понеделник, 2 септември 2013 г.

Къри с боб "Черно око" - Black-eyed beans Masala

Къри с боб "Черно око"

 



 Продукти:

  • 2 ч. боб " Черно око" 
  • 1 голяма глава лук, нарязан
  • 2 ч.л. кимион на зърна
  • 1/8  ч.л. асафетида /хинг/ 
  • 1 с.л. настърган джинджифил или паста
  • 1 с.л. смлян чесън 
  • 1/4 – 1/2 ч.л. кайен пипер или друг  лют червен пипер
  • 1 ч.л. куркума
  • 2 консерви по  400гр домати
  • 2 ч.л. гарам масала
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • нарязан магданоз или кориандър за гарнитура 


Приготвяне:


  1. Почистете сухия боб и го измийте. Накиснете го във вода за 8 часа  или го кипнете за 1 минута, след което го дръпнете от огъня. Оставете да престои поне 1 час. Отцедете боба непосредствено преди да започнете да готвите.
  2. Нагорещете голяма незалепваща тенджера. Сипете малко олио и добавете лука. Гответе и разбърквайте докато омекне. Добавете кимиона и гответе още 1 минута. Сложете асафетидата, джинджифила, чесъна и разбърквайте за около 30 секунди.
  3. Добавете отцедения боб и осталите продукти. Сипете 2 чаши вода и варете на слаб огън.
  4. Ако готвите в тенджера под налягане, заключете капака и гответе под високо налягане за около 7 минути, махнете от огъня и оставете налягането да спадне от само себе си. Опитайте на вкус и добавете още сол или гарам масала, ако е необходимо.Оставете да къкри непокрито за няколко минути и смачкайте няколко зърна по ръба на тенджерата за да стане по-плътен сосът. Ако зърната не са достатъчно сварени оставете да се вари докато омекант.
  5. Ако готвите в обикновена тенджера, покрийте и оставете да се готви докато омекне бобът / между 30 и 60 минути/. Опитайте на вкус и добавете още сол или гарам масала, ако е необходимо.
  6. Поръсете с магадноз или пресен  кориандър и сервирайте с ориз или хляб.



Продукти, които Ви предлагаме:





 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Black-eyed beans Masala



 

Ingredients

  • 2 cups black-eyed beans
  • 1 large onion, diced
  • 2 teaspoons cumin seeds
  • 1/8 teaspoon asafetida
  • 1 tablespoon ginger-root, minced (or ginger paste)
  • 1 tablespoon garlic, minced
  • 1/4 – 1/2 teaspoon cayenne or other red pepper (or to taste)
  • 1 teaspoon turmeric
  • 2 15-ounce cans diced tomato
  • 2 teaspoons garam masala
  • 1 teaspoon sugar
  • 1 teaspoon salt (or to taste)
  • chopped parsley or cilantro, to garnish


Instructions


  1. Pick over the dried beans, removing any debris, and rinse. Cover with water and allow to soak for 8 hours or quick-soak by bringing to a boil, cooking for 1 minute, and remove from heat. Allow quick-soaked beans to stand for at least 1 hour. Drain beans just before cooking.
  2. Heat a large non-stick pot or pressure cooker. Spray the bottom with cooking spray (omit if pot is non-stick) and add the onions. Cook, stirring, until onions soften. Add the cumin seed and cook for 1 minute. Add the asafetida, ginger, and garlic and stir for about 30 seconds.
  3. Add the drained beans and all remaining ingredients. Add 2 cups of water and bring to a low boil.
  4. If pressure cooking, seal the cooker, bring to high pressure, and cook for 7 minutes; remove from heat and allow pressure to come down naturally. Check seasoning and add more salt and garam masala if necessary. Simmer uncovered for a few minutes to allow flavors to blend, and mash a few beans against the side of the pot to thicken the sauce. If all beans are not completely tender, cover but do not seal the cooker and simmer until peas are tender.
  5. If cooking in a regular pot, cover and simmer until the black-eyed beans are tender (depending on the age of your beans, 30-60 minutes). Check seasoning and add more salt and garam masala if necessary.
  6. Sprinkle with parsley or cilantro and serve with rice or bread.

Няма коментари:

Публикуване на коментар