вторник, 22 октомври 2013 г.

Чане ки Дал Chane ki Dal

Чане ки Дал


Продукти:


Приготвяне:
Изсипете изцедения чана дал в тенджера, добавете вода толкова че нивото и да бъде на 2 см над дала и гответе докато омекне. Лещата трябва да бъде мека, но същевременно да запази формата си.
В друг тиган нагорещете олиото и запържете кимиона, щом започне да цвърчи добавете джинджифила и чесъна и чилитата. Гтовете около 30 секунди.
Добавете  доматите, куркумата, кориандъра и солта. Гответе на среден огън докато доматите станат на каша и олиото започне да се отделя по капака и стентие на съда. Добавете сместа към дала и разбъркайте. Опитайте на вкус и ако има нужда от още подправки ги добавете. Оставете да ври на слаб огън около 6-7 минути за да се смесят вкусовете.

Сервирайте с кориандър и масло отгоре.
 

Забележка:Накисването на лещата преди готвене редуцира времето за варене и премахва веществата образуващи газове. Ако нямате много време накиснете в топла вода за 30 минути . Когато готвите махайте пяната от съда.

 

Chane ki Dal


Ingredients:


  • 1 cup - Chana dal/ Yellow split peas, washed in multiple changes of water and soaked for 2-3 hours
  • 2 nos - Tomatoes, chopped (~ 1/2 cup)
  • 1 tsp each - Ginger & Garlic, finely minced & crushed (or) store bought paste
  • 1 -2 nos - Green chilli, finely minced (adjust to personal preference)
  • 1 tsp - Cumin seeds
  • 3/4 tsp - Coriander seed powder
  • 1/4 tsp - Turmeric
  • 1 Tbsp - Oil/Butter
  • Salt to taste
  • Cilantro & a dollop of butter for garnish

Method:

Place the drained & soaked chana dal in a saucepan, add water such that it rises an inch above the lentils and cook until tender. The lentils should yield to pressure when crushed between your fingers but still hold their shape.
In another pan, heat the oil and cumin seeds, when they begun to sizzle add the crushed ginger, garlic and chillies. Cook for about 30 seconds until their rawness is coaxed out.
Tomatoes, turmeric, coriander powder and some salt go in next. Cook on medium heat until the tomatoes turn to mush and the oil begins to separate out and pool around the edges.
The lentils should be done by now, add the tomato mixture and water (if needed) and stir to incorporate. Also taste for seasonings now & add more salt if needed.
Simmer on a low heat for 6-8 mins allowing the to flavors to meld together. Garnish with chopped cilantro &/ butter on top.

Notes:
Soaking the lentils before hand reduces the cooking time and tempers their flatulent nature. If you don't have a few hours, do a quick soak by using warm water, for about 30mins. When cooking them in saucepan, skim away any foam that rises to the surface.

Няма коментари:

Публикуване на коментар