събота, 3 август 2013 г.

Ражма масала - Rajma Masala


Ражма масала

Продукти:

 
чаши Ражма / Червен боб
 3 големи домата, на пюре
 1 препълнена супена лъжица доматено пюре (по избор)
 ½ супена лъжица изсушени листа от сминдух, натрошени (по избор)
 Сол на вкус


За лучената паста:


1 голям или 2 средни глави лук, едро нарязан
4 големи скилидки чесън, нарязани на ситно
2 см джинджифил, обелен и тънко нарязан 
2 см Канела
3 карамфил
1 супена лъжица кориандър
½ ч.л.  кимион семена
5-7 сушени люти чушки
1+1 супена лъжица олио
Приготвяне:
  1. Измийте боба 2-3 пъти и го накиснете в съд с вода.Друг вариант е да накиснете боба за 8 часа през ноща. Тъй като червения боб лесно се сварява  в тенджера под налягане, можете да го готвите и без предварително накисване, ако сте решили да готвите в последниш момент.
  2.      Загрейте супена лъжица олио в тиган и добавете канелата, карамфила, кориандъра, кимионовите семена и сушените червени люти чушки. Задушете ги за 1-2 минути на слаб огън, докато не променят цвета си.
  3.      След това  добавете нарязания лук, чесънa и джинджифил и задушете лука до  полупрозрачнoст, около 3 минути. Махнете от огъня и оставете да изстине до стайна температура.
  4.      След като лучената сместа се охлади достатъчно, смелете я на гладка паста без вода.
  5.     Загрейте една супена лъжица олио в тенджера под налягане и добавете сместа . Добавете листата от смундух.
  6.      Смесете смлените домати и пюрето от домати, и варете в продължение на 2-3 минути.
  7.     Отцедете и добавете боба, 3-4 чаши вода в зависимост от това колко гъст искате да е сосът и добавете сол на вкус.
  8.      Покрийте с капака и сложете на огъня. Нека се готви за 20-25 минути или за 3-4 изсвирвания на тенджерата на средно силен огън. Ако използвате тиган с дебело дъно , оставете да къкри за 40-45 минути, докато зърната станат меки.
  9.      Сервирайте Ражма масала гореща с гарнитура индийски  хляб и  ароматен ориз басмати.
Налично в магазините ни
Налично в магазините ни







Ingredients:

1½ cups Rajma/Red Kidney Beans

3 large Tomatoes, cored and pureed
1 heaped tbsp Tomato Paste (Optional)
½ tbsp Kasuri Methi/Dried Fenugreek Leaves, crushed (Optional)
Salt to taste

For Onion Paste:

1 large or 2 medium Onions, roughly chopped
4 large cloves of Garlic, finely chopped
1 inch Ginger, peeled and thinly sliced
1 inch Cinnamon
3 Cloves
1 tbsp Dhania/Coriander Seeds
½ tsp Jeera/Cumin Seeds
5-7 Dried Red Chillies (Byadagi/Kashmiri or any mild tasting variety. Adjust acc to taste)
1+1 tbsp Oil
Method:
  1. Wash the kidney beans 2-3 times and soak them in a bowl of water until needed. Alternatively you can soak the beans overnight or for 8 hours. Since kidney beans gets cooked easily in a pressure cooker, I tend to cook them without soaking them overnight as my last minute cooking plan keeps changing!
  2. Heat a tbsp of oil in a pan and add cinnamon, cloves, coriander seeds, cumin seeds and dried red chillies. Sauté them till they change colour, about 1-2 minutes, on low flame.
  3. Next add chopped onions, garlic and ginger and sauté till onions turn translucent, about 3 minutes. Switch off the gas and let it come to room temperature.
  4. Once the onion mixture has cooled down enough, grind them to smooth paste without any water.
  5. Next heat a tbsp of oil in a pressure cooker and add ground mixture to it. Mix in crushed kasuri methi if using and give it a good mix.
  6. Mix in tomato paste and pureed tomatoes, and cook for 2-3 minutes.
  7. Drain and add the kidney beans, 3-4 cups of water depending on how thick you want the gravy and salt to taste.
  8. Cover the lid and place the weight on. Let it cook for 20-25 minutes or for 3-4 whistles on medium-high flame. If using thick bottomed pan, let it simmer for 40-45 minutes till the beans are cooked through and soft to touch.
  9. Serve this creamy delicious Rajma piping hot with any Indian flatbread or plain/flavoured Basmati rice.

Няма коментари:

Публикуване на коментар