време за готвене: 
За 4 порции.

Продукти:

2 средни патладжанa
2 средно големи картофи
2 супени лъжици масло
1/2 ч.л. семена кимион
1/2 чаша нарязан лук
1 чаша нарязани домати
1/2 ч.л. лют червен пипер на прах
1/4 ч.л. куркума на прах
2 супени лъжици нарязан джинджифил
1 1/2 ч. л. нарязан зелени люти чушки
сол на вкус
За окраса : 2 супени лъжици нарязан кориандър


Вместо да слагате отделно подправките, можете да използвате Байган барта масала.

 

 

 

 Приготвяне:

  • Изпечете патладжаните докато омекнат и сварете картофите.
  • Извадете и обелете люспата на патладжаните и картофите и ги сложете в купа, излейте допълнително вода и смачкайте на пюре старателно. Оставете настрана.
  • Загрейте олиото в тиган и запържете кимионовите зърна.Щом семената започнат да пращат обавете лук и варете докато лука стане златисто кафяво.
  • Добавете доматите, чилито на прах, куркумата на прах, джинджифила, зелените люти чушки и сол и варете в продължение на 5 минути на силен огън.
  • Добавате патладжаните и картофите  и варете в продължение на 2 до 4 минути на среден огън.
Сервирайте топло и гарнирайте с кориандър
 

Baigan Ka Bharta



Baingan ka Bharta
Baigan ka bharta is a famous punjabi dish. It serves best with parathas. 

Preparation Time: 
Cooking Time: 
Makes 4 servings


Ingredients

 
2 medium sized brinjal (baingan / eggplant
2 medium sized potatoes
2 tbsp oil
1/2 tsp cumin seeds (jeera)
1/2 cup chopped onions
1 cup chopped tomatoes
1/2 tsp chilli powder
1/4 tsp turmeric powder (haldi)
2 tsp chopped ginger (adrak)
1 1/2 tsp chopped green chillies
salt to taste.
Instead of putting spices separately you can use ready baigan masala.

 


For The Garnish 2 tbsp chopped coriander (dhania)






Method

  • Roast the baigan and boil the potatoes .


  • Remove and peel the skin of baigan and potatoes and keep in a bowl, drain the extra water and mash it thoroughly. Keep aside.


  • Heat the oil in a fry-pan add the cumin seeds.When the seeds crackle add the onions and cook till the onions turn golden brown .


  • Add the tomatoes, chilli powder, turmeric powder, ginger, green chilies and salt and cook for 5 minutes on high flamе


  • Add the mashed baigan and potatoes and cook for 2 to 4 minutes on a medium flame. 


  • Serve hot and garnish with coriander 



    Няма коментари:

    Публикуване на коментар