вторник, 26 ноември 2013 г.

Аюрведа през зимата - Winter Ayurveda



Aюрведични съвети за засилване на имунната система


 

С намаляването на деня и приближаването на зимата, е добре да помислим за подсилване на имунната ни система. Според Махариши Аюрведа,  е добре да започнем с храни и ястия подсилващи имунитета, сега. 
Какви са храните засилващи имунитета?  Всяка храна, която се превръща бързо в оджас (жизнена енергия), е добра за имунитета. Ако храната произвежда ама (от Санскрит - недовършено, в случая "ама" означава продукт на лошо храносмилане", тя не е добра за имунитета Ви. Оджас е крайният продукт на пълното храносмилане, което осигурява блестящо здраве, преизпълненост с енергия, стабилни емоции и силен имунитет. Ама, храносмилателните "замърсявания", причинени от трудно смилаеми храни или неправилни хранителни навици, създават обратния ефект: нарушават имунитета и човешкото здраве.
Махариши Аюрведа използва теорията за семето и почвата, за да обясни как функционират имунната система и имунитета. В тази аналогия: човешкото тяло е почвата, а инфекцията е семето. Ама и другите вредни фактори, предразполагат тялото към инфекции. Ако искате да спрете "покълването" и развитието на инфекциите и болестите, трябва да вземете мерки за създаване на Оджас, а не Ама.


Тук сме посочили седем начина да засилите имунната си система чрез храната
1. Избирайте "интелигентни" храни, лесни за храносмилане. В "интелигентните храни" се включват: пресни плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, варива и леки млечни произведения. Ако избирате пресни, пълновърнести храни, които са преминали минимална обработка, тогава вашата храна ще "пробути интелекта на природата" и ще превърне храната в Оджас.
Храни, които са обработвани, консервирани, замразени или опаковани, са много по-трудни са храносмилане и обработка от организма, и затова създават ама. Също така, понеже са стари и неприродни, заради обработката им или съдържат вредни вещества като химични консерванти, не съдържат "природната интелигентност". Дори произвеждат ама и блокират клетките така, че до тях да не достигне "природната интелигентност". 
Органично отглежданите храни са най-добри, защото не само не съдържат вредни химикали, но и съдържат много повече минерали.  Жегетариански източници на протеини като Панир (индийско домашно сирене), мляко и леки варива, подобряват оджас и имунитета. Месото не се препоръчва като източник на протеини, защото е трудно смилаемо и създава ама. 

2. Гответе със стимулиращи имунитета подправки. Приготвяйте храната си по начин, който да не нарушава "природната интелигентност" на храната. Да го кажем така; ако прибавите не люти подправки към сготвени зеленчуци, зърнени култури или варива, храната по-бързо ще се превръща в Оджас. 
Подправките имат хубав аромат и имат йогарахи-свойства, което означава, че спомагат храносмилането и правят хранителните вещества по-лесно усвоими за организма. 
Различните подправки имат различни имуностимулиращи свойства. Куркумата има имуномодулираща функция, защото е детоксикираща и подобрява "интелигентността" на клетките в човешкото тяло. Кимионът гори ама. Черният пипер прочиства каналите, така че Оджас да проникват по-дълбоко в тъканите. 

Микс от подправки за добър имунитет

·        6 части куркума на прах
·        3 части кимион на прах
·        3 части кориандър на прах
·        6 части резене на прах
·        1 част сушен джинджифил на прах
·        1 част смлян черен пипер
·        1/4 част смляна канела

Начин на приготвяне:
  • Смесете добре всички подправки заедно.
  • Загрейте 1 ч.л. от подправките с 1 с.л. Гий, като нагласите котлона на средна температура, докато усетите аромата на подправките. Махнете веднага от котлона, за да не загори.
  • Прибавете подправеното масло Гий към вече сготвени ориз, зеленчуци или друга храна.
3. Яжте имуностимулиращи храни. Ябълките спомагат правилното фукциониране на имунната система, защото съдържат много антиоксиданти и разтворими и неразтворими фибри, които прочистват червата. Всички сладки и сочни плодове (като праскови, круши, сливи, сладък ананас и манго), подобряват имунитета, защото бързо се превръщат в Оджас. Ако са добре узрели, те се превръщат в оджас почти моментално.  Сокът от семки на нар, както и сладкото от нар, са също чудесни имуностимулатори, защото те подобряват храносмилането без да повишават Питта доша. Папая след хранете или за десерт, също подобрява храносмилането и подобрява имунитета. 
Листни зеленчуци като захарно цвекло, зеле, листа от синап и спанак в комбинация с имуностимулиращия микс от подправки от преди малко, са чудесен имуностимулатор, защото те осигуряват на организма желязо, калции и други хранителни вещества, като междувременно прочистват чревния тракт.
Целозърнести храни като киноа, амарант и ечемик, също имат имуностимулиращ ефект, тъй като съдържат почистващи фибри и много съществени хранителни вещества. 
Не на последно място, млякото и маслото Гий  са ценени в аюрведичната традиция, заради техните свойства да подсилватОджас. Гий е най-лесно усвоимата от организма мазнина, съдържа важни мастни киселини и е чудесен имуностимулатор.
Както Гий, така и мялкото трябва да са чисти, органик и без консерванти и каквито и да било изкуствени вещества. Добре е ,когато варите мялко, да добавите щипка кардамом, защото го правите много по-лесно усвоимо и по-лесно за храносмилане. За да избегнете проблеми с храносмилането или лошо храносмилане, избягвайте да пиете мляко по време на хранете. 

4. Гответе храната, но не много. Според Махариши Аюрведа, храната става по-лесно усвоима, когато се сготви. Не я гответе прекалено много обаче, защото това намалява имуностимулиращия ефект. Храната трябва да омекне и да е лесна за дъвчене, но не разкашкана.

5. Яжте в подходящото време. Основното ядене е добре да е по средата на деня, когато слънцето е най-високо и храносмилането е бързо и по-засилено. Хапвайте по-леко сутрин и вечер, защото тогава храносмилането е по-слабо. Това ще подобри имунитета Ви.
Важно е, също така, да се храните по едно и също време всеки ден, защото организма свиква с това и храносмила много по-ефективно в определн час.

6. Яжте вярното количество. Консумацията на правилното количество храна за вашият тип организъм-- нито много, нито твърде малко-- подобрява Оджас и спомага имунната система. Махариши Аюрведа препоръчва да пиете по чаша вода на стайна температура по време на хранене, така храната, която приемате ще е частично течна. Яжте на 3/4 от капацитета си: в противен случай предизвиквате дискомфорт и ама. 

7. Избирайте храните според сезона и вашият тип тяло. Не е правилно, че може да ядете каквото поискате, стига да е добра храна. Ако искате да сте здрави, трябва да избирате храни, които да балансират тялото Ви и според сезона. Всичко, което е повлияно от времето и климата предизвиква дисбаланс, на който вие трябва да противодействате чрез храната, която ядете.
Яденето на студени салати през зимата например, не е добра идея, защото суровите салати повишават студените, сухи и леки стойности на Вата, а свъщност имате нужда от затопляща, загряваща и подхранваща диета.
Добрата имунна система е антивирусната защита срещу всякакви болести и зарази. Забравете "помапнето" на имунната система с хапчета и лекарства, изберете древната система за засилване на имунитета: Аюрведа.Ето още малко полезна информация систематизирана в списъци:

Причини за нисък имунитет:
- Гени
- Стрес
- Замърсяване
- Проблеми с метаболизма
- Вируси
- Лош начин на хранене

Симптоми на нисък имунитет:

- Лесно се изморявате
 - Появяват се черни кръгове и сенки под очите. Може да изпаднете в депресия или дори да страдате от безсъние. 
 - Бързо и лесно се разболявате, хващате настинка и кашлица..

Аюрведични билки за подсилване на имунитета:

1) Нийм: Листата от Нийм са полезни при лечение на проблеми с кожата. Чаят от Нийм лекува лошо храносмилане и газове, както и киселини в стомаха. 


2) Амла: Понижава нивата на холестерола, контролира кръвната захар пр диабетици, подсобрява циркулацията на кръвта, подобрява храносмилането и премахва газове. 

3) Куркума:Нови изследвания постепенно увеличават важността на тази билка (и подправка). Куркумата помага при артрит, астма, настинки, рак, диабет и възпаления. 


4) Джинджифил:Освен в изграждането на силен имунитет, джинджифилът играе важна роля при по-лесното усвояване на хранителни вещества в организма, запушени синуси, намаляване на възпаления и по-лесно отхрачване. 


5) Ашваганда: Освен подобряването на имунитета, ашваганда е много важна за жизнеността на организма и забавяне на стареенето. Добавете 3-4 грама Ашваганда на прах към топло мляко. 

 


6) Гилой – Tinospora Cordifolia: Към сока от гилой добавете нийм и амла за проблемна кожа. Гилой е ефективно средство за детоксикация на тялото.

 


7) Женско биле (Сладък коре): Това е чудесна освежаваща билка за вашето тяло. Пригответе смес от сладък корен на прах и мед и добавете към нея Гий. 

 



8) Босилек:Листата от босилек са много полезни са кашлица, възпалено гърло, инфекции в устата, проблеми с кожата, главоболие, както и за подсилване на имунната система.

Загряващи подправки
  • Канела
  • Куркума
  • Карамфил
  • Чере Пипиер
Подправки за справяне с гъст секрет, болки в гърлото и хрема
  • Мед
  • Канела
  • Кардамом
  • Черен пипер
  • Джинджифил
Билкови смески и формули против настинка
  • Мед, куркума, джинджифил, черен пипер
  • Чаванпраш
  • Ситопалади за суха кашлица

Начин на живот:

Това е сезонът, в който ако спазвате дневен режим( предимно на хранене и сън) ще се чувствате прекрасно.
Започнете деня с топла напитка с мед и лимон, за прочистване на организма, би било полезен навик. Внимавайте водата да не е прекалено гореща, защото мед в гореща вода произвежда токсини в тялото.
Заради студа, тялото и всичките му мускули инстинктивно са в свито състояние. Чести масажи на тялото ще помогнат за освежаването и освобождаването на напрежението в мускулите. 
Ползвайте ароматерапията като средство за лечение и превенция на запушен нос, трудно отхрачване и други често срещани проблеми през зимния сезон. 





  Ayurvedic Tips To Boost Your Immunity

As fall approaches it's a good time to think about strengthening your immunity. According to Maharishi Ayurveda, cold weather doesn't have to bring on the cold and flu. The key is to start now with immunity-enhancing meals.
What are immunity-enhancing foods? Any food that transforms quickly into ojas is good for immunity. If food creates ama, it's bad for immunity.Ojas is the end product of complete digestion that creates radiant good health, stable emotions, and immunity. Ama, the digestive impurities caused by eating hard-to-digest foods or by unhealthy eating habits, creates the opposite effect--it compromises immunity and health.
Maharishi Ayurveda uses the seed-land theory to explain how immunity works. In this analogy, the human body is like the land, and infection is the seed. Ama and other impurities make the body fertile for infection. If you want to keep the seeds of infection from sprouting, you must take care to create ojas in your body, not ama.

Here are seven ways to boost the immune factor of your meals from
1. Choose intelligent, easy-to-digest foods. Intelligent foods include fresh fruits, vegetables, whole grains, legumes and light dairy products. If you choose fresh, whole foods that are not altered by processing, then your meal is going to wake up the intelligence of nature and convert quickly to ojas.
Foods that are processed, canned, frozen or packaged are harder to digest, and thus create ama. Also, because they are old, denatured by processing, or include harmful ingredients such as chemical preservatives, you could even call them dumb foods, because they no longer contain nature's intelligence. Rather, they create ama and block nature's intelligence from reaching the cells.
Organically grown foods are best because not only are they free of harsh chemicals, but they also contain more minerals. Vegetarian proteins such as panir (homemade cheese), milk, and pulses (split-mung dhal, lentils and other small, split beans) enhance ojas and immunity. Meat is not a recommended protein because it is difficult to digest and creates ama.

2. Cook with immune-boosting spices. Cook your food in a way that doesn't disturb the food's natural intelligence. For instance, if you add mild spices to cooked vegetables, grains and legumes, the food will convert more quickly to ojas. Spices add good flavor and have a yogavahi property, which means that they support digestion and make the nutrients easily available to the body.
Different spices also have specific immune-boosting properties. Turmeric has an immune-modulating effect because it is detoxifying and enhances the intelligence of the immune cells. Cumin burns ama. Black pepper clears the channels so ojas can reach the deeper tissues.

Immunity Spice Mix

·        6 parts turmeric
·        3 parts ground cumin
·        3 parts ground coriander
·        6 parts ground fennel
·        1 part powdered, dry ginger
·        1 part ground black pepper
·        1/4 part ground cinnamon

Directions:
  • Mix the spices together well.
  • Heat one teaspoon of the spice mixture in one tablespoon of ghee, using medium-high heat, until the mixture releases an aroma. Remove from the heat immediately so it won't burn.
  • •Add this spiced ghee to cooked rice, vegetables, or other foods.
3. Eat immune-boosting foods. Apples support the immune system because they contain antioxidants and both insoluble and soluble fiber, which cleanse the bowel. All sweet, juicy fruits (such as pears, peaches, plums, sweet pineapple and mangos) enhance immunity because they transform quickly into ojas. If they are tree-ripened, they convert almost instantly. Pomegranate seed juice and pomegranate seed chutney are also excellent boosters of immunity, because they enhance digestion and elimination without increasing Pitta dosha. A papaya after lunch enhances digestion and increases immunity.
Leafy greens such as Swiss chard, kale, mustard greens and spinach, when cooked and spiced with the immunity spice mix, are great immunity-boosters because they provide iron, calcium and other nutrients while simultaneously cleansing the bowel. Broccoli, cabbage and cauliflower contain antioxidants, flavonoids and other immune-enhancing nutrients.
Whole grains such as quinoa, amaranth and barley also have immunity-fighting effects, because they provide cleansing fiber and contain many essential nutrients.
Last but certainly not least, ghee and milk are cherished in the ayurvedic tradition for their ojas-enhancing effects. Ghee is the most easily digested fat, contains essential fatty acids, and is a great immunity booster. Both milk and ghee should be organic and free of additives, and milk should be boiled with a pinch of cardamom before it is drunk in order to make it easier to digest. Drink it alone, away from meals, to avoid indigestion.

4. Cook your food but not too much. According to Maharishi Ayurveda, food becomes more digestible when you cook it. But you don't want to cook it too much, as that reduces its immune-boosting effect. The food should be soft and easy to chew, but not mushy.

5. Eat at the proper time. Eat your main meal in the middle of the day, when the sun is highest and digestion strong. Eat lighter at breakfast and at night, when digestion is weaker. This will enhance immunity.
It's also important to eat your meals at the same time every day. Your digestion gets used to a routine, and becomes more efficient.

6. Eat the proper quantity. Eating the right amount for your body type--not too much or too little--enhances ojas and supports the immune system. Maharishi Ayurveda recommends that you sip a cup of room-temperature water with your meals, so the meal is part liquid. Eat to only 3/4 of your capacity, in order to leave some space for the digestive process to take place. If you eat until you are really full, it creates discomfort and ama.

7. Choose foods for your body type and for the season. It's not correct that you can eat anything you want, as long as it's good food. If you want to stay healthy, you need to choose foods that will bring balance to your body type and for the particular season. Whatever influences from the weather and climate is causing an imbalance, you need to counteract them with the food you eat.
Eating cold salads in winter (Vata season), for instance, is not a good idea, because raw salads only increase the cold, dry, light qualities of Vata, when what is needed is a warming, grounding, nourishing diet.
A good immune system is the ‘anti-virus’ defence against any disease. Forget about pumping your immune system with pills, we take the age-old way to boost immunity: Ayurveda. We list out natural herbs and home remedies that can build immunity.

Causes of low immune levels:
- Genetics
- Stress
- Pollution
- Metabolic disorder
- Virus
- Poor diet

Symptoms of low immunity:

- You get tired easily and fatigue kicks in too.
- Dark circles start to appear, you can slip into depression and start experiencing insomnia.
- You tend to catch cold and cough quickly, and other infections too.

Ayurveda herbs to boost immunity:

1) Neem: These leaves are beneficial to cure skin problems. Neem tea improves indigestion and constipation; and neem can reduce acidity as well.

2) Amla: Lowers cholesterol, controls blood sugar in diabetes, improves blood circulation, improves digestion and alleviates constipation.

3) Turmeric: New research around turmeric constantly increases the importance of this herb. Turmeric is believed to reduce arthritis, asthma, colds, cancer, diabetes and inflammation.


4) Ginger: Besides building immunity, ginger is beneficial for absorbing nutrients in the body, opening sinus, reducing inflammation and chest congestion.

 
 
 
5) Aswagandha: Besides improving your immunity, aswagandha is beneficial for revitalising energy levels, and slowing the aging process. Make a powder of the root and add three to four grams to milk.

 
 
6) Giloy – Tinospora Cordifolia: To giloy juice, add neem and amla for skin problems. Giloy is effective in eliminating toxins from the body.
 
 
 
 
 
 
7) Mulethi - Liquorice: Mulethi is a great herb to rejuvenate your body. Prepare a mixture of powdered mulethi root and add honey and ghee to it.

 
 
 
 
 
 
8) Tulsi – Holy Basil: The leaves of the holy basil plant are instrumental for coughs, sore throats, mouth infection, skin problems, headaches and boosting immunity.
Spices for Keeping Warm
  • Cinnamon
  • Turmeric
  • Cloves
  • Black Pepper
Spices for Destroying Mucus, Sore Throat, and Runny Nose
  • Honey
  • Cinnamon
  • Cardamom
  • Black Pepper
  • Ginger
Herb Formulas for Colds
  • Honey, Turmeric, Ginger, Black Pepper
  • Chywanprash
  • Sitopaladi for dry coughs
  • Talisadi for productive coughs

Lifestyle:
This would be the season where having a daily routine will benefit you greatly.
Starting the day with a warm beverage of lemon and honey to purify and cleanse would be a good routine to incorporate, however make sure the water is not too hot, as honey in hot water causes toxins in the body.
Choose to engage in an exercise on a daily basis. In yoga this would be the optimal time to start the day with Surya Namaskars or add them to the beginning of your practice.
Because of the cold outside, the body is instinctively in a contracted mode, so frequent body massage helps to revitalize and release the contraction in the muscles, allowing for movement and expansion in an otherwise restricting season.
Treat yourself to aromatherapy and light some eucalyptus oil to aid in your breathing and help with any congestion that you may already be combating.

Няма коментари:

Публикуване на коментар