сряда, 7 август 2013 г.

Индийски напитки - Indian Beverages


Манго Ласи

Съставки: 

  • 1 чаша кисело мляко
  • 1/2 чаша прясно мляко
  • 1 чаша нарязано манго (изчистено) или манго пюре
  • 4 ч.л. захар
  • щипка кардамом на прах
Приготвяне:

Смелете мангото, киселото мляко, прясното мляко, захарта и кардамона в блендер за 2 минути, след това разсипете в чаши и сервирайте и поръсете с кардамона. Ласи може да се държи в хладилника до 24 ч

 

 

 

 

 

 

 

Mango Lassi


Ingredients

  • 1 cup plain yogurt
  • 1/2 cup milk
  • 1 cup chopped mango (peeled and stone removed)
  • 4 teaspoons sugar, to taste
  • A dash of ground cardamom (optional)

Method

Put mango, yogurt, milk, sugar and cardamom into a blender and blend for 2 minutes, then pour into individual glasses, and serve. Can sprinkle with a little cardamom.
The lassi can be kept refrigerated for up to 24 hours.
Yield: Makes about 2 cups.



Кардамоново ласи 

 

 Съставки:

  • 2 чаши кисело мляко
  • 1/2 чаша вода
  • 6-7 ч.л. захар
  • 1/2 ч.л. кардамон
  • бадеми и шамфъстък за украса
  • кубчета лед

Приготвяне:
Смелете киселото мляко, водата и кардамона в блендер докато стане гладко. Разпределете в чаши. Добавете разбит лед и смлените ядки. Можете да охладите в хладилник. Сервирайте студено.


   

Cardamom Sweet lassi 

Ingredients:

  • Fresh Yogurt: 2 cups 
  • Water: 1/2 cup 
  • Sugar: 6 - 7 tsp or as needed 
  • Cardamom Powder: 1/2 tsp 
  • Almonds and Pistachios for garnish 
  • Ice Cubes 

Method:

1. Take the yogurt, sugar, water and cardamom powder in a blender.  2. Blend it until smooth and frothy.
Pour the lassi into glasses.  4. Add the crushed ice cubes to it and garnish with finely chopped nuts. 
5. You can also chill the lassi in the refrigerator.  6. Serve chilled.
 

Ласи от ягоди, розова вода, кардамом и шамфъстък

  Съставки:

  • 500гр ягоди
  • 1 чаша мляко
  • 2-3 с.л. мед 
  • 1 ч.л. розова вода 
  • 1/2 ч.л. кардамом на прах
  • щипка сол
  • едро смляни печени шамфъстъци за окраса

 

Приготвяне:

Опитайте ягодите за да разберете колко са сладки - ако са много сладки сложете 2 л мед, но ако не са толкова сладки сложете 3. Сложете ягодите, млякото, меда, розовата вода, кардамома и солта в блендер и ги смилайте докато стане гладка течност. Ако е нужна още захар, добавете. Сервирайте студено в чаши и посипете с шамфъстък.

 

 

 

 

 

Strawberry, Rose Water, and Cardamom Lassi with Pistachios 


Ingredients:

  • 1 pound strawberries, hulled and halved
  • 1 cup cold buttermilk
  • 2 to 3 tablespoons honey
  • 1 teaspoon rose water
  • 1/2 teaspoon ground cardamom
  • Pinch of salt
  • 1 cup ice
  • Roughly chopped roasted pistachios, for garnish


Instructions

Taste your strawberries to see how sweet they are — if they’re very sweet you can put 2 tablespoons honey and if they aren’t that sweet use 3 tablespoons. Combine strawberries, buttermilk, honey, rose water, cardamom, and salt in the carafe of a blender and process until smooth. Add ice and process until broken up and smooth. Taste and add more honey or other flavoring as desired. Pour into glasses and serve topped with pistachios.
   

 Ментово ласи

Съставки:


  • 300мл кисело мляко
  • 2с.л. прясна/сушена мента
  • 1/2 с.л. печен смлян кимион
  • леда от една формичка

Приготвяне:

Сложете всички съставки в блендер и разбийте докато стане гладка течност. Сервирайте охладено. 

 

 

 

 

Mint Lassi Recipe

  Ingredients:

300 ml curd
2 tbsp sugar
1 1/2 tsp dried mint
1/2 tsp roasted ground cumin
1 tray ice-cubes


 

Method

Whip all the ingredients together and serve chilled.

Панна /напитка от зелено манго/

 





Панна е манго напитка, известна също като амрас или амжора. Тя се прави със зелени мангота за готвене. Панна е много популярна напитка за горещите летни дни.Суровото пюре от манго  с черна сол, захар и мента има много добър охлаждащ ефект срещу горещини и сух вятър.

Рецептата е за  8 чаши




Съставки:



  •      1 сурово зелено манго за готвене или три чаши обелени и нарязани на парчета манго
  •      Около 1 чаша захар /на вкус/
  •      2 ч.л. сол
  •      1 1/2 чаена лъжичка черна сол
  •      1 чаена лъжичка печен кимион на прах
  •      1/4 чаша пресни листа от мента
  •      1/2 чаена лъжичка черен пипер


За сервиране


     Няколко пресни листа от мента
     Ледени кубчета или натрошен лед

Метод:



  1.      Обелете мангото и ги нарежете на големи парчета и се отстранете семето.
  2.      Сварете парчетата в около 2 чаши вода докато се сготвят добре. Нужни са  около 15 минути.
  3.      След това оставете да изстине. Смесете всички съставки с мангото. Добавете захарта и солта.
  4.      Пасирайте мангото и останалите продукти  до получаването на пюре.
  5.      Прецедете пюрето и се добавeте 5 чаши вода. Панна трябва да бъде с консистенцията на портокалов сок.
  6.      Сервира се с лед и мента за гарниране.

    


 

 

 

 

Panna (Green Mango Drink)  Recipe






Panna is a mango drink, also known as amras or amjhora. This is made with green cooking mangoes. Panna is a very popular drink for hot summer days. Raw mango pulp with black salt, sugar, and mint has a very cooling effect against hot and dry wind.
Recipe will serve 8.







Ingredients
  • 1 raw green cooking mango or 3 cups peeled and sliced
  • About 1 cup sugar adjust to taste
  • 2 teaspoon salt
  • 11/2 teaspoon black salt
  • 1 teaspoon dry roasted cumin seed powder
  • 1/4 cup fresh mint leaves
  • 1/2 teaspoon black pepper
For Serving
  • Some fresh mint leaves
  • Ice cubes or crushed ice
Method
  1. Peel the mango and slice them in large pieces and remove the seed.
  2. Boil the mango slices in about 2 cups of water till the mango slices are cooked well. It should take about 15 minutes.
  3. After mango cools off, mix all the ingredients with the mango. Add sugar and salt slowly by adjusting to the taste.
  4. Blend the mango mix and make a puree.
  5. Strain the mango puree and add about 5 glasses of 8 oz cups of water. Panna should be consistence of orange juice.
  6. Serve over the ice and put the fresh mint leave to garnish.

Сок от Тамаринд


 

 

 Съставки:

  • 5 чаши вода
  • 3 с.л. захар
  • 2 с.л. пюре от тамаринд

 

  Приготвяне:

  1. Кипнете водата в тенджерка.
  2. Добавете захарта и оставете да ври докато се разтвори захарта.
  3. Добавете пюрето от тамаринд и оставете леко да ври.
  4. Като приключите го оставете да изстине.
  5. Намокрете ръбовете на чашите и ги обърнете в чиния със сол
  6. Изсипете в чашите и добавете лед.

Можете да използвате сух тамаринд със семена, ако го направите , ще трябва да прецедите  сварения сок преди сервиране за да се отстранят жилките и частичките от самата шушулка на плода. Но можете  просто да ползвате пастата

Tamarind Drink Recipe 



Ingredients:



  • 5 cups of water 
  • 3 tablespoons sugar 
  • 2 tablespoons tamarind pulp
Method:
  1. Boil water in a saucepan
  2. Add sugar and let it simmer until sugar is dissolved
  3. Add the tamarind pulp and continue to simmer gently
  4. When done, turn off the heat and let it cool
  5. Wet rim of glass and let it sit in a plate of salt
  6. Pour into glasses over ice cubes and served chilled
  7. You can use the tamarind pulp with the seeds, if you do so, you will have to strain the boiled juice before serving to remove all the pulp.  However, I purchased TRS Tamarind paste , which comes in a plastic jar without the seeds.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар