вторник, 9 юли 2013 г.

Пиле Караи - Karai chicken


Пиле Караи
За приготвянето на това ястие имате 2 възможности:
1) Да приготвите соса за него сами
2) Да ползвате готов сос Patak's Karai sauce. Ето я и рецептата: Пиле караи с Patak's Karai sauce
Продукти:
  • 1 малко обезкостено пиле нарязано на хапки
  • 3 средни глави лук, нарязани 
  • 2см корен от джинджифил
  • 3 с.л. листа от кориандър
  • 5 едроскълцани скелидки чесън
  • 1 слива
  • 2 с.л. нарязани домати
  • 2 едроскълцани зелени люти чушки
  • Олио или зехтин около 250мл
микс от подправки за Пиле Караи
Подправки
  • 1 ½ ч.л. сол
  • 1 ч.л. чили на прах
  • 1½ ч.л.куркума на прах
  • 1 ч.л. гарам масала
  • 3 ч.л. кориандър
  • 1 ч.л. семена от кимион
За маринатата на пилето
  • 2 с.л. натурално кисело мляко
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. Гарам масала
Как да го сготвим
  1. Смесете всички съставки за маринатата и мариновайте пилето за не по-малко от 1 час – колкото повече време пилето престои мариновано, толкова по- добър ще бъде вкуса му (ако седи цяла нощ е най - добре).
  2. Пригответе зеленчуците и подправките: нарежете чесъна, обелете джинджифила. Нарежете кориандъра и зелените люти чушки.

  3. Сложете мазнина в Уок ( ако нямате Уок и тиган с дебело дъно върши чудесна работа) и пържете лука до златисто кафяв цвят(около 10 минути)

  4. Пирбавете чесъна, джинджифила, семената от кимион и половината от лютите чушки в тигана и пържете още една минута.

  5. Добавете нарязаното пиле в сместа. Добавете всички останали подправки и доматите и продължете да пържите на силен огън.

  6. Когато пилето започне да побелява продължете на пържите още десет минути, но разбърквайте, за да не залепне. След това намалете огъня и оставете да къкри за още 10 минути. Сместа вероятно ще бъде доста течна.Това не бива да ви притеснява. 

  7. Увеличете котлона докрай и отново пържете за 5 минути, докато се изпари течността и мазнината се отдели от ястието.

  8. Добавете нарязания кориандър и останалите люти чушки.

  9. Добавете чаша студена вода и оставете да къкри още 2 миути.

  10. Гарнирайте като поръсите със ситно нарязани джинджифил, зелени люти чушки и кориандър.

Сервирайте с ориз Басмати 



 


































Chicken Karai from scratch

For this recipe you have two options:
1) To prepare the sauce yourself
2) To use Patak's Karai sauce for the dish : Chicken Karai with Patak's Karai sauce
 






Ingredients

  • 1 small boneless chicken chopped into bite size pieces
  • 3 medium onions, chopped
  • 2cm root ginger, grated
  • 3 tbsps fresh chopped coriander
  • 5 cloves of garlic, roughly chopped
  • 1 plum 2 tbsps of tinned chopped tomato
  • 2 green chillies, roughly chopped
  • Olive or vegetable oil  (about 250ml)

Spices

  • 1 ½ tsp salt
  • 1 tsp red chilli powder
  • 1½ tsp turmeric powder
  • 1 tsp garam masala
  • 3 tsp ground coriander
  • 1 tsp cumin seeds

Chicken Marinade

  • 2 tbsps natural yogurt
  • 1 tsp salt
  • 1 tsp garam masala

Preparation method

  1. Mix all the marinade ingredients together and marinade the chicken for at least 1 hour – the more you marinade the better the taste (overnight is good).
  2. Prepare the vegetables and spices:  Chop the garlic and grate the ginger.  Chop the coriander and green chillies.
  3. Add the oil to a wok or large heavy bottomed pan and fry the chopped onions until golden brown (about 10 minutes).
  4. Add the garlic, ginger, cumin seeds and ½ the green chillies to the mixture and fry for 1 minute.
  5. Add the chicken to the mixture.  Add all the other spices and the tomatoes and continue to fry on a high heat.
  6. Once the chicken is well sealed, continue to stir and fry for a further 10 minutes.  Then turn down the heat and allow to simmer for a further 10 minutes.  You will find that the mixture becomes quite wet and liquid.
  7. Next, turn up the heat to full and fry again for 5 minutes until all the liquid has evaporated and the oil has separated out.
  8. Add the chopped coriander and the remaining green chillies.
  9. Add one cup of cold water and simmer for another 2 minutes.
  10. Garnish with a sprinkling of chopped ginger, green chillies and coriander.

Serve with basmati rice!

Няма коментари:

Публикуване на коментар