петък, 25 октомври 2013 г.

Пиле Къри - Chicken Curry Recipe



Пиле Къри

 


Индийското пиле къри е изключително вкусно ястие, което се приготвя с много подправки и се сервира с ориз басмати, Ястието се приговя бързо и е много ароматно.



Продукти:


  • 1 цяло пиле без кожата или същото количество пилешки гърди
  • 1 ч. нискомаслено кисело мляко
  • 4 с.л. настърган джинджифил
  • 4 скилидки счукан чесън
  • 2 средни глави лук, нарязани на ситно
  • 2  средни домата нарязани на кубчета
  • 1 ч.л. куркума*
  • 2 ч.л. гарам масала*
  • 2 ч.л. смлян кориандър*
  • 1 ч.л. смлян кимион*
  • 1 ч.л. чили на прах*
  • малко черен пипер
  • 1 ч.л. сол
  • 4 с.л. олио
  • малко вода за смесване на подправките

* - продуктите отбелязани с "*" са линкове към директна поръчка онлайн. Всички подправки можете да намерите в магазините ни в София и Варна
Приготвяне:

 Смелете лука на ситно в чопър. Същото направете с джинджифила и чесъна като добавите малко вода за да се образува по-лесно ситна смес - паста.
Нарежете пилето на малки парчета. Щом сте готови с рязането, добавете 1 ч. кисело мляко, щипка сол 2 с.л. от чесново-джинджифиловата паста и разбъркайте всичко с ръце. Оставете настрана. Нарежете доматите на кубчета за по-късно.
Добавете олио в тиган, изсипете лука и бъркайте докато лукът стане прозрачен. Добавете остатъка от чесново-джинджифиловата паста и бъркайте за около 5 минути на среден огън.
Междувременно подгответе сместа от подправките. За това ще ви бъде нужна една малка чаша  и 4-5 с.л. вода. Добавете в чашата гарам масалата, куркумата, кимиона, коирандъра, чилито и солта. Смесете всичко добре и изсипете върху запържения лук. Бъркайте непрекъснато докато забележите, че се отделя мазнина от лука и подправките. След това добавете доматите и гответе докато омекнат и отделят мазнина по съда.

Вземете пилето и го сложете в сместа. Разбъркайте добре и покрийте. Щом сосът започне да ври намалете огъня до среден. 
Оставете съда захлупен за да се сготви пилето добре. След 30-45 мин ще имате готво пилешко къри. Когато пилето е готово добавете една допълнителна щипка гарам масала за по-силен аромат.
Можете да сервирате със зеленчуци, наан, ориз, спаначен сааг и много други индийски гарнитури.

Забележка:

  • Ако искате повече сос за ориза или наан, добавете повече кисело мляко и лук.
  • Готвенето на цяло пиле за тази рецепта благоприятства за по-добрия вкус на ястието. След като месото е готово можете да обезкостите пилето и да го сервирате със соса.
  • Можете да заместите гарам масалата с къри микс, но в този случай трябва да намалите солта, тъй като обикновено тези мискове са солени.
Порудкти, които Ви предлагаме:



Поръчай от тук
Поръчай от тук
Поръчай от тук
Поръчай от тук
Поръчай от тук


 

 

 

 

 

 

Chicken Curry Recipe

 


Indian curry chicken is a very delicious dish, served in curry spice along with Basmati rice. Very tasty, very fast and full of flavor.


Ingredients: 


  • 1 whole skinless chicken or equivalent size chicken breasts
  • 1 cup low fat yogurt
  • 4 tbsp minced ginger
  • 4 minced garlic cloves
  • 2 medium onions(1 large) chopped
  • 2 medium tomatoes diced
  • 1 tsp turmeric
  • 2 tsp of garam masala (mixture of spices)
  • 2 tsp of ground coriander
  • 1 tsp of ground cumin
  • 1 tsp chili powder
  • a little black pepper (optional)
  • 1 tsp salt
  • 4 tbsp of cooking oil
  • a little water to mix the spices



Directions:

Chop up onions in a chopper. You can always hand-chop everything.

Once you are done with the onions, put your ginger and garlic in the chopper, add just a little bit of water to make it easier on the chopper while super chopping ingredients and do it until the mixture becomes a little pasty.

You can either pre-cut chicken in small cubes like I do, or you can just cut up the whole chicken into smaller pieces. Once you have the chicken ready, add 1 cup of yogurt, just a dash of salt, 2 Tbsp of ready garlic+ginger paste and mix everything well with your hands. Put the marinade aside until the sauce is ready.Dice tomatoes and put aside for later use:

Put oil into a well heated skillet, add onions and stir fry until onions are transparently yellowish. Add the remainder of the garlic+ginger paste (approx. 2 Tbsp) and keep on stirring for about 5 minutes on medium heat.

Meanwhile, you will need to prepare a mixture of spices. For that, you will need a small cup with 4-5 Tbsp of water. Add turmeric, garam masala, cumin, coriander, chili peppers and salt. Mix everything well and pour the mixture over the sauteed onions (this procedure will prevent the spices from getting burned, leaving you with no dinner).

From here, you will need to work your spatula over the skillet. Keep stirring everything until you see oil separating from the onions+spices. Once it is done, add tomatoes and saute some more (until tomatoes soften and oil starts to separate from vegetables).

Take out the chicken marinade and slowly place it over the sauce. Mix everything carefully and close the lid. Once the sauce boils up, turn down the heat to medium low.



Keep the lid closed and let the chicken cook well. In about 30-45 minutes you will have a delicious Curry Chicken. Once the chicken is cooked to perfection, add a dash more of the garam masala to give a much richer aroma to the dish. You can serve it with vegetables, naan (bread), rice, spinach saag and many other Indian side dishes.

Options:
*If you want more sauce for rice or naan, add a little more yogurt+onions.
*Using whole chicken is recommended to make this dish tastier. After the meat is ready, you can take out the bones and serve the meat in the sauce.
*You can substitute garam masala with a curry mix. In this case, cut on the salt a little, since curry mixes usually have a higher concentration of salt.

Няма коментари:

Публикуване на коментар