събота, 31 август 2013 г.

Тур Дал Къри - Toor Dal Curry




 Тур Дал къри по Непалски

 


Продукти:


  • 4 чаши вода
  • 1 чаша тур дал
  • 1/2 ч. накълцани домати, изцедени
  • 3 с.л. олио
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 1 глава лук, накълцана
  • 1,5 см парче джинджифил, обелен и настърган 
  • 2 скилидки чесън, нарязан на ситно
  • 1 канелена пръчка
  • 2 дафинови листа
  • 1/2 ч.л. куркума
  • 2 смлени кардмонови семена
  • 1 с.л. масло
  • 1/4 ч нарязан пресен кориандър/магданоз
  • сол и пипер

Приготвяне:

В дълбок тиган сложете водата, тур дала  и доматите. Покрийте и оставете да къкри на слаб огън докато лещата омекне .
Докато се готви нагорещете олиото в голям тиган на силен огън. Добавете кимиона и гответе, разбърквайте докато усетите ароматът му. Намалете огъня на среден и добавете лука. Гответе  като разбърквате от време на време докато покафенее. Добавете джинджифила, чесъна, канелата, дафиновите листа, куркумата и кардамома и разбъркайте. Изсипете в сварената леща. Добавете маслото, кориандъра/ магданоза/ солта и пипера на вкус. Оставете да се готви на слаб огън за няколко минути за да се смесят ароматите.





 



  Toor Dal Curry / Nepali Style/



Ingredients:

  • 4 cups water
  • 1 cup yellow split peas
  • 1/2 cup diced tomatoes, drained
  • 3 Tablespoons vegetable or canola oil
  • 1/2 teaspoon cumin seeds
  • 1 onion, chopped
  • 1/2-inch piece fresh ginger, peeled and grated (I freeze peeled ginger and use a Microplane zester)
  • 2 cloves garlic, minced
  • 1 cinnamon stick
  • 2 bay leaves
  • 1/2 teaspoon turmeric
  • 2 cardamom pods, crushed
  • 1 Tablespoon butter
  • 1/4 cup chopped cilantro leaves
  • salt and pepper

Directions:

Combine the water, split peas, and diced tomatoes in a large saucepan. Cover and simmer over low heat until the split peas have softened.
While the split peas are cooking, heat the oil in a large pan over high heat until very hot. Add the cumin and cook, stirring, until very fragrant. Reduce heat to medium-high and add the onions. Cook, stirring occasionally, until the onion has browned. Add the ginger, garlic, cinnamon, bay leaves, turmeric, and cardamom and stir to mix. Pour into the prepared split peas. Add butter, cilantro and salt and pepper to taste. Let cook over low heat for a couple minutes to allow the flavors to meld.


Няма коментари:

Публикуване на коментар