четвъртък, 7 юни 2012 г.

Многофункционалното Кокосово Масло



Кокосовото масло (кокосово олио) е обявено от специалисти за „най-здравословната мазнина в света“. В България все още е малко познато. Какво (не)знаем за кокосовото масло?

Кокосовото масло (кокосово олио) е мазнина, която се добива от кокосови орехи. Филипинските острови са най-големият износител в световен мащаб, но се добива също по крайбрежията на Индия и в Малайзия. Кокосовото масло се използва в хранително-вкусовата промишленост от над 150 години. Преди години диетолози в САЩ го заклеймяват като нездравословно заради висок процент наситени мастни киселини. Впоследствие имиджът му е напълно възстановен и дори е обявено за „най-здравословната мазнина в света“.

Кокосовото масло няма мирис и вкус и не се окислява при печене и пържене. За разлика от повечето мазнини, които са изградени от дълговерижни наситени мастни киселини, то е изградено преди всичко от средноверижни мастни киселини. Това е важно, защото дълговерижните мастни киселини водят до покачване на „лошия“ холестерол (LDL) и повишен риск от сърдечносъдови заболявания, а средноверижните мастни киселини се преобразуват в „добър“ холестерол (HDL).

Кокосово масло – хранителни качества

Кокосовото масло съдържа между 86,5 - 90% наситени мастни киселини, 5 до 6% полиненаситени мастни киселини и 1,5 до 2% мононенаситени мастни киселини. 45% от състава се пада на лауриновата киселина, 17% на миристиновата киселина, 8% на палмитиновата, 8% на каприловата, 7% на карпоновата и 5% на стеариновата киселина.

Хранителни стойности в 100 г кокосово масло: 862 ккал; 100 г мазнини; 0 г въглехидрати; 0 г белтъчини. 


Доказано е, че ароматът на нерафинираното (натурално) кокосово масло ефективно премахва нервното напрежение, повишава самочувствието и увереността в себе си. Маслото съдържа лауринова киселина, която има антибактериални и противовирусни свойства и каприлова с антимикотично действие, благодарение на които е незаменим помощник за лечение на кожни раздразнения. Нерафинираното кокосово масло хидратира, подхранва, омекотява, успокоява и предпазва от вредните външни фактори. Може да се прилага една-две седмици преди да отидете на море – насища кожата с ценни съставки, които подпомагат придобиването на равномерен златист загар. Вечер, след плаж, също можете да го използвате – премахва зачервяванията и хидратира.

Прието вътрешно, подобрява храносмилането, засилва метаболизма, помага при хипогликемия, има противовирусни и противогъбични свойства. Състои се от 90% сурова наситена мазнина, която е под формата на средноверижни мастни киселини. Те поддържат имунната система, тироидната жлеза, кожата и осигуряват бърза енергия. Кокосовото масло съдържа повече лауринова киселина от всяко друго растение. Притежава силни антиоксидантни и антиейджинг свойства и намалява нуждите от витамин Е. 

Ето няколко идеи за приложението на Кокосовото масло:

За кожата
 Кокосовото масло влияе превъзходно на кожата. Действа перфектно за овлажняване на всякакъв тип кожа, особено сухата или тази на по-възрастните хора. Омекотяващите и овлажняващите му свойства са ненадминати. Това го прави и прекрасно за един отпускащ, романтичен масаж.

Мазнините в маслото намаляват появата на бръчки и то без да дразнят кожата. Кокосово масло може да помогне и при кожни заболявания като псориазис, дерматит, екземи и други. В действителност, то често се използва като съставка в скъпи козметични продукти. В комбинация с мед дава още по-добри резултати.

За косата
Да давате пари за балсами – няма смисъл, когато имате кокосово масло. То е един от най-полезните продукти, с които можете да обгрижвате косата си. Масажирайте скалпа с малко от маслото – помага срещу пърхот. Тъй като осигурява основните протеини, необходими за подхранване на изтощената коса, се използва в най-различни козметични продукти. Но, когато го използвате като чист, естествен продукт, избягвате нежеланите вещества, добавени в продуктите за коса.

Против стрес
 Дългият ден в офиса, грижите за децата и какво ли още не, ни стресират ежедневно. Освободете се от умствената умора чрез няколко капки кокосово масло. Намажете с тях челото си и го масажирайте няколко минути. Естественият аромат на кокосови орехи е изключително успокояващ и затова помага за понижаване нивото на стреса.

За добро храносмилане
 Мазнините в кокосовото масло имат антибактериални свойства, които помагат да се контролират паразитите и гъбичките, които причиняват стомашно разтройство и други проблеми, свързани с храносмилането, като например синдром на раздразненото черво. Мазнините в кокосово масло помагат и за усвояването на витамините, минералите и аминокиселините.

Фитнес 
Кокосово масло стимулира метаболизма, подобрява функцията на щитовидната жлеза. Все неща, които ни помагат да намалим нежеланите мазнини, като същевременно увеличаваме мускулната си маса. Освен това, кокосовото масло може да се използва като заместител на олиото. Витамините и минералите му не се губят при високо нагряване, за разлика от тези на зехтина.

За лекарство

Когато се прилага върху ожулвания и рани, кокосовото масло образува тънък слой, който предпазва от навлизане на прах, бактерии и вируси. Ускорява процеса на зарастване на наранените тъкани, а и със сигурност мирише по-добре от всичко друго, което ще ни предложат в аптеките за разрешаване на подобни проблеми.

Маслото стимулира секрецията на инсулин от панкреаса и по този начин помага за контролирането на диабета. Изследвания показват и че редовното използване на кокосово масло, може значително да намали риска от развитие на заболяването.

Кокосовото масло може да се съхранява на студено място в затворен съд до две години. По-устойчиво е в твърда форма, т.е. съхранявано при температури под 24,5 градуса Целзий






Няма коментари:

Публикуване на коментар