понеделник, 26 август 2013 г.

Нахутено брашно - Besan Flour

Нахутено брашно

#
(Besan, chickpea flour , gram flour) 

Какво представлява нахутеното брашно?

Това е много популярен продукт, използван в иднийската кухня. Може да бъде срещнат под много различни наименования. Ето някои от тях (на английски език): gram flour, chickpea flour, ground garbanzo beans, ground chana dal; много хора го наричат "besan powder" или нахутена пудра .
Брашното от нахут е много финно смляно и може да бъде намерено във всеки хранителен магазин в Пакистан, Бангладеш и Идния. Соровият или печен нахут се смила на много финна "пудра" и в почти всички случаи е жълто или жълтеникаво на цвят. Най - добре е да търсите вида брашно, който се прави от печен, след което сушен нахут, защото има много по - добър вкус.

Хранителни предимства на нахутеното брашно

В сравнение с обикновенното бяло брашно, ползвано в САЩ и Европа, нахутеното брашно е много по - хранително. Има ниско съдържание на наситени мазнини, холестерол и натрий. 100 гр нахутено брашно съдържа около 10гр диетични фибри и 22гр протеини, което е значително повече от обикновеното пшенично брашно.
Съдържа висок процент въглехидрати: 57% ( 57 гр/100 гр).Въпреки това е с по ниско съдържание на въглехидрати., сравнено с останалите видове брашно Нахутеното брашно е богато и на други хранителни вещества, като: магнезиев мед, фолиева киселина и манган. Съдържа също така желязо, цинк, фосфор, калций и калий.

Използване в индийската кухня

Нахутеното брашно намира много широко приложение в индийските домакинства, по - специално за приготвяне на чудесни сладкиши и десерти. Имайте предвид, че нахутеното брашно е малко тежко за стомаха и е добре да избягвате преяждането, когато го консумирате, иначе рискувате да "свършите с разстроен стомах
Пакорас
Често се използва за приготвяне на Пакорас, което е вечерен "снакс" или лека закуска, подходяща за сервиране с чай. Нахутеното брашно е комбинирано с лук, картофи и други зеленчуци, понякога дори със сирена и пиле, за приготвяне на тези хрупкави и доста солени индийски закуски. Вероятно, ако разгледате в интернет, ще намерите най различни пакорас:  Алуу Пакорас - aloo pakoras (картофи), Палак пакорас - palak pakoras (спанак), paneer pakoras (сирене)и т.н.
Нахутено ладу

Нахутеното ладу е също много популярен десерт в Индия и се приготвя на празници, фестивали, свадби и за други подобни случаи. За приготвянето му, брашното от нахут се смесва със захар и се пече с масло Гий. След това се маха от огъня и сместа се прави на топчета. . Вероятно няма да можете да се въздържите да го приготвите още веднъж! Ако следите теглото си обаче, ще остановите, че ще ви трябва повече тренировка след като похапнете от тази вкусотия. Внимавайте...!
Биканери Буджия


Биканери Буджия, или просто Буджия, е също популярно бързо хапване, сервирано с вечерния чай или с кафе.Името "Биканери Буджия" произлиза от града Биканер, разположен в щата Раджастан. Нахутено брашно се смесва със сол, чили на прах, черен пипер и се замесва тесто. Полученото тесто се прекарва през сравнително ситна цедка (получава се нещо между Нудли и спагети) и се пържи, докато стане хрупкаво и придобие бледо жълт цвят.Започнете ли да приготвяте вкъщи това солено изкушение, ще Ви бъде доста трудно да спрете.


Кади
Нахутеното брашно се използва и за приготвянето на пикантно ястие наречено Кади. Кади е гъст сос от нахутено брашно, към който се прибавя кисело мляко. По принцип, когато приготвяте пакорас е страхотно да ги поставите в Кади и да ги поднесете с ориз или роти (традиционен индийски хляб).

Други деликатеси с нахутено брашно
Разбира в публикацията ни е посочена твърде малка част от ястията, които се приготвят с нахутено брашно. Ето още няколко от по-популярните: Доклас, Бесан халва (или халва от нахут), Бунди...
 
 

Нахутеното брашно за лицето, кожата и косата

Нахутеното брашно е често срещата съставка в козметичните процедури в Индия. Известно е, че има страхотно действие върху кожата, специално на лицето, а често се ползва и като екфолиант за тяло, както и като съставка в маските за лице. Остановено е също така, благоприятното въздействие на нахутеното брашно за почистване на скалпа, както и за придаване на блясък и обем на косата и при борба с пърхота.

Ексфолиант и маска за тяло
Смесете нахутено брашно с малко куркума на прах и добавяйте вода, докато се получи еднородна смес (гъста каша).  Намокрете тялото си добре с топла вода и след това смело нанесете от получената смес по цялото си тяло. Останете така за около 5-10 минути. Започнете с плавни движения да ексфолирате тялото си. Изплакенте добре с хладка вода. избягвайте ползването на сапун или гел. Тази маска ще почисти тялото ви перфектно и ще му придаде блясък.

Като маска за лице
Нахутеното брашно е много добро за почистване на лицето, както и за борба с акне, черни точки, петна и комедони. Маската от н.б. намалява омазняването на кожата и почиства порите. Върши чудесна работа, и при слънчеви изгаряния по лицето.
Просто смесете с малко куркума и лимонов сок и нанесете директно върху кожата на лицето.Остъавете маската за около 20 минути, след което измийте обилно с вода, но внимнателно.Правете си маската 2 пъти седмично и ще имате чиста и блестяща кожа без акне.

Като маска за коса
Маската с нахутено брашно, ползвана веднъж седмично придава блясък и обем на косата ви. Смесете с едно яйце или зехтин и направете гъста каша с вода.  Приложете директно върху косата и оставете маската за 30 - 40 минути. Измийте с вода и избягвайте миене с шампоан в същия ден.

Besan Flour

(chickpea flour , gram flour) 

What is besan?

A popular ingredient used in Indian cooking, besan is known by many names around the world. Also known as gram flour, chickpea flour, ground garbanzo beans, ground chana dal, many people commonly refer to it as besan powder or flour as well.
Besan flour is a finely ground powder and can be easily found in any store in India, Pakistan and Bangladesh. Raw chickpeas or roasted chickpeas are ground to a fine powder to make the yellow-colored besan powder. Go for the variety made by grinding dried roasted chickpeas since this is much better in taste.

Nutritional benefits of besan

When compared to the standard white flour used in USA and Europe, gram flour is much more nutritious. It is low in saturated fat, cholesterol and sodium. A 100g of besan flour contains about 10g dietary fiber and 22g protein higher than your usual wheat flour.
It contains a high proportion of carbohydrates, up to 57 g/100 gram. However, compared to the standard wheat flour, it is still lower in carbs. Besan is also rich in various nutrients including magnesium copper, folate, and manganese. It also contains iron, zinc, phosphorus, calcium and potassium.

Uses in Indian cuisine

The flour is used to make many delicious foods in Indian households, especially sweets. Besan is supposed to be slightly heavy on the stomach so you may wish to avoid overeating or you may just end up with an upset stomach.
Pakoras
It is often used to make Pakoras as an evening snack to be taken with chai or tea in India. Besan is combined with onion, potatoes or other vegetables and even cheese or chicken to make these crispy and salty Indian snacks. You will find different names for each of these including aloo pakoras (potatoes), palak pakoras (spinach), paneer pakoras (cheese) and so on.
Besan ladoo
Besan ladoo is a popular sweet in India and is often made on festivals, weddings, and other such occasions. In this sweet dish, besan is combined with sugar and roasted in ghee or clarified butter. This is then taken off the fire and molded into the shape of a ball. You will not be able to stop at just one of these balls! If you are watching your weight, you should consider increasing your time in the gym after taking a few of these!
Bikaneri bhujia

Bikaneri bhujia or simply bhujia is a popular namkeen or snack taken with the evening tea or coffee. The name "bikaneri bhujia" derives from the town of Bikaner located in the state of Rajasthan. Besan is combined with salt, red chilli powder, black pepper and made into a dough. This is then passed through a sieve and deep fried in vegetable oil until it turns crisp and light yellow in color. Once you start on these, you will find it very difficult to stop.



Kadhi
Gram flour is also commonly used to make a spicy dish called kadhi. Kadhi is a thick gravy made of besan to which yogurt is added. Generally, pakoras are made of besan and added to the cooked gravy. The dish is eaten with cooked rice or rotis.

Other delicacies made of besan
Of course, the list does not end here. Dhoklas, besan halwa, and boondi are some of the other delicacies that are made of chickpea flour.



Besan for face, skin, and hair care

Gram flour or chickpea flour is a popular ingredient used in the Indian subcontinent for beauty purposes. It is considered to be very good for skin care, especially facial care, and is often used as a body scrub, or as part of a face pack. Besan is also considered to be good for hair care and is supposed to be a good scalp cleanser and is supposed to add shine and volume to otherwise listless and dull hair.

As a body pack and scrub
Combine besan with a little bit of turmeric powder or haldi and add water to make a smooth mixture. Wet your body thoroughly with water and then evenly apply this mixture to your whole body. Leave it on for about five to ten minutes. Then slowly use your hands to scrub your body. Wash it off with lukewarm water. Avoid using soap or bath gel. This pack will leave your body clean and give it a fine glow.

As a facial pack
Besan is a good facial cleanser and is considered to be a good cure for acne, blackheads, and spots and scars. A besan face pack reduces oiliness and tightens the pores. It is also good for removing a suntan from your face.
Just combine it with a little bit of turmeric and a teaspoon of lemon juice, and apply evenly on your face. Leave it on for about 20 minutes and then wash it off. Avoid wiping your face harshly with water. Apply it twice a week and you will get clear, glowing, and acne-free skin.

As a hair pack
A besan hair pack used once a week gives shine and adds volume to your hair. Combine with a whole egg or olive oil and make a smooth paste with water. Apply it evenly on your hair and leave it on for about 30-40 minutes. Wash it off with plain water and avoid washing with shampoo on the same day.

Make good use of gram flour
So, now that you know what besan flour is, try and make use of this very useful ingredient in your cooking as well as part of your beauty regime. You will surely enjoy the delicacies made of gram flour. Don't forget that added to your body, face, and hair packs, it can surely add to your beauty as well.

Няма коментари:

Публикуване на коментар