четвъртък, 7 ноември 2013 г.

Малцовият оцет - The malt vinegar

Малцовият оцет
Поръчай от тук

Малцовият оцет и вид оцет, който се произвежда от варенето на ечемик, от който се прави бира, а после бира се оставя да стане на оцет. Вкусът и ароматът му са много специфични и са познати на тези, които обичат "фиш енд чипс": традиционното английско меню от Риба и пържени картофи, от което малцовият оцет е неизменна част. Освен че се ползва като подправка и побавка към храна за постигане на специфичен и традиционен аромат и вкус, малцовият оцет се ползва и за приготвяне на чътни ( сладко от плодове) или за пикълс (подобно е на българските туршии). Има сравнително остър и силен вкус, поради тази причина не се ползва често за приготвяне на сосове или дресинг.
Когато се ечемикът се свари, се накисва във вода и се оставя да покълне преди да се "изпече", за да се изсуши.  Частичното покълване и изпичане на ечемика, превръща естественото нишесте във него в захар, известна като малтоза. Когато покълналият ечемик ферментира, малтозата се превръща в алкохол. Целият този процес се използва за произвеждане на бира, както и за производството на някои ликьори и уиски. Когато сместа ферментира по специален начин, алкохолът се превръща в оцет с висока концентрация на оцетна киселина, което дава отличителен остър вкус.
Повечето малцови оцети са светло кафяви на цвят, а най-висококачествените такива се оставят да отлежат, за да омекнат.  Високата киселинност се комбинира с малцовия вкус и се получава неповторима подправка подходяща за много и различни ястия. "По-мадите" оцети са агресивни и натрапчиви на вкус, докато правилно отлежалите са много меки и не натрапчиви. За съжаление, много производители произвеждат имитации на малцов оцет и добавят карамел, който придава почти същият вкус, но липсва уникалната острота.
Ако искате да ползвате малцов оцет за пикълс (туршии) е добре да се уверите, че малцовият оцет, който ще ползвате, е със със киселинно съдържание около 5%. Тази концентрация осигурява чудесен вкус и в същото време дава гаранция за правилното консериране на продуктите, които правите на пикълс.  

Съществуват няколко вида малцов оцет: дестилиран, светъл и тъмен малцов оцет.
Дестилираният малцов оцет е безцветен, много остър на вкус и с доста слаб аромат. Заради безцветността, му най - често се използва за по-силни и кисели сосове, както и за приготвяне на пикълс (туршии), в които хранителните продукти имат специфичен цвят, който трябва да се запази. Например: круши, лук, краставички и др.
Светлият малцов оцет има бледо кехлибарен цвят и мек вкус. Той често се използва за маринати, салати, сосове, ястия и храни, изискващи по - малко кисел, но остър вкус малцов оцет. Най-често този вид малцов оцет става заместител за използване в различни храни, светъл цвят, леко кисел и много малцов вкус.
Тъмният малцов оцет, известен още като кафяв малцов оцет, е тъмно кафяв на цвят и има по-силен вкус от светлия малцов оцет. Той е най-популярният вид малцов оцет и се използва най-много в кулинарията и в гореспоменатия "Фиш енд Чипс", както и в чътнита, пикълс и много други.




 Здравословни ползи:
Като лекарство
    Скоро след откриването му преди хиляди ходили, гърците и вавилонците са използвали малцовия оцет като антибиотик. Оцет смесен с мед е използван за лекуване на рани и за жизненост и сила на организма. Днес това средство се препоръчва за лечение на артритни болки и възпаления. Дневен прием супена лъжица оцет и супена лъжица мед разтворени в чаша вода, помагат за облекчение на болки и подуване на ставите. 
    В тази смес малцовият оцет е доста по-поносим, отколкото ябълковия, а има същите свойства.

      В помощ на диетата

      Използвайте малцов оцет, за да забързате отслабването и премахването на излишните килограми, като го използвате в комбинация с широко разпорстранените и много калорични продукти като майонеза и салатни дресинги. Чудесно се комбинира и с пържени храни и спомага по-бързото разграждане на мазнините в организма, така че да не се трупат.




      Усвояването на калций в организма


      Всекидневния пример на малцов оцет доказано спомага усвояването на калций в организма. Това е от съществена важност ако човек не може да пие мляко, например заради непоносимост към лактоза, или при веганите, които не консумират животински продукти. Ако пиете чаша вода с 1 ч.л. оцет всеки ден или добавяте малцов оцет към храната, ще улесните организма в усвояването на калций от не - млечни продукти. 



      Хигиена на храната



      Ако миете пресните пловоде и зеленчуци с малцов оцет преди консумация, ще премахнете вредните и опасни остатъци от използваните пестициди, както и ако накиснете марулите или салатите във вода с няколко капки оцет, ще извлечете само нитратите от салатата, без да навредите на хранителните вещества в нея. 


      Фиш енд чипс на фурна (Риба и картофи на фурна)


      Нужни продукти:

      700 g червени картофи

      1-2 ч.л. зехтин, плюс още малко ,за да намажете тавата
      сол и прясно смлян черен пипер
      1 чаша хлебни трохи
      500г филе от треска
      1/3 чаша майонеза
      2 - 3 с.л. настърган пармезан
      1 пълна ч.л. нарязан пресен магданоз

      За тартар сос: 
      1/3 чаша майонеза
      2 - 3 с.л. нарязан консервиран или пресен копър
      сокът от един лимон
      малцов оцет за сервиране


      Начин на приготвяне
      1. Загрейте фурната на 200 С. 
      2. нарежете картофите по дължина на ленит.Сложете върху хартия за печене и залейте с мазнина. Разбъркайте с ръце и ги оставете да се пекат.
      3. Пригответе и загрейте тиган на средна температура и изпечете хлебните трохи, разбърквайки добре до светло кафяв цвят. Преместете ги в купа и ги оставете да изстинат. 
      4. Намажете леко незалепващ тиган с мазнина.
      5. Използвайте сладкарска четка, за да намажете добре върховете и страните на рибата с тънък слой майонеза, подправете със сол и пипер, след което ги оваляйте добре в хлебните трохи (галетата). Поставете рибана в тигана и поръсете част от оставащите трохи или галета отгоре.
      6. Печете 12 - 2о минути в зависимост от размера на рибата. Проверете в средата- рибата трябва да е бяла, а не прозрачна в центъра. 
      7. През това време пригответе тартар соса, като смесите копъра, майонезата и лимоновият сок в малка купа.
      8. Когато картофите са готови ги поръсете с пармезана и магданоз
      9. Серирайте и подправете картофите с малцов оцет. 
      Полезни връзки към онлайн магазин:
      Sarsons Malt Vinegar - Малцов оцет : http://www.mysupermarketbulgaria.com/shopexd.asp?id=770

       Malt vinegar

      Malt vinegar, or alegar, is a type of vinegar that is made by malting barley, turning the barley into a beer, and then allowing the beer to turn into vinegar. The flavor is quite distinctive and very familiar to many fans of fish and chips. In addition to being used as a condiment, this vinegar is also commonly used in chutneys, and it can be added to pickling mixtures. The strong flavor makes malt vinegar less suitable for more mild, delicate sauces and dressings.


      When barley is malted, it is soaked in water and allowed to germinate before being roasted to dry it out. The partial germination and roasting converts the natural starch in the barley into a sugar known as maltose. When the malted barley is fermented, the maltose will change into alcohol. The malting process is used to make beers and an assortment of liquors such as whiskey. When the mixture is fermented in a special way, the alcohol turns to vinegar, which has a high concentration of acetic acid, giving it a distinctive tangy taste.

      Most malt vinegar is light brown, and it is often aged before sale to allow it to mellow. Fresh vinegar can have a raw, assertive, aggressive taste that is a bit intense, while well handled aged versions are creamy and soft. The acidity pairs with the distinctive malted flavor to create a very unique condiment. Unfortunately for fans, some companies make imitations of this popular vinegar that are dyed with ingredients like caramel; these products may be labeled with the name, but they lack the complex, layered character of true malt vinegar.
      Cooks who plan to use malt vinegar for pickling should make sure that the acid content is around 5%. This concentration is ideal for pickling, and it will ensure that the food is safely preserved by the process. Vinegar that is used as a condiment should be the genuine product to provide its trademark malty flavor.
      The strong flavor of this vinegar means that it is not usually suitable for the purpose of making herbed or flavored vinegars. At best, a flavored vinegar made with it will simply be overwhelmed by the malt, and at worst the added flavoring could clash with the underlying flavor in a rather unpleasant way.
      There are several varieties of Malt Vinegar available which include distilled, light and dark malt vinegar. Distilled Malt Vinegar, which may also be referred to as spirit vinegar, is colorless, very sharp in flavor, and mildly aromatic. Since it is clear in color, it is most often used in stronger more acetic sauces or for pickling foods where there is a need to retain the existing colors in the food being pickled. The clear vinegar assists with the maintaining the appearance and color of the foods being pickeled for foods such as pears, cucumbers or onions that need to keep their natural white colors rather than displaying tints of brown. When used for pickling, the Malt Vinegar should contain at least 5% acetic acid.
      Light Malt Vinegar has a pale amber color and a mild flavor. It is often used for marinades, salad dressings, sauces, and food dishes requiring a milder but tangy Malt Vinegar flavor. Most often this type of Malt Vinegar becomes a substitute for use in various foods when a less acetic or lighter malt flavor is desired.
      Dark malt vinegar, also known as brown malt vinegar, has a dark brown color and a stronger flavor than light malt vinegar. The dark brown coloring is derived from the addition of caramel to the vinegar. This type of vinegar is a common seasoning used for the popular English food known as "fish and chips" which is enjoyed with the addition of this tangy more intense vinegar flavoring. It is also used in condiments, for pickling and is a common ingredient in various chutney sauces.



       Health benefits:

      Medicine

      • Soon after its discovery thousands of years ago, the Greeks and Babylonians used vinegar as an antibiotic. Vinegar mixed with honey was purported to be useful in healing wounds and to increase vitality. Today, this preparation is suggested as a tonic for individuals suffering with the pain and inflammation of arthritis. One tbsp. of malt vinegar plus 1 tbsp. of honey added to an 8 oz. glass of water ingested daily is believed to ease pain and swelling of joints. Malt vinegar in this tonic has a more palatable taste than cider vinegar tonic, with the same beneficial results.

      Diet Aid

      • Use malt vinegar to promote weight loss by using it to replace high-calorie spreads such as mayonnaise and salad dressings. Many believe the acidic properties of vinegar promote weight loss by aiding the breakdown of fats in the body. Add malt vinegar to salads, hot vegetable dishes and fried foods. In the United Kingdom, people add malt vinegar to fish and chips or french fries as a condiment.
      • Using malt vinegar daily reportedly aids the body in calcium absorption. This is especially important if you are unable to drink milk due to lactose intolerance or are a vegan who does not consume milk or dairy products in your diet. Drinking a tonic of 1 tbsp. of vinegar added to an 8 oz. glass of water daily or adding malt vinegar to your food will help the body properly utilize calcium ingested via non-dairy foods or as food supplements.

      Food Cleanser

      • Giving fresh fruits and vegetables a mild vinegar bath before consuming them removes the harmful residue of pesticides that may have been used during growing. To prepare a produce bath, add approximately two gallons of cool water to a clean sink. Add 1/2 cup of malt, apple cider or white vinegar and stir. Bathe the fruit and vegetables in the bath, drying each after washing.


      Oven-Fried Fish and Chips recipe

      Ingredients

      1 + 1/2 pounds russet potatoes, scrubbed clean

      1 - 2 teaspoons olive oil, plus more for greasing pans
      coarse salt and fresh black pepper
      1 cup panko crumbs
      1/2 cup seasoned bread crumbs
      1 pound cod fish
      1/3 cup mayonnaise
      2 - 3 tablespoons grated Parmesan cheese
      1 heaping teaspoon chopped fresh parsley

      Tartar sauce: 
      1/3 cup mayonnaise
      2 - 3 tablespoons dill pickle relish or chopped dill pickles
      zest of one lemon
      malt vinegar, for serving


      Instructions
      1. Preheat the oven to 400 degrees F. Grease a large cookie sheet.
      2. Cut the potatoes lengthwise into long 1-inch wide wedges. Place on cookie sheet and drizzle with oil. Toss with your hands then spread out on the baking sheet. Sprinkle with coarse salt and black pepper. Bake about 30 - 35 minutes until golden.
        Meanwhile set to work on your fish:
      3. Set a cast iron skillet or saute pan over medium heat and toast the panko crumbs, stirring often until lightly golden. Remove to a shallow bowl and allow to cool. Mix in the seasoned bread crumbs.
      4. Lightly grease a large roasting pan with oil.
      5. Use a pastry brush to coat the tops and sides of the fish with a thin layer of mayonnaise, season them with salt and pepper then coat with the panko crumbs patting on with your hands. I only coat the top and sides leaving the bottom plain. Set the fish in the pan and sprinkle some of the remaining crumbs over top.
      6. Bake 12 - 20 minutes depending on the size of your fish - check the middle - the fish should be white and not translucent in the center.
      7. Meanwhile make the tartar sauce by mixing the mayonnaise, dill pickles and lemon together in a small bowl.
      8. When the potatoes are cooked toss with parmesan and parsley.
      9. Serve with tartar sauce and malt vinegar for the fries, if desired. 
       Useful links to the online store:

      Няма коментари:

      Публикуване на коментар