събота, 23 юни 2012 г.

Тукмариа – Храна или Лекарство


Тукмариа са семена от босилек. Те са познати под различни имена „sbza, subza, takmaria, tukhamaria, falooda, seilash”. В Индия те са използвани в Мюсюлманската и Будистката кухня, а също така намират широко приложение и като лечебна билка. Семената от босилек са използвани още в кухнята на Тайланд, Иран и Авганистан.

Семената сами по себе си нямат аромат. Те са черни на цвят и малко по-малки от оризово зрънце. Те имат свойството да абсорбират водата и да образуват желе, точно като тапиоката. 

Счита се, че малките черни семена имат охлаждащо действие. Използват се при сгъстяването на напитки и десерти.  В Иран често се комбинират с лимонов сок; във Виетнам – с кокосово мляко или вода с аромат на палмова захар. Най-широко разпространение намират при приготвянето на индийския коктейл Фалуда. 
Последните проучвания показват, че семената на босилека, накиснати и набъбнали, подтискат апетита и са подходящи при провеждането на диети. Можете да приемате Тукмария преди ядене, за да намалите количеството на храната, която Ви засища.

Храна или Лекарство?

Няма съмнение, че това, което ядем, се отразява върху общото ни здравословно състояние. Тукмариата съдържа малки количества фибри, калций и желязо. Когато семената се накиснат във вода, около тях се образува лепкав гел. Той действа успокояващо на лигавицата и може да се използва за облекчаване на запек или диария. Подобно на семената от Чиа, които също образуват желе, когато се накиснат, Тукмариата забавя образуването на въглехидратите, които приемаме, в захари. Това създава чувство на ситост, което се явява полезно свойство, когато искаме да отслабнем или ако страдаме от диабет.

 В Азия лечебните свойства на Тукмариата са широко известни. Семената от босилет помагат за: по-активно храносмилане, отсраняване на токсините от организма, помагане за предотвратяване на сърдечни заболявания като намалява холестерола. 

Семената могат да се използват за подслаждането на мляко, чай или други напитки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар