вторник, 6 август 2013 г.

Кала Чана къри

Кала Чана къри  

(къри с кафяв нахут)


 


Време за накисване: 8 часа
Време за готвене: 1 1/2ч
за 2 големи порции

   

Продукти:

 

• 2 средни домата
• 2 зелени чилита
• 1 см джинджифилов корен
•  ¾ ч.ч кала чана /кафяв нахут/
• 1 ½ с.л. олио
• 1 ч.л кимионови семена
• 1с.л. нахутено брашно
• 1с.л. кориандър на прах
• 2с.л червено чили на прах
•  ½ ч.л. Гарам масала
• 1 ч.л. манго на прах / амчур/
• сол на вкус
•  2 ¼ ч вода
• кориандрови листа

Приготвяне: 


  1. Изплакнете нахута под течаща вода и го накиснете за 8 часа.
  2. За да сварите нахута, отстранете старата вода и отцедете. Сложете го в тенджера под налягане и добавете 1 ½ ч. вода. Затворете тенджерата . Гответе на силен огън докато изсвири два пъти, след което намалете огъня до среден и гответе още 30 минути. Изключете огъня и оставете така тенджерата, налягането да спадне. 
  3. Докато нахутът се готви нарежете двата домата, зелените чилита и джинджифиловото парче на едро.
  4. Смелете ги на пюре и оставете настрана.
  5. Нагорещете олиото в тиган на среден огън. Щом се нагорещи добавете кимионовите семена  и ги пържете докато пуснат аромат.
  6. След това добавете нахутеното брашно и бъркайте непрекъснато.
  7. Гответе за няколко минути /около 2 минути/. Ще усетите приятен аромат от  нахутеното брашно и миризмата на сурово ще изчезне. Разбърквайте докато готвите за да не загори.
  8. Добавете доматеното пюре и разбъркайте добре.
  9. Добавете кориандър на прах и лютия червен пипер.
  10. Смесете добре и оставете да заври.
  11. Гответе пюрето докато водата от него се изпари и мазнината започне да изчезва от страните на тигана.
  12. След това добавете гарам масалата, мангото на прах и солта.
  13. Разбъркайте добре и гответе за една минута.
  14. След това добавете сварения нахут заедно с водата му и разбъркайте.
  15. Ако искате повече сос добавете още вода. Кипнете и оставете да къкри за 5 минути.
  16. Накрая сервирайте топло с нарязани листа от кориандър.




Kala Chana Curry Recipe 

(Black Chickpeas Curry Recipe)


 



Prep Time: 8 hours
Cook Time: 1 hour, 30 minutes
for 2 generous servings

 

Ingredients:

 

• Tomatoes – 2 medium
• Green chilies – 2
• Ginger – ½ inch piece
• Kala Chana (dry) – ¾ cup
• Oil – 1 ½ tablespoons
• Cumin seeds – 1 teaspoon
• Besan (Chickpea flour) – 1 tablespoon
• Coriander powder – 1 tablespoon
• Red chili powder – 2 teaspoons
• Garam masala – ½ teaspoon
• Aamchur powder (Dry mango powder) – 1 teaspoon
• Salt – to taste
• Water – 2 ¼ and some more as needed for gravy
• Cilantro – few sprigs, chopped finely for garnishing

 

Instructions

 

  1. Wash kala chana under running water.
  2. Soak in enough water for 8 hours or overnight.
  3. To boil chana, discard soaked water and transfer soaked chana in pressure cooker, add 1 ½ cups of water. Close pressure cooker put the weight on. Cook it on high for 2 whistles then lower the heat to medium - low and cook it for another 30 minutes. Turn off the heat. Let the pressure go by itself.
  4. While chana is boiling, take two tomatoes, green chilies and ginger piece and chop them roughly.
  5. Grind it into smooth paste and keep it aside.
  6. Heat the oil in a pan on medium heat. Once hot, add cumin seeds. Let them sizzle.
  7. Then add besan (Chickpea flour) and stir continuously.
  8. Cook it for few minutes (about 2 minutes). You will get nice aroma of besan and raw smell will go away. Stir continuously while cooking besan.
  9. Then add tomato puree. Mix it well.
  10. Add coriander powder and red chili powder.
  11. Mix it well. Let it come to a boil.
  12. Cook tomato puree till all the moisture from puree will evaporate and oil starts leave from the sides of the pan.
  13. Then add garam masala, aamchur powder and salt.
  14. Mix it well and cook it for a minute.
  15. Then add boiled chana with water.
  16. Mix it well.
  17. If you want more gravy than add some more water. And let the gravy come to a boil. And let it simmer for 5 minutes.
  18. Finally garnish with some chopped cilantro and serve hot.

Няма коментари:

Публикуване на коментар