Продукти:
• 2 средни домата
• 2 зелени чилита
• 1 см джинджифилов корен
• ¾ ч.ч кала чана /кафяв нахут/
• 1 ½ с.л. олио
• 1 ч.л кимионови семена
• 1с.л. нахутено брашно
• 1с.л. кориандър на прах
• 2с.л червено чили на прах
• ½ ч.л. Гарам масала
• 1 ч.л. манго на прах / амчур/
• сол на вкус
• 2 ¼ ч вода
• кориандрови листа
• 2 зелени чилита
• 1 см джинджифилов корен
• ¾ ч.ч кала чана /кафяв нахут/
• 1 ½ с.л. олио
• 1 ч.л кимионови семена
• 1с.л. нахутено брашно
• 1с.л. кориандър на прах
• 2с.л червено чили на прах
• ½ ч.л. Гарам масала
• 1 ч.л. манго на прах / амчур/
• сол на вкус
• 2 ¼ ч вода
• кориандрови листа
Приготвяне:
- Изплакнете нахута под течаща вода и го накиснете за 8 часа.
- За да сварите нахута, отстранете старата вода и отцедете. Сложете го в тенджера под налягане и добавете 1 ½ ч. вода. Затворете тенджерата . Гответе на силен огън докато изсвири два пъти, след което намалете огъня до среден и гответе още 30 минути. Изключете огъня и оставете така тенджерата, налягането да спадне.
- Докато нахутът се готви нарежете двата домата, зелените чилита и джинджифиловото парче на едро.
- Смелете ги на пюре и оставете настрана.
- Нагорещете олиото в тиган на среден огън. Щом се нагорещи добавете кимионовите семена и ги пържете докато пуснат аромат.
- След това добавете нахутеното брашно и бъркайте непрекъснато.
- Гответе за няколко минути /около 2 минути/. Ще усетите приятен аромат от нахутеното брашно и миризмата на сурово ще изчезне. Разбърквайте докато готвите за да не загори.
- Добавете доматеното пюре и разбъркайте добре.
- Добавете кориандър на прах и лютия червен пипер.
- Смесете добре и оставете да заври.
- Гответе пюрето докато водата от него се изпари и мазнината започне да изчезва от страните на тигана.
- След това добавете гарам масалата, мангото на прах и солта.
- Разбъркайте добре и гответе за една минута.
- След това добавете сварения нахут заедно с водата му и разбъркайте.
- Ако искате повече сос добавете още вода. Кипнете и оставете да къкри за 5 минути.
- Накрая сервирайте топло с нарязани листа от кориандър.
Kala Chana Curry Recipe
(Black Chickpeas Curry Recipe)
Ingredients:
• Green chilies – 2
• Ginger – ½ inch piece
• Kala Chana (dry) – ¾ cup
• Oil – 1 ½ tablespoons
• Cumin seeds – 1 teaspoon
• Besan (Chickpea flour) – 1 tablespoon
• Coriander powder – 1 tablespoon
• Red chili powder – 2 teaspoons
• Garam masala – ½ teaspoon
• Aamchur powder (Dry mango powder) – 1 teaspoon
• Salt – to taste
• Water – 2 ¼ and some more as needed for gravy
• Cilantro – few sprigs, chopped finely for garnishing
Instructions
- Wash kala chana under running water.
- Soak in enough water for 8 hours or overnight.
- To boil chana, discard soaked water and transfer soaked chana in pressure cooker, add 1 ½ cups of water. Close pressure cooker put the weight on. Cook it on high for 2 whistles then lower the heat to medium - low and cook it for another 30 minutes. Turn off the heat. Let the pressure go by itself.
- While chana is boiling, take two tomatoes, green chilies and ginger piece and chop them roughly.
- Grind it into smooth paste and keep it aside.
- Heat the oil in a pan on medium heat. Once hot, add cumin seeds. Let them sizzle.
- Then add besan (Chickpea flour) and stir continuously.
- Cook it for few minutes (about 2 minutes). You will get nice aroma of besan and raw smell will go away. Stir continuously while cooking besan.
- Then add tomato puree. Mix it well.
- Add coriander powder and red chili powder.
- Mix it well. Let it come to a boil.
- Cook tomato puree till all the moisture from puree will evaporate and oil starts leave from the sides of the pan.
- Then add garam masala, aamchur powder and salt.
- Mix it well and cook it for a minute.
- Then add boiled chana with water.
- Mix it well.
- If you want more gravy than add some more water. And let the gravy come to a boil. And let it simmer for 5 minutes.
- Finally garnish with some chopped cilantro and serve hot.
Няма коментари:
Публикуване на коментар