Продукти:
1½ чаши Ражма / Червен боб
3 големи домата, на пюре
1 препълнена супена лъжица доматено пюре (по избор)
½ супена лъжица изсушени листа от сминдух, натрошени (по избор)
Сол на вкус
За лучената паста:
1 голям или 2 средни глави лук, едро нарязан
4 големи скилидки чесън, нарязани на ситно
2 см джинджифил, обелен и тънко нарязан
2 см Канела
3 карамфил
1 супена лъжица кориандър
½ ч.л. кимион семена
5-7 сушени люти чушки
1+1 супена лъжица олио
Приготвяне:
- Измийте боба 2-3 пъти и го накиснете в съд с вода.Друг вариант е да накиснете боба за 8 часа през ноща. Тъй като червения боб лесно се сварява в тенджера под налягане, можете да го готвите и без предварително накисване, ако сте решили да готвите в последниш момент.
- Загрейте супена лъжица олио в тиган и добавете канелата, карамфила, кориандъра, кимионовите семена и сушените червени люти чушки. Задушете ги за 1-2 минути на слаб огън, докато не променят цвета си.
- След това добавете нарязания лук, чесънa и джинджифил и задушете лука до полупрозрачнoст, около 3 минути. Махнете от огъня и оставете да изстине до стайна температура.
- След като лучената сместа се охлади достатъчно, смелете я на гладка паста без вода.
- Загрейте една супена лъжица олио в тенджера под налягане и добавете сместа . Добавете листата от смундух.
- Смесете смлените домати и пюрето от домати, и варете в продължение на 2-3 минути.
- Отцедете и добавете боба, 3-4 чаши вода в зависимост от това колко гъст искате да е сосът и добавете сол на вкус.
- Покрийте с капака и сложете на огъня. Нека се готви за 20-25 минути или за 3-4 изсвирвания на тенджерата на средно силен огън. Ако използвате тиган с дебело дъно , оставете да къкри за 40-45 минути, докато зърната станат меки.
- Сервирайте Ражма масала гореща с гарнитура индийски хляб и ароматен ориз басмати.
1½ cups Rajma/Red Kidney Beans
3 large Tomatoes, cored and pureed
1 heaped tbsp Tomato Paste (Optional)
½ tbsp Kasuri Methi/Dried Fenugreek Leaves, crushed (Optional)
Salt to taste
For Onion Paste:
1 large or 2 medium Onions, roughly chopped
4 large cloves of Garlic, finely chopped
1 inch Ginger, peeled and thinly sliced
1 inch Cinnamon
3 Cloves
1 tbsp Dhania/Coriander Seeds
½ tsp Jeera/Cumin Seeds
5-7 Dried Red Chillies (Byadagi/Kashmiri or any mild tasting variety. Adjust acc to taste)
1+1 tbsp Oil
Method:
- Wash the kidney beans 2-3 times and soak them in a bowl of water until needed. Alternatively you can soak the beans overnight or for 8 hours. Since kidney beans gets cooked easily in a pressure cooker, I tend to cook them without soaking them overnight as my last minute cooking plan keeps changing!
- Heat a tbsp of oil in a pan and add cinnamon, cloves, coriander seeds, cumin seeds and dried red chillies. Sauté them till they change colour, about 1-2 minutes, on low flame.
- Next add chopped onions, garlic and ginger and sauté till onions turn translucent, about 3 minutes. Switch off the gas and let it come to room temperature.
- Once the onion mixture has cooled down enough, grind them to smooth paste without any water.
- Next heat a tbsp of oil in a pressure cooker and add ground mixture to it. Mix in crushed kasuri methi if using and give it a good mix.
- Mix in tomato paste and pureed tomatoes, and cook for 2-3 minutes.
- Drain and add the kidney beans, 3-4 cups of water depending on how thick you want the gravy and salt to taste.
- Cover the lid and place the weight on. Let it cook for 20-25 minutes or for 3-4 whistles on medium-high flame. If using thick bottomed pan, let it simmer for 40-45 minutes till the beans are cooked through and soft to touch.
- Serve this creamy delicious Rajma piping hot with any Indian flatbread or plain/flavoured Basmati rice.
Няма коментари:
Публикуване на коментар