петък, 27 септември 2013 г.

Тапиока - Tapioca

Тапиока

Историята на тапиоката

Тапиоката е деликатес с бразилски произход популярен най-вече в северните и североизточните части на страната, от който се приготвя "бижу", вид палачинка. Тапиоката е почти неутрална на вкус и много хранителна.
Тапиоката е храна традиционно включена в менюто на северното и североизточното население на континентите Африка и Южна Америка и е позната от край време като основна съставка на хляба. За приготвянето на много ястия се комбинира с кокосово масло, кондензирано мляко и много други сладки и солени хранителни продукти.

Тапиоката е добре разпространена и се е наложила в почти всички региони на Бразилия, както и в много региони извън страната.Днес консумирането на тапиока е мода и предоставя голяма възможност за развитие на бизнес с производството на тапиока в цяла Бразилия.

Нишестето добивано от Маниока (Касава) - растението от чиито корени се добива познатата ни днес Тапиока - постепенно излиза от границите на малките фурни по плажовете и централните части на градовете и "завзема нови територии: елитни ресторанти и известни пекарни.

Повечето хора асоцират Тапиока с пости и диета, но тя е много полезна за здравето пълноценна храна.

Тук ще посочим някои от причините да се научите да използвате Тапиока в кухнята, а именно нейните здравословни ползи:



  • Източник на енергия:  Всъщност това е една от причините тапиока да се
    Поръчай
    препоръчва по време на пости. Тя е здравословен и полезен източник на въглехидрати, което означава, че ще осигури на тялото Ви много енергия. Тя обаче, има много ниско съдържание на холестерол и мазнини, което я прави подходяща за хора, които не трябва да включват в диетата си много мазнини, страдат от висок холестерол или просто искат да стопят малко излишни килограми. 
  • Минерално съдържание: Тапиоката има ниско съдържание на минерали като Калции, Фосфор, Калий и Магнезии. Това прави много подходящо съчетаването и с други съставки, като например мляко. Предимоството и в случая е високото съдържание на Желязо и Виматим B. 
  • Фибри: Всички знаем колко важно е да предоставим на организма достатъчно количество фибри. Тапиоката е една от храните със значително съдържание на диетични фибри, които може да помогнат много за намаляване на лошия холестерол, намаляване риска от рак на дебелото черво, както и превенция на всякакви сърдечно-съдови заболявания и диабет.
  • Охлаждащи свойства: Няма достатъчно проведени изследвания,които да подтвърдят охлаждащия ефект на Тапиока,но традиционната индийска медицина е ползвава Тапиока с ориз за охлаждане на тялото. Комбинацията с ориз е необходима, защото самата тапиока (наричана в Индия "Сабудана") няма тези лечебни свойства. Затова: имайте предвид, че Тапиоката трябва да е добавка към менюто Ви, а не цялото Ви меню. 
Сабудана Кичди - салата с тапиока и картофи



Нужни продукти

  • 2 чаши тапиока
  • 1 средно голям картоф (сварен,нарязан и обелен)
  • 1/2 чаша фъстъци (смляни на едно)
  • 10-12 сурови фъстъка
  • 3 с.л. гий  — може да се замести със всякаква здравословна мазнина
  • 1 ч.л. кимион на зърна
  • 2 зелени люти чушки (нарязани на ситно)
  • 6-7 листа от къри (цели)
  • 1-2 ч.л. захар (по желание според вкуса Ви)
  • Сол и лимонов сок
Метод на приготвяне

  1. Накиснете тапиоката за 6-7 часа : крайната цел е да я стискате в ръка и сока, който пуска да не е лепкав.
  2. Добър апетит!
  3. Вземете незалепващ тиган и загрейте маслото гий(или мазнината) в него. Когато е добре затоплено, сложете кимиона, нарязаните зелени люти чушки, листата от къри и суровите фъстъци.
  4. Добавете и нарязания картоф и гответе за още 2 минути, след което добавете отцедената тапиока. Добавете едросмляните фъстъци, солта, захарта и лимоновия сок и разбъркайте добре, но внимателно.
  5. Гответе на среден огън и разбърквайте леко.
  6. Поднесете топлото Кичди с кисело мляко: много леко и полезно ястие.

Поръчай

 

Поръчай

 

Поръчай

 

 

 

 

 

 

 

 

Tapioca


History of Tapioca

The Tapioca is a delicacy with Brazilian origin which is used in the North and Northeast parts of the country, which when heated forms a "biju" or type of pancake. Tapioca is almost neutral in flavor and highly nutritious.

The Tapioca is a food that is traditionally included in the diet and menu of northern and northeastern people, and has always been known as a substitute for bread. It is being combined in many dishes with coconut butter, condensed milk or various savory and sweet fillings.
The tapioca spread and established itself in almost all regions of Brazil and some abroad.Today Tapioca is fashion and provides many business models throughout Brazil.

The tapioca traditional “lunch” in the North and Northeast, is expanding their domains.
The starch extracted from cassava – that heated, gives rise to beijus drives and other more flexible formats – left the stoves from the beach and hinterland to gain new territories, as starred restaurants, bakeries and crowded party menus. Reached finally the status of modern food and refined.

For most people, Tapioca (sabudana) is associated with fasting. But, it can be healthy for you.

Tapioca or sabudana is known by most of us as the food that you can eat while undertaking religious fasts. We can’t tell you why, but what we can tell you is fast or not fast, tapioca is a good addition to your diet because of its healthy properties. Here’s why:

Energy source: This could actually be one of the reasons it is okay to eat tapioca when you’re fasting – it is health source of carbohydrates and starch meaning that it will provide your body with lots of energy. The reason it’s considered is because it is low in cholesterol and fats. This also means that it is a good food to eat when you want healthy weight gain.

Mineral content: Tapioca has low amounts of minerals such as calcium, phosphorus, potassium and magnesium. Though the quantity is low, it can be made up for by using other ingredients such as milk. It is particularly rich in iron and B-vitamins including folic acid.

Fibre: We all know the importance of consuming enough fibre. Tapioca is one food which has really good amounts of dietary fibre which can help lower cholesterol, decrease the rate of colon cancer as well as help prevent diseases such as diabetes and heart conditions.

Cooling properties: There is not much research to support this, but traditional Indian medicine has used sabudana combined with rice to help cool the body. The combination with rice is needed because on its own, sabu dana doesn’t have a whole lot of health properties. So, while it might be a healthy addition to your diet, remember that it should just be a part of your diet and not your whole diet.
                   

Sabudana khichdi



Ingredients

  • 2 cups sabudana
  • 1 medium potato (boiled and chopped)
  • 1/2 cup peanuts (ground into coarse powder)
  • 10-12 raw peanuts
  • 3 tbsp ghee (clarified butter) — you can substitute with a healthy oil
  • 1 tsp cumin seeds
  • 2 green chillies (finely chopped)
  • 6-7 curry leaves (whole)
  • 1-2 tsp sugar (adjust according to taste)
  • Salt and lemon juice
Method

  1. Soak the sabudana in water for 6-7 hours till it can be squeezed out in your hands with no sticky feeling.
  2. Take a non-stick pan and add the ghee to it. When it's hot, add the cumin seeds, chopped green chillies and curry leaves and the raw peanuts.
  3. Add the chopped potatoes and cook for about 2 minutes, then add the soaked sabudana to the pan. Add the peanut powder, salt, sugar and lemon juice and mix well, but gently.
  4. Cook the sabudana on medium-flame, stirring gently.
  5. Serve the hot khichdi with a cup of yogurt for a light and healthy meal.

Няма коментари:

Публикуване на коментар