събота, 30 ноември 2013 г.

Хляб с червено палмово масло - Palm Oil Bread

Хляб с червено палмово масло

 

Червеното палмово масло е един от най-богатите природни източници на антиоксиданти, съдържащи пълната гама на каротини (предшественици на витамин А) и токотриеноли (витамин Е). Тъй като то е нерафинирано, има силен аромат, който е запознат с африканската кухня ще знае това. Но когато се използва за направата на  домашен хляб палмовото масло губи голяма част от силния си вкус и дава на хляба уникален вид и аромат,  като добавя  важни антиоксидантни вещества към вашата диета.

Порции: 2 хляба  
Време за приготвяне: 2 часа  

2 3/4 чаши топла вода
2 чаени лъжички захар
4 супени лъжици суха мая
1/3 чаша червено палмово масло
1/2 чаша захар от захарна тръстика
4 чаши пълнозърнесто пшенично брашно
3 + чаши универсално брашно
1 непълна супена лъжица сол 


Сипете топла вода в голяма купа и добавете две супени лъжици захар. Разтворете маята във вода и оставете за около десет минути, докато шупне. След това се добавят  останалите съставки в посочения ред и се прибавя още брашно, ако е необходимо. Замесете тесто, до гладка и еластична смес, а след това върнете в намазана или набрашнена купа докато набъбне двойно, около 45 минути. (В зависимост от това къде живеете може да отнеме по-дълго или по-кратко време.)

Когато се надигне, натиснете надолу тестото и оставете да почине  докато намазните две форми / тави с кокосово масло.
Можете да използвате и хратия за печене. Оформете хляба и поставете вътре. Изчакайте да се надигне двойно, около 45 минути.

Загрейте фурната до 350 градуса, когато хлябът е набъбнал  почти двойно. Щом  се надигне се пече за около половин час, докато върховете достигнат приятно кафяв цвят. Извадете от фурната, след това отделете страните на хляба и оставете да изстине 5 минути. След това ги извадете от тавите за предотвратяване на намокряне на  кората. Оставете да изстине напълно преди нарязване.


Palm Oil Bread

 

  
Virgin Red Palm Oil is one of nature's most abundant sources of antioxidants, containing the full range of carotenes (precursors to Vitamin A) and tocotrienols (Vitamin E). Because it is unrefined, it has a strong flavor which is familiar to African cuisine. But when used in a home-made bread recipe such as this, it looses much of its strong flavor, and gives the bread a unique look and taste which is simply delicious, while adding significant antioxidants to your diet.

Servings: 2 loaves  
Preparation Time: 2 hours
 

2 3/4 cups warm water
2 teaspoons sugar
4 teaspoons dry yeast
1/3 cup virgin palm oil
1/2 cup cane sugar
4 cups whole wheat flour
3+ cups all purpose flour
1 scant tablespoon salt



Put warm water in a large mixing bowl and add two teaspoons sugar. Sprinkle yeast over water and let sit for about ten minutes until bubbly. Then add in the rest of the ingredients in the order given, adding more flour as needed. Knead dough until smooth and elastic, then put back in bowl, greased or floured, and let rise until double, about 45 minutes. (Depending on where you live it might take longer or less time.)
When risen, punch down dough, then let rest while you grease two loaf pans OR two cookies/baking sheets with coconut oil. Shape loaves and place in/on baking pans or sheets. Let rise until double, about 45 minutes. {Again it varies.}
Heat oven to 350 degrees when loaves are nearly double. When risen (if doing loaves on sheets, score the top) bake for about half an hour, until the tops are a nice brown color. Remove from oven, then loosen sides of loaves then let cool 5 minutes. Then remove them from the pans to prevent a soggy crust. Let cool completely before slicing.

Няма коментари:

Публикуване на коментар