понеделник, 20 януари 2014 г.

MDH Kitchen King Masala

MDH Kitchen King Масала



Масала, известна още като:
Универсална масала (смес от подправки)

Описание

Както предполага името , Kitchen King Masala е "царицата" на всички масали, защото е смес от основни подправки използвани главно за "сабджис" - зеленчуци варени във сос, зеленчуково къри. Съставките на Китчън Кинг варират според компанията производител. В случая на MDH ( това е първата индийска марка за подправки) Kitchen King masala съдържа кориандър, кимион, чили,куркума, черен пипер и много други подправки. На цвят е тъмно кафява има силен пикантен вкус и трябва да се използва "внимателно".

Приложения в кулинарията

· Китчън Кинг може да се ползва за направа на Пънджабски сабджита (Пънджаб е щат в Индия) и дори в зеленчукови ястия.
· Може да използва при приготвяне на къри, ориз със зеленчуци или бириани.
· Много не-зеленчукови ястия, които са пикантни и имат нужда от разнообразяване с интересна смеска от аромати, може да бъдат поръсени с Китчън Кинг и резултатът ще е чудесен!

Препоръки за съхранение

Съхранявайте на сухо и хладно място. Някои хора дори съхраняват подправките в хладилника. Достатъчно е, когато отворите опаковката, да изсипете останалото съдържание в буркан. Използвайте суха лъжица и дръжте далелче от деца, защото мирише вкусно но е доста люто за тях ;).

Здравословни ползи

Поради факта, че е микс от различни подправки, има здравословните ползви на вся една от тях.
Кориандърът лекува разстойство и диария. Известно е, че семената от кориандър помагат при менструални проблеми. Дори се ползва като средство за миене на очи и има чудесно действие срещу конюктивит.
Куркумата съдържа активната съставка куркумин, която има антиоксидантни, противовъзпалителни, антибактериални, противоракови, успокояващи стомаха и черния дроб фукнции. 
Черният пипер подобрява храносмилането, облекчава газове и играе ролята на антиоксидант при борба с рака.
Кимиона има мощни свойства против запек, лошо храносмилане, гадене и чревни разстройства.

Сабджи с Мунг Дал


Продукти:

3/4 чаша Мунг Дал
3 ч.л. олио
1 ч.л. кимион
2 ч.л. скълцан чесън
2 ч.л. скълцани зелени чилита
2 ч.л. скълцан джинджифил
1 нарязан домат
3 гл. лук нарязани

1 щипка куркума

1 ч.л. лют червен пипер

1 ч.л. кориандър на прах

сол на вкус

1/2 ч.л. MDH Kitchen King


За гарнирането: прясно нарязани листа от кориандър

Начин на приготвяне
 

Сварете лещата Мунг Дал в тенджера под налягане с 5 чаши вода
Загрейте мазнина в тиган с дебело дъно и добавете кимион
 Когато семенцата започнат да "подскачат", добавете джинджифила, чесъна и
зелените чилита и сотирайте за няколко минути.
Добавете лука и всички подправки (вкл. солта)
Оставете го да се готви около 7 минути. 
Добавете нарязаните домати и го оставете да се готви за около 5 минути. 
Добавете сварения Мунг Дал и оставете да къкри за 5 минути. 
Сервирайте топло и гарнирайте с кориандър.

Пав Баджи

Нужни продукти:


За Баджи (ястие от варени в сос зеленчуци, най-често направени на пюре)
2 ч.л. мазнина
2 ч.л. джинджифилово-чеснова паста
Щипка асафетида (хинг)
1/2 чаша нарязан лук
1/2 чаша нарязани моркови
1/2 чаша нарязани чушлета
1/4 карфиолови стръкчета
1/4 чаша скълцано зеле
1/4 чаша скълцани домати
1/4 чаша царевични зърна
1 ч.л. куркума
сол на вкус
1/4 чаша нарязани листа от пресен лук
2 ч.л. MDH pav bhaji masala
1 ч.л. MDH chaat masala
1 ч.л. MDH kitchen king masala

Други продукти:

четири филийки хляб
мазнина за готвене


Начин на приготвяне

За Баджи


  1. Загрейте олио в тенджерата под налягане, добавете лука и го сотирайте, докато стане прозрачен.
  2. Добавете всички продукти, освен пресния зелен лук и масалите, и гответе на среден огън за 3-4 минути
  3. Сложете капака и гответе до 15 - 20 минути след като започне да съска.
  4. Оставете парата да излезне, отворете капака и преместете зеленчуците в дълбока купа. Пасирайте ги с блендер или пасатор.
  5. Загрейте останалото олио в друг незалепващ тиган, преместетезеленчуците в него и добавете нарязания пресен лук и трите масали, и гответе на тих огън 5 до 7 минути, като разбърквате.
  6. За хляба:
  7. Загрейте олио в незалепващ тиган и изпечете хляба, докато стане златисто кафяв и от двете страни.

Сервирайте двете едновременно топли!

Добър апетит! 

Полезни връзки към онлайн магазин:
MDH Kitchen King Masala - http://www.mysupermarketbulgaria.com/shopexd.asp?id=491 
MDH Pav Bhaji masala - http://www.mysupermarketbulgaria.com/shopexd.asp?id=455
MDH Chaat masala -  http://www.mysupermarketbulgaria.com/shopexd.asp?id=475

MDH Kitchen King Masala





Also Known As
All purpose masala, Spice mix.

Description

As the name suggests, Kitchen King Masala is the king of all masalas, as it is a blend of major spices used in cooking a recipe, mainly a sabzhji. Its ingredients vary from company to company manufacturing it. The Badshah Kitchen King Masala has coriander and turmeric in it, whereas the MDH Kitchen King Masala has a mixture of coriander, cumin, chili, turmeric, black pepper and other spices. It is dark brown colored, has a strong spicy flavor and should be used sparingly.


Culinary Uses

· Kitchen King Masala can be used while making Punjabi sabzhis, or even in a mix vegetable curry.
· It can also be used while making a curry or a vegetable pulao or a biryani.
· Many non vegetarian dishes, which are spicy and require a blend of flavor can be sprinkled with Kitchen King Masala.


How to Store

Store it in a cool dry place. Although many people store it in refrigerators. Once the pack is open, you can empty it in a glass or a plastic bottle. But see to it that you tightly lid the container after every use. Use a dry spoon to remove it and keep away from reach of children as it is spicy.


Health Benefits

As it is a combination of spices, thus it covers the heath benefits of the spices used.
Dry coriander treats diarrhea. Coriander seeds are known to alleviate excessive menstrual flow. Used as an eye-wash, freshly dried coriander is an excellent in treating conjunctivitis. It relieves burning and reduces pain and swelling.
Turmeric consists of the active ingredient Curcumin, which harbors antioxidant, anti-inflammatory, antibacterial, stomach-soothing, and liver-and heart-protecting effects.
Black Pepper improves digestion, relieves intestinal gas and plays the role of an antioxidant to fight cancer.
Cumin present in Kitchen King masala helps cope with flatulence, indigestion, nausea and diarrhoea

Moong Dal Ki Sabzi


Ingredients:

3/4 cup moong dal
3 tsp oil
1 tsp cumin seeds (jeera)
2 tsp chopped garlic (lehsun)
2 tsp chopped green chillies
2 tsp chopped ginger (adrak)
1 chopped tomato
3 chopped onions
1 pinch of turmeric powder (haldi)
1 tsp chilli powder
1 tsp coriander (dhania) seeds powder
salt to taste
1/2 tsp MDH kitchen king masala


For The Garnish
2 tbsp chopped coriander (dhania)

Method
 

Pressure cook moong dal in 5 cups of water. Remove from the flame and allow the steam to escape.
 Heat oil in a kadhai on medium heat, add cumin seeds. 
 When the seeds splutter add ginger, garlic and green chillies and saute for few minutes.
Add the onions and add all the spices along with the salt. 
Let it cook for about 7 minutes. 
Add chopped tomato and cook for 5 minutes on a slow flame. 
Add the cooked moong dal and simmer for 5 minutes. 
Serve hot garnish with coriander.
Nutricious Pav Bhaji Recipe

Ingredients:

For The Bhaji
2 tsp oil
2 tsp ginger-garlic (adrak-lehsun) paste
a pinch asafoetida (hing)
1/2 cup chopped onions
1/2 cup chopped carrots
1/2 cup chopped capsicum
1/4 cup cauliflower florets
1/4 cup chopped cabbage
1/4 cup chopped tomatoes
1/4 cup corn (makai ke dane) kernels
1 tsp turmeric
salt to taste
1/4 cup chopped spring onion greens
2 tsp MDH pav bhaji masala
1 tsp MDH chaat masala
1 tsp MDH kitchen king masala

Other Ingredients

4 slices brown bread
oil for cooking

Method
For the bhaji

Heat the oil in a pressure cooker, add the onions and saute on a medium flame till they turn translucent.

Add the remaining ingredients, except the spring onion greens, pav bhaji masala, chaat masala and kitchen king masala and saute on a medium flames for 3 to 4 minutes.
Cover the cooker and cook for 3 to 4 whistles.
Allow the steam to escape and open the lid and transfer the vegetables in a deep pan.
Blend all the vegetables corsely using a hand blender.
Heat the remaining oil in another deep non-stick pan,tansfer the cooked vegetables and add the spring onion greens, pav bhaji masala, kitchen king masala and chaat masala and cook on a medium flame for 5 to 7 minutes, while stirring twice once in between.

How to proceed

Heat the oil in a non-stick tava and cook the breads till they turn golden brown in colour from both the sides.

Serve hot with bhaji. 

Useful links to online store:
MDH Kitchen King Masala: http://www.mysupermarketbulgaria.com/shopexd.asp?id=491 
MDH Pav Bhaji masala - http://www.mysupermarketbulgaria.com/shopexd.asp?id=455
MDH Chaat masala -  http://www.mysupermarketbulgaria.com/shopexd.asp?id=475

Няма коментари:

Публикуване на коментар