събота, 5 октомври 2013 г.

Калонжи - Kalonji oil



Калонжи (Нигела Сатива)

 

Какво представлява Калонжи

Калонжи е цъфтящо растение, произлизащо от югозападна Азия, което расте до 20-30 см  с продълговати листа. Цветовете са деликатни и обикновено оцветени в светло синьо и бяло с 5-10 венчелистчета. Плодовете са големи и представляват надута капсула съставена от  3-7 шушулки съдържащи многобройни семена. Семената се използват за подправка.  
Нигела Сатива e позната като Калонжи (хинди), Кезах (иврит), Хабат-ел-барака(буквално означава благословени семена на арабски) или Сия Данех (фарси). На английски е позната като цветно резене, черен ким, римски кориандър. Други имена, използвани неправилно са : лучени семена и черен сусам. Семената често се срещат с имената черен кимион, но това име се използва за друга подправка. Обикновено се използват имената Нигела или Черно семе.
Нигела Сатива принадлежи към семейство Лютикови (Ranunculaceae). Семената от Нигела са слабо ароматни, но когато се смелят, счукат или сдъвчат, освобождават аромат подобен на този на ригана. Вкусът е ароматен и леко горчив, описван е като "остър" и дори "опушен", дори е сравняван с черния пипер, но е трудно човек да се съгласи с това твърдение. Усеща се, въпреки всичко, някаква острота при неузрели или не доизсушени семена. 
Нигела Сатива вероятно произхожда от Западна Азия. Въпреки че конкретно наименованието "Нигела' не се среща в Библията, съществуват надеждни доказателства за това, че в Стария Завет се споменава неизвестно растение, което всъщност се превежда Нигела, Калонджи и т.н. Ако това е истина, ще се окаже, че Нигела е култивирана още пред повече от две хилядолетия. Днес растението е култивирано от Египет до Индия. 

Ползи за здравето на Нигела Сатива

Нигела и мелатин са две важни съставки в Черните семена, които допълват чудесно неговите разнообразни свойства. На комбинацията от тези две съставки се дължи благоприятното въздействие на растението върху храносмилателната система, както и на прочистващите и детоксикиращи свойства в организма на човека. 
Две от най-летливите  масла са открити именно в семената калонжи - нигелон и тимокинон през 1985г. Нигелонът осигурява едновременно антиспазмалогичен и развширяващ бринхите  ефект. Нигела Сатива действа и като антихистамин, който редуцира симптомите на страдащите от алергии. Тимокинонът има отлични противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства. Освен това е и силен антиоксидант и помага за пречистването на тялото от токсините. Нигелонът и тимокенонът работят заедно за да осигурят действието срещу респираторни заболявания. Калонжи предоставя здравословна алтернатива на често предписваните на кортизонова основа терапии използвани при страдащите от алергии. Също така е богат източник на ненаситени мастни киселини. Тези вещества играят основна роля за ежедневно поддържане на здравето и тонуса. Те помагат за регулацията на метаболизма като извеждат токсините извън тялото, балансират инсулиновите нива, регулират нивата на холестерола, подобряват оросяването и функциите на черния дроб.
Недостигът на ненаситени мастни киселини може да доведе то множество проблеми, включително нервни разстройства, кисти и кожни заболявания.
Калонжи съдържа над 100 ценни съставки. Съставн е от близо 21% протеини, 38% царбохидрати и 35% растителни мазнини и масла. Активните съставки в семената са нигелон, тимокинон и няколко масла. Съдържа също значителни количества протиени, карбохидрати и основни мастни киселни. Други полезни съставки са
линолова киселина, олеинова киселина, калций, калий, желязо, цинк, магнезий, селен, витамин А, витамин В, витамин В2, ниацин и витамин С. 

Приложение на семната и маслото от Калонжи.

  1. Астма, кашлица и алергии: За лечението на тези състояния се препоръчва следния метод: Вземете чаша топла вода, една лъжица мед и 1/2 ч.л. масло от Калонжи (Black seed oil) Смесета добре съставките и пийте сутрин преди закуска. По същия начин действайте и вечер. Правете това около 40 дни и избягвайте студени храни.
  2. Диабет (захарен): Вземете една чаша отвара от черен чай, добавете 1/2 с.л. масло от Калонжи и пийте сутрин и вечер преди лягане. Избягвайте мазна храна, особено пържени ястия. Ако друго алопатично лечение е в ход продължете го. След 20 дни проверете нивата на кръвната захар, ако са нормлани спрете алопатичното лечение и продължете да приемате калонжи. След 40 дни, може да се яде сладко и да се проверят отново нивата на захарта. Ако са нормални, спрете лечението.
  3. Сърдечен удар: В чаша козе мляко добавете 1/2 ч.л. Калонжи и приемайте тази смес 2 пъти на ден. Избягвайте мазни храни. Продължете лечението 10 дни. След тези 10 дни приемайте сместа 1 път на ден.
  4. Полиомиелит и парализа: Вземете една чаша топла вода и добавете 1 с.л. мед и 1/2 ч.л. калонжи и приемайте по 2 пъти на ден, за деца 2 с.л. мляко и 3 капки калонжи в топла вода по 3 пъти на ден. Лечението продължава 40 дни.
  5. Болки в ставите и артрит: Вземета една лъжица оцет, 1/2 ч.л. масло от калонжи с 2 лъжици мед. Използвайте 2 пъти на ден ( сутринта преди закуска и вечер преди вечеря).
  6.  Лошо храносмилане, газове, стомашно дразнене и болки в стомаха:В този случай вземайте една лъжица джинджифилов сок и 1/2 ч.л. калонжи и пийте 2 пъти на ден. Това лечение е подходящо и за намаляване на теглото.  
  7. Очни болести: Зачервени очи, катаракт, проблеми с очите, ленивост, сълзене и тн. Вземете една чаша сок от моркови с 1/2 ч.л. калонжи и приемайте 2 пъти на ден ( сутринта преди закуска и вечер след вечеря). Лечението продължава 40 дни.Избягвайте консервирани храни, туршии и патладжани.
  8. Болести при жените: ( Бяло течение, нередовен цикъл 2-4 път в месеца, коремни болки, болки в гърба) Лечение - Вземете ментови листа, добавете 2 чаши вода и кипнете,след това добавете 1/2 ч.л. масло от калонжи и приемайте един път сутрин преди закуска и вечер преди лягане. Лечението може да продължи 40 дни. Избягвайте туршии, консервирани храни, патладжани, яйца и риба.
  9. Болести при жените ( спиране на мензис за дълъг период, стомашни болки): Взимайте по една чаша топла вода с 1/2 ч.л. масло от калонжи и 2 лъжици мед сутрин преди закуска и вечер след вечеря. Лечението може да продължи 1 месец. Избягaйте картофи и патладжани.
  10.  Рак на червата, кръвта, гърлото: Вземете една чаша гроздов сок и 1/2 ч.л. масло от калонжи и пийте 3 пъти на ден - сутрин преди закуска, след обяд и след вечеря. Лечението може ад продължи 40 дни. Избягвайте картофи,патладжани.
  11.  Заразни вируси: Вземете чаша топла вода, добавете 1 с.л. фурми на прах, 1/2 ч.л. калонжи и 2 с.л. мед, смесете съставките и исползвайте 3 пъти на ден - сутрин преди закуска, след обяд и след вечеря.
  12. Подсилване на организма: Изтискайте един портокал добавете 1/2 ч.л. масло от калонжи и изпийте. Ленивостта и умората ще изчезнат.
  13. Подсилване на паметта:  За да повишите ефективността на паметта си вземете 10 гр ментови листа и ги сварете, добавете 1/2 ч.л. калонжи и приемайте 2 пъти дневно. Лечението продължава 20 дни.
  14. Болки в бъбреците: Вземете 250 гр семена калонжи и ги смелете. Смесете ги с 1 чаша мед. От тази смес вземайте по 2 с.л. и добавете 1/2 ч. вода и приемайте 1 път на ден за около 20 дни.
  15.  Обща отпадналост: Вземете 1/2 ч.л. масло от калонжи и 1 с.л. мед. Смесете и приемайте 1 път на ден. Общата отпадналост ще изчезне.
  16. Главоболие: Втрийте масло от калонжи около ушите и челото си и приемайте 1/2 ч.л. от него 2 пъти на ден.
  17. Кръвно налягане: В топъл чай/кафе добавете 1/2 ч.л. масло от калонжи и приемайте тази смес 2 пъти на ден. Яжте по две малки скелидки чесън на ден.
  18. Преждевременен косопад: Втрийте сок от лайм в косата си и оставете да престои 15 минути, след това изплакнете с шампоан. Като изсъхне косата ви втрийте в косата си масло от калонжи. До една седмица косопадът ще намелее. Правете това 1 седмица.
  19. Възпаление на мозъка ( менингит, енцефалит) : Позволете на изпаренията от калонжи да стигнат в тялото ви чрез вдишване. Вземете сока от един лимон и 1/2 ч.л. олио от калонжи и използвайте 2 пъти на ден за 3 дни. От четвъртия ден 1 ч.л. калонжи в 1 чаша билкова отвара 2 пъти на ден.
  20. Проблеми с бъбреците, инфекции: Вземете 1/2 ч.л. масло от калонжи и 2 грама Акаракара на прах с една лъжица мед и 1 ч. вода и изпийте. Това лечение е подходящо и за хронична кашлица. Лечението може да продължи 20 дни.
  21. Стомашни болки при децата: Вземете две капки масло от калонжи и го смесете с мляко и го дайте на детето. Намажете коремната област с калонжи.
  22.  Хемороиди, констипация: Вземете 1/2 ч.л. масло от калонжи с 1 чаша черен чай два пъти дневно ( сутрин преди закуска и един път вечер). Избягвайте пикантна кухня.
  23.  Кожни болести(бели и черни точки) : В една чаша оцет добавете 1/2 ч.л. масло от калонжи и нанесете на засегната зона преди лягане вечер и изплакнете на сутринта
  24.  Висока темература: Вземете 1/2 чаша вода и 1/2 ч. лимонов сок заедно с 1/2 ч.л. калонжи и пийте 2 пъти на ден. Лечението продължава докато получите облекчение.
  25.  Проблеми с ушите: Нагорещете маслото от калонжи и го ставете да изстине, сложете по 2 капки във всяко ухо.


Очаквайте още информация в следващата статия.





Kalonji oil

                                                                                       

What is Kalonji

Kalonji is a flowering plant, native to southwest Asia that grows to 20-30 cm tall with linear leaves. The flowers are delicate, and usually colored in pale blue and white, with 5-10 petals. The fruit is a large and inflated capsule composed of 3-7 united follicles, each containing numerous seeds. The seed is used as a spice. There are a lot of names given to the plant over the world.
Nigella Sativa seed is also known as Kalonji (Hindi), Kezah (Hebrew), Habbat-el-barakah (literally seeds of blessing Arabic) or Siyah Daneh (Persian). In English, it is also called Fennel Flower, Black Caraway, Nutmeg Flower or Roman Coriander. Other names used, sometimes misleadingly, are Onion Seed and Black Sesame. The seeds are frequently referred to as Black Cumin; this is, however, also used for a different spice, Bunium Persicum. It is also sometimes just referred to as Nigella or Black Seed.
Nigella Sativa belongs to the Plant family of Ranunculaceae (buttercup family). Nigella seeds have little odour, but when ground or chewed they develop a vaguely oregano-like scent. The taste is aromatic and slightly bitter; It has been called “pungent” and “smoky” and even compared to black pepper, but it is difficult to agree with that comparison. There is, however, some pungency in unripe or not yet dried seeds.
Nigella Sativa originated probably from Western Asia. Although nigella is not mentioned in the common Bible translations, there is good evidence that an obscure plant name mentioned in the Old Testament means nigella; if true, this would indicate that nigella is cultivated since far more than two millennia. Today, the plant is cultivated from Egypt to India.

Benefits of Nigella sativa

Nigella and melatin are two ingredients in Black Seed that contribute greatly to its highly diversified powers. These substances work together to provide the digestive benefits that have been revered in the Black Seed. They also promote cleansing and assist with overall eliminating action.
Two of the most volatile oils found in Black seed are nigellone and thymoquinone which were first discovered in the herb in 1985. Nigellone offers both anti-spasmodic and bronchodilating properties which contribute to Black Seed's potency against respiratory ailments. It also acts as an antihistamine which helps to reduce the negative symptoms of allergy sufferers.
Thymoquinone contains excellent anti-inflammatory and analgesic properties. It is also a strong antioxidant and helps cleanse the body of toxins. Both nigellone and thymoquinone work in conjunction with one another to enhance Black Seed's action against respiratory ailments. It also provides a healthy alternative to the more commonly prescribed cortisone based therapies used by allergy sufferers. Black seed provides a rich supply of polyunsaturated fatty acids. These ingredients play a key role in daily health and wellness. They help regulate the metabolism, carry toxins to the surface of the skin for elimination, balance insulin levels, regulate cholesterol, improve body circulation, and promote healthy liver functions. A deficiency in polyunsaturated fatty acids can lead to a wide number of health problems including nervous system disorders, uninhibited growths, and skin diseases.
Black seed contains over 100 valuable nutrients. It is comprised of approximately 21% protein, 38% carbohydrates, and 35% plant fats and oils. The active ingredients of black seed are nigellone, thymoquinone and fixed oils. Black seed also contains significant proportions of protein, carbohydrates and essential fatty acids. Other ingredients include linoleic acid, oleic acid, calcium, potassium, iron, zinc, magnesium, selenium, vitamin A, vitamin B, vitamin B2, niacin, and vitamin C.

Uses of Kalonji seeds (Nigella Sativa) and Kalonji oil:

  1. ASTHMA, COUGH & ALLERGY: For the treatment of these diseases the following method is adopted. Take a cup of warm water, one spoon of honey and half tea spoon of Kalonji oil. Mix this together and drink in the morning before the breakfast. Similarly after dinner in the night. Treatment for forty days. Avoid cool food stuff.
  2. DIABETES (SUGAR): For the treatment of these diseases the following method is adopted. Take one cup decoction (Black tea), Mix half table spoon of kalonji oil and drink it in the morning and before going to bed. Avoid oily food stuff, particularly fried items. If any other allopathic treatment is going on continue it that treatment. After 20 days check the sugar, is its normal Allopathic treatment should be stopped and kalonji treatment be continued. After forty days, sweet can be taken to check the sugar level. If it’s normal stop the treatment.
  3. Heart Attack: In a cup of goat milk add half tea spoon of Kalonji oil and us this mixture twice a day. Avoid all fatty food items. Continue treatment for ten days. After ten days use daily once.
  4.  POLIO AND PARALYSIS (Laqwa): Take one cup of warm water, add one spoon of honey and half tea spoon kalonji oil and use this mixture twice daily and for children’s in two spoons milk add 3 drops of Kalonji oil of warm water, this mixture three times a day. Treatment continues forty days. 
  5. JOINT-PAINS AND ARTHRITIS, etc.: Take one spoon of vinegar, add half tea spoon of Kalonji oil and mix two spoons honey, use twice a day (In the morning before the breakfast and in the night after dinner) 
  6. DYSPEPISA INDIGESTION, GASES, STOMACH IRRITATION AND STOMACH ACHE: In this case take one spoon of Ginger juice and half tea spoon of kalonji oil and drink twice day. This treatment is also useful for removing obesity. This medicine makes the patient slim.
  7. OPTHALMIC DISEASE: Redness of eyes, cataract, eye’s trouble, eye weakness and watering etc. Treatment- Take one cup of carrot juice mix with half tea spoon of Kalonji oil and use this mixture twice a day ( in the morning before breakfast and in the night after dinner), Treatment many continue for forty days.Avoid Pickle, Brinjal
  8. LADIES SECRET DISEASES: (Leucorrhoea, White Discharge, Menses discharges 2 to 4 times a month, stomach pain, back pain) Treatment – Take mint (Pudina leaves) add two glasses of water and boil, then add half tea spoon kalonji oil and drink one time in the morning before the breakfast and in the night at the morning before breakfast and in the night at the time going to bed. Treatment may continue for forty days. Avoid Pickles, brinjal egg and fish.
  9.  LADIES DISEASES: (Stoppage of menses for long term, stomach pain): Take one cup of warm water add half tea spoon kalonji oil and two spoons honey one time in the morning before the breakfast and in the night after dinner. Treatment may continue for month. Avoid potato and Brinjal.
  10. CANCER: (Intestine cancer, Blood cancer, Throat cencer, etc.): Take one glass grape juice and half tea spoon kalonji oil and use thrice a day once in the morning before breakfast, after lunch and after dinner. Take one Kg. barley and two Kg. wheat flour, mix together, make bread (Roti) or Daliya of Harira and give to the patient. Treatment may continue for forty days. Avoid Potato, Arvee, Brinjal and Ambada vegetables. 
  11.  POISONOUS VIRUS: Take one glass warm water, add one spoon date (Khajur) powder half spoon kalonji oil and two spoons of kalonji oil and two spoons on Honey, mix together and use thrice a day once in the morning before breakfast, after lunch and after dinner. Treatment may continue for forty days. Avoid Potato’s, Brinjal, Pulses (Chana ki Dal), and Pulses (Masoor kid Dal).
  12. . REVITAL OF THE BODY, (Azme-e-Hali): Take juices of Orange (Malta) add half tea spoon of Kalonji oil and use it. Laziness and tiredness will be removed.
  13.  MEMORY POWER: To increase the memory power and take 10 gm. Mint (Pudina leaves) and boil it with the water and add half tea spoon of Kalonji oil and use it twice a day. Treatment continues for twenty days.
  14. RENAL COLI (Kidney pain): Take 250 grams Kalonji grind it and take one cup of honey, mix together. Out of this mixture take two spoons mixture and add half cup water and add half tea spoon of kalonji oil use it once a day. Treatment may continue for twenty days.
  15. GENERAL WEAKNESS: Take half tea spoon of kalonji oil and add one spoon honey. Mix together and use it once a day. General weakness and other diseases will be removed.
  16. HEADACHE: Rub Kalonji oil on the forehead and near ears, and also drink half tea spoon Kalonji oil twice a day.
  17. BLOOD PRESSURE:In any hot drink tea/ coffee , add half tea spoon of Kalonji oil and use this mixture twice a day. Also eat two cloves of Garlic daily.
  18. FALLING HAIRS PREMATURELY: Rub Lime Juice on the head and leave it for fifteen minutes, then wash it with shampoo, after getting dried rub the Kalonji oil all over the head. Falling hairs will be controlled with in a week. Treatment may continue for one week.
  19.  BRAIN FEVER: Allow the vapours of Kalonji oil enter the body through breath. Take one lemon juice and half tea spoon kalonji oil and use for 3 days twice a day. From fourth day tea spoon kalonji oil in one cup of decoction twice day.
  20. KIDNEY TROUBLE, INFECTION IN THE KIDNEYS: Take half tea spoon of Kalonji oil; add 2 grams Akar khara Powder, mix one spoon honey with one cup of water and drink. This treatment is also useful for chronic cough (Purani Khansi). Treatment may continue 21 days. 
  21. STOMACH ACHE OF THE CHILDREN: Take two drops of Kalonji oil mix it with mother’s milk or cow milk and give to the child. Kalonji oil also should be rubbed on the ribs 
  22.  PILES, FLOW OF BLOOD, CONSTIPATION: Take half tea spoon of Kalonji oil mixed with one cup of Decoction (Bleak tea) twice a day (once in the morning before breakfast, and one in the night). Avoid hot and spicy items.
  23.  SKIN DISEASES – (White/Black spots): In one cup of vinegar add half spoon Kalonji oil and apply that on the affected area before going to sleep in the night and take bath in the morning. Treatment may continue until you get relief.
  24.  SIMPLE FEVER: Take half cup of water and add half lemon Juice mixed with half tea spoon of Kalonji oil and use it twice a day. Treatment may continue until you get relief. Avoid use of Rice.
  25.  EAR DISEASES, EAR ACHE, FLOW OF PUS, LOW HEARING: Heat the Kalonji oil and let it cool and put it two drops of cooled Kalonji oil in ear

  26.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар