събота, 31 август 2013 г.

Черна сол

Черна сол

Какво представлява черната сол?


Може да бъде срещната под следните наименования на латиница: sulemani namak, black salt, kala loon, sanchal, black Indian salt. Черната сол има леко остра и много специфични миризма и вкус; широко разпространена е и се ползва много често в Южна Азия. Подправката е много богата на натриев хлорид и някои други примеси, на които дължи специфичния си цвят(на снимката в дясно) и мирис. Специфичният й аромат се дължи главно на съдържанието на сяра.

Как се произвжда и добива?

Суровината за производството на черна сол е била минералът халит, добиван в мини в Северна Индия, Пакистан,  както и в солените езера в Северна Индия  в Самбар и Дидвана.
Това включва изпичане на сурови соли в пещ в продължение на 24 часа, като запечатани в керамични буркани с активен въглен, заедно с малки количества  семена от харад, амла, бахеда и кора от акация. Печената сол след това се охлажда, съхранява, и отлежава преди да се пусне на пазара. Кала нимак се приготвя по този начин  в Северна Индия с производство концентрирано в щата Хисар, Хараяна. Солните кристали стават черни на цвят и обикновено се смилат на фин прах, който има розов цвят.
Въпреки че, черната сол може да се получи от натурални соли със съответните примеси, обиконвено се получава изкуствено. Това се постига чрез комбиниране на обикновената натриев хлорид смесен с по-малки количества натриев сулфат, натриев бисулфат и железен сулфат, който след това се редуцира с химически въглен в пещта. Научно доказано е, че е възможно производството на подобен продукт чрез редукционно топлинна обработка на натриев хлорид, 5-10 процента от натриев карбонат, натриев сулфат, и малко захар. Ако черната сол бъде приготвена по обичайния и традиционен начин, тя има голямо съдържание на витамини и желязо. Чрез модерните производствени процеси солта се добива синтетично и, въпреки че изглежда по абсолютно същия начин, предлага много по-ниско хранително съдържание. 
 

Съдържание:

Индийската черна сол съдържа основно натриев хлорид, който е и основният елемент на трапезната сол, и примеси като сулфати, сулфиди, стабилизатори и магнезий. Хлоридните съставки на солта  дават соления вкус, стабилизиращите сулфиди  дават розовият сивкав цвят, а съдържащият се сероводород дава специфичната миризма.

Полезна е за:

Индийската черна описвана като охлаждаща подправка в Аюрведичната медицина, се препоръчва при следните здравословни проблеми:
  • запек
  • разстройство
  • киселини
  • подуване на стомаха
  • газове
  • гуша
  • лошо зрение
  • истерия
 Иднийската черна сол се препоръчва за хора, които спазват диета, в която им е препоръчано избягването на солени ястия, поради хипертония или друго подобно заболяване. Смята се, че черната сол има по-ниско съдържание на натрий в сравнение с трапезната сол. Излишно е да посочваме, че Натуралната индийска сол има много различни разновидности, но основният отличителен фактор е  това дали е произвеждана по традиционните конвенционални методи, или по по-съвременни. Синтетично произвежданата сол може да се разпознае много лесно: има почти същото съдържание на натрий като обикновената трапезна сол. 

Други приложения:

Много хора позлват Индийската черна сол за нещо като домашни спа процедури с топла вода, възпроизвеждайки много близко спа процедури с минерални бани, които са разпространени и познати по целия свят. Съдържащите се във водата сяра и сол, не само доказано облекчават болки в ставите, мускулите и костите, но и действа като природен дезинфектант. Някои хора ползват Индийската черна сол разтворена във вода за лекуване на локални възпаления и инфекции. Същата смес може да се ползва чрез инхалации за прочистване и лечение на респираторния тракт. 

ИЗБЯВАЙТЕ ПРЕКУМЕРНА УПОТРЕБА НА ИНДИЙСКАТА ЧЕРНА СОЛ!

Въпреки че е остановен лек срещу запек, прекумерната употреба може да предизвика силно разстройство. Хипертониците също са съветвани да заместят обикновенната трапезна сол с Черна сол, но прекумерната й употреба може да предизвика много ниско кръвно налягане.

Използване в кухнята

Използва се на първо място за придаването на много характерен и специалеn остър вкус на свежа индийска салата наричана Чаат.  Използва се също така в малки количества в чътнита(сладка), пикълс(туршии), както и за приготвянето на много основни ястия от индийската кухня, придавайки доста различен вкус от този на обикновената трапезна сол. Опитайте например да поръсите току що разрязан плод: ябълка или банан. Ако вкуса на индийската черна сол Ви допада спокойно може да заместите изцяло трапезната сол с нея.



 Като аюрведично лекарство



Практикуващите Аюрведична медицина лекари твърдят, че основното приложение на черната сол (има се предвид като лекаствено средство) е регулация на електролитите на стомашно-чревния тракт. Поради съдържанието си на много и различни минерали, често се препоръчва за възстановяване от/лекуване на анемия. Основните начини за приложението й са посочени по-горе.

Надяваме се тази статия да Ви е била полезна.

Това, което можете да намерите при нас:















Няма коментари:

Публикуване на коментар