петък, 25 октомври 2013 г.

Леща Мунг Дал - Moong Dal

Леща Мунг Дал


Лещата Мунг Дал е една от най-популярните в индийската кухня и е жълта на цвят. Тя е толкова популярна, защото се готви лесно и резултатът е винаги отличен. Едно от най-важните качества на тази леща е, че е много лека за храносмилане в сравнение с останалите.
Желателно е да погледне за камъчета, или да я почистите преди готвене и е препоръчително да я накиснете за известно време. Препоръчваме да търсите брендирани опаковки, а не да я купувате насипно, защото това ще гарантира правилно съхранение, високо качество, чистота на продукта(вероятно няма да има нужда от чистене), произход, както и срок на годност.
It is important to check for pebbles and stones in dal before cooking. Unlike the other legumes this dal is also required to soak in advance for the firm making. Yellow moong dal is available in branded packages. At the time of buying, always check its color which should be yellow, also it must be without any stones and away from the moisture damage.

УПОТРЕБА:
  1. В някои страни, лещата Мунг Дал се използва в комбинация с други варирва, за приготвянето на различни десерти, сладолед, кейкове и др.
  2. С Мунг Дал се правят извесните ястия Дал Тадка и Дал Фрай.
  3. Най - простия начин да си сготвите тази леща е със нарязан лук, джинджифилово-чеснова паста, домати със зелени чушки и кимион.
  4. Може да сготвите чудесни супи, сладки и дори пюре от Мунг Дал.
  5. Изключително вкусна е сготвена в тенджера под налягане, смачкана и сервирана гореща с масло или сметана. 
  6. В комбинация с Урид Дал може да приготвите екзотични Вадас и Меду Вадас.
  7. Варена Мунг Дал се ползва много често за приготвяне на пикантни Парати (традиционен индийски хляб).
  8. С тази леща може да приготвите най различни Кичди (ястия с ориз и леща) и Пулао (ястия с ориз варен в предварително подправена вода или сос).
  9. Ползва се като пълнеж или плънка.
СЪХРАНЕНИЕ:
  1. Мунг Дал е трайна, ако се съхранява правилно далеч от влага.
  2. Съхранявайте в херметически затворен съд (буркан).
  3. След отваряне на пакета, в който я купувате може да седи не по малко от 3-4 месеца на стайна температура.
  4. Вече сготвена, може да седи 2 до 3 дни в хладилника.
ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО:
  1. Силно се препоръчва в диетата на болни хора.
  2. Това е сравнително лека храна, препоръчва се при бременност.
  3. Чудесен източник е на хранителни вещества както при деца, така и при възрастни
  4. Жълтата леща Мунг Дал е съществена храна за растежа при децата и изграждането на техния имунитет.
  5. Чудесен източник на протеини, диетични фибри, желязо и минерали.
  6. Има ниско съдържание на мазнини и не съдържа холестерол.
  7. Чудесен източник на калий, калций, Витамини А, В-комплекс, С и D.
Поръчай

 

 

 

 

 

 

Сандвич Мунг Дал

Предварителна подготовка: 15 минути
Време за готвене: 30 минути
Порции: 4

Съставки:

За лещата:
  • 1 чаша Мунг Дал (накисната в 2 чаши вода)
  • Сол на вкус
  • 1/2 ч.л. лют червен пипер
  • 1/4 ч.л. куркума на прах
  • 1 цяла червена сушена люта чушка
  • 1/2 ч.л. растителна мазнина
  • 1/2 ч.л. синапено семе
  • 1/4 ч.л. Гарам Масала на прах
За сандвичите ще Ви трябва:
  • 8 филийки хляб (препоръчваме черен)
  • 1 среден картоф (сварен и обелен)
  • 2 малки домата нарязани на ситно
  • 1 средна глава лук
  • 1 ср. гл. червено цвекло (сварена и обелена)
  • 4 с.л. чътни (сладко, комфитюр) от кориандър
  • 2 с.л. масло 
  • Сол на вкус
  • 1/2 ч.л. червено чили на прах
  • 1/2 ч.л. черен пипер на прах
  • 2 с.л. растителна мазнина
  • пресен кориандър, нарязан
  • Чаат масала спред вкуса Ви

Метод на приготвяне:

  1. В загрята тенджера под налягане добавете отцедената Мунг Дал, вода, сол, лютия червен пипер и куркумата. 
  2. Разбъркайте добре и захлупете тенджерата под налягане с капака. Гответе под налягане 15-20 минути.
  3. Отворете капака(когато е безопасно) и смачкайте сместа добре.
  4. Оставете да ври на среден огън.
  5. Трябва да се сгъсти достатъчно, за да може да се маже.
  6. Загрейте мазнината в тигана, добавете синапено семе, листа от къри и сушената люта червена чушка.
  7. Когато се разсъска го изсипете направо върху лещата.
  8. Накрая разбъркайте с Гарам Масалата и отстранете от огъня.
  9. Нарежете картофите, лука и червеното цвекло на тънки кръгли филийки.
  10. Поставете филиите хляб на плоска дъска за рязане.
  11. Намажете масло и кориандър чътни на всяка филийка.
  12. На 4 от тях сложете по няколко парченца от зеленчуците.
  13. Поръсете с малко сол.
  14. Загрейте плосък незалепващ тиган и го намажете с малко олио.
  15. Изпечете сандвичите до златисто кафяво, на среден огън. Натиснете ги малко, за да.
  16. Подредете всеки тост в индивидуална чиния, нарежете на 4-6 парченца, сложете по една лъжица от лещата и поръсете с подправките и кориандъра.
  17. Сервирайте веднага.

     

     

    Moong Dal


    Yellow moong dal is one of the leading lentils of India having a mild yellow color. It is skinned and flat yellow moong dal which is easy in cooking and delicious in serving. One of the best quality of this dal is that it is extremely light in digestion compare to other legumes.
    Although yellow moong dal is cooked as whole, but in India, coarsely crushed and coarse paste of moong dal is also highly used for making variety of snacks and main course dishes. Moong dal paste has little bit sweet flavor and smooth texture.
    It is important to check for pebbles and stones in dal before cooking. Unlike the other legumes this dal is also required to soak in advance for the firm making. Yellow moong dal is available in branded packages. At the time of buying, always check its color which should be yellow, also it must be without any stones and away from the moisture damage.
    USES:
  1. In some countries, moong dal is used with the combination of other beans to make variety of ice pops, ice creams, cakes and other famous desserts.
  1. This dal is highly used to make legendary dal fry and dal tadka recipes.
  2. It is simply cooked with chopped onion, ginger-garlic paste and tomatoes along with tempered green chillies and cumin seeds.
  3. You can make delicious soups, stews and purees from this moong dal.
  4. It is extremely tasty when is pressure cooked and mashes, then serve with a dollop of butter or cream.
  5. You can make exotic vadas and medu vadas of this dal with the combination of urad dal.
  6. Boiled moong dal is intensively used for making spicy parathas.
  7. You can make variety of pulao and khichdi recipes from this dal.
  8. It is also used for the stuffing and filling purposes.
  9. Delicious and extremely unique wraps and rolls can be made with boiled and flavored moong dal.
STORAGE:
  1. Moong dal has good shelf life, if preserved properly and away from wet areas.
  2. It must be stored in air tight container.
  3. You can store it for 3-4 months at room temperature.
  4. Cooked moong dal can be stored for 2-3 days in the refrigerator.
BENEFITS:
  1. Yellow moong dal is highly recommended to the sick people.
  2. It is light weight lentils, that’s why suggested during the pregnancy period.
  3. It is an excellent source of proper nutrition and healthy body of a child as well as for an adult.
  4. Yellow moong dal is essential and result oriented for the children in increasing their height and promoting health.
  5. It is a great source of dietary fibre, iron and protein.
  6. This dal is low in fat and cholesterol free.
  7. Yellow moong dal is beneficial because of its rich properties and contents, it provides good amount of potassium, calcium, vitamins and B complex in the body.

Dal Sandwich Recipe

Preparation time: 15 minutes
Cooking time: 30 minutes
Servings: 4

Ingredients:

For making Dal you need:
  • 1 cup moong dal (soaked in 2 cups water)
  • Salt as per taste
  • 1/2 tsp red chilli powder
  • 1/4 tsp turmeric powder
  • 1 whole dried red chilli
  • 1/2 tsp vegetable oil
  • 1/2 tsp mustard seeds
  • 1/4 tsp garam masala powder
For making Sandwich you need:
  • 8 bread slices (brown or white)
  • 1 medium size potato (boiled and peeled)
  • 2 small size tomatoes thinly chopped
  • 1 medium size onion
  • 1 beet root (boiled and peeled)
  • 4 tbsp coriander chutney
  • 2 tbsp margarine or butter
  • Salt as per taste
  • 1/2 tsp red chilli powder
  • 1/2 tsp black pepper powder
  • 2 tbsp vegetable oil
  • Fresh coriander chopped
  • Chaat masala to taste

How to make Dal Sandwich:

  1. Heat the pressure cooker and add soaked dal, water, salt, red chilli powder and turmeric powder.
  2. Mix well, cover the cooker with its lid and pressure cook dal for 4-5 whistles.
  3. Uncover and mash completely, add water if required.
  4. Now leave dal to boil on medium low flame.
  5. The consistency of dal must thick enough to make the sandwich.
  6. Heat the oil in a saucepan, add mustard seeds, curry leaves and dried red chilli.
  7. Allow to splutter and pour directly over the boiling dal.
  8. Finally stir with garam masala powder and keep aside.
  9. Cut the potatoes, tomatoes, onion and beetroot in thin round slices.
  10. Place all the bread slices on flat chopping board.
  11. Apply butter and coriander chutney on each and every bread slice.
  12. Place few rounds of potatoes, beetroot, tomato and onion on 4 bread slices.
  13. Sprinkle little bit of salt and cover with another 4 buttery bread slices.
  14. Heat the tawa and drizzle some oil.
  15. Place the sandwiches on heating tawa and toast them on medium high flame until turn into nice golden brown in color. Allow them to cook on low flame and put a pressure upon the sandwiches.
  16. Arrange each toast on individual serving plate, cut into 4-6 pieces, drop few spoons of dal (dal must be piping hot), sprinkle the spices and the coriander.
  17. Serve immediately.

Няма коментари:

Публикуване на коментар