Пиле Караи
За приготвянето на това ястие имате 2 възможности:
1) Да приготвите соса за него сами
2) Да ползвате готов сос Patak's Karai sauce. Ето я и рецептата: Пиле караи с Patak's Karai sauce
Продукти:
- 1 малко обезкостено пиле нарязано на хапки
- 3 средни глави лук, нарязани
- 2см корен от джинджифил
- 3 с.л. листа от кориандър
- 5 едроскълцани скелидки чесън
- 1 слива
- 2 с.л. нарязани домати
- 2 едроскълцани зелени люти чушки
- Олио или зехтин около 250мл
микс от подправки за Пиле Караи |
Подправки
- 1 ½ ч.л. сол
- 1 ч.л. чили на прах
- 1½ ч.л.куркума на прах
- 1 ч.л. гарам масала
- 3 ч.л. кориандър
- 1 ч.л. семена от кимион
За маринатата на пилето
- 2 с.л. натурално кисело мляко
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. Гарам масала
Как да го сготвим
- Смесете всички съставки за маринатата и мариновайте пилето за не по-малко от 1 час – колкото повече време пилето престои мариновано, толкова по- добър ще бъде вкуса му (ако седи цяла нощ е най - добре).
- Пригответе зеленчуците и подправките: нарежете чесъна, обелете джинджифила. Нарежете кориандъра и зелените люти чушки.
- Сложете мазнина в Уок ( ако нямате Уок и тиган с дебело дъно върши чудесна работа) и пържете лука до златисто кафяв цвят(около 10 минути)
- Пирбавете чесъна, джинджифила, семената от кимион и половината от лютите чушки в тигана и пържете още една минута.
- Добавете нарязаното пиле в сместа. Добавете всички останали подправки и доматите и продължете да пържите на силен огън.
- Когато пилето започне да побелява продължете на пържите още десет минути, но разбърквайте, за да не залепне. След това намалете огъня и оставете да къкри за още 10 минути. Сместа вероятно ще бъде доста течна.Това не бива да ви притеснява.
- Увеличете котлона докрай и отново пържете за 5 минути, докато се изпари течността и мазнината се отдели от ястието.
- Добавете нарязания кориандър и останалите люти чушки.
- Добавете чаша студена вода и оставете да къкри още 2 миути.
- Гарнирайте като поръсите със ситно нарязани джинджифил, зелени люти чушки и кориандър.
Chicken Karai from scratch
For this recipe you have two options:
1) To prepare the sauce yourself
2) To use Patak's Karai sauce for the dish : Chicken Karai with Patak's Karai sauce
Ingredients
- 1 small boneless chicken chopped into bite size pieces
- 3 medium onions, chopped
- 2cm root ginger, grated
- 3 tbsps fresh chopped coriander
- 5 cloves of garlic, roughly chopped
- 1 plum 2 tbsps of tinned chopped tomato
- 2 green chillies, roughly chopped
- Olive or vegetable oil (about 250ml)
Spices
- 1 ½ tsp salt
- 1 tsp red chilli powder
- 1½ tsp turmeric powder
- 1 tsp garam masala
- 3 tsp ground coriander
- 1 tsp cumin seeds
Chicken Marinade
- 2 tbsps natural yogurt
- 1 tsp salt
- 1 tsp garam masala
Preparation method
- Mix all the marinade ingredients together and marinade the chicken for at least 1 hour – the more you marinade the better the taste (overnight is good).
- Prepare the vegetables and spices: Chop the garlic and grate the ginger. Chop the coriander and green chillies.
- Add the oil to a wok or large heavy bottomed pan and fry the chopped onions until golden brown (about 10 minutes).
- Add the garlic, ginger, cumin seeds and ½ the green chillies to the mixture and fry for 1 minute.
- Add the chicken to the mixture. Add all the other spices and the tomatoes and continue to fry on a high heat.
- Once the chicken is well sealed, continue to stir and fry for a further 10 minutes. Then turn down the heat and allow to simmer for a further 10 minutes. You will find that the mixture becomes quite wet and liquid.
- Next, turn up the heat to full and fry again for 5 minutes until all the liquid has evaporated and the oil has separated out.
- Add the chopped coriander and the remaining green chillies.
- Add one cup of cold water and simmer for another 2 minutes.
- Garnish with a sprinkling of chopped ginger, green chillies and coriander.
Serve with basmati rice!
Няма коментари:
Публикуване на коментар