Лечебните свойства на Аюрведичните подправки
|
Автор: Клаудиа Уорд
Използвайте изобилие от подправки и билки в готвенето. Те са сърцето и душата на вашата кухня, не само защото могат да превърнат едно обикновено ястие в наслада за вкусовите рецептори, но и защото притежават огромни лекарствени и лечебни свойства. Те са с високо съдържание на антиоксиданти, предпазват от рак, намаляват холестерола и кръвната захар, подобряват паметта, изчистват токсините, подобряват храносмилането, и най-вече те са неустоими, защото добавят вкус и цвят на храната. Поръсете малко прясно смлян черен пипер на салатата си и това ще Ви помогне за лесното усвояване на хранителните вещества. A щипка куркума във вашата супа добавя не само цвета, но и работи като отличен антиоксидант. В комбинация и правилните пропорции, подправките оказват влияние на ежедневното хранене. Подправките са ключът към укрепване на Агни (храносмилателния тракт или метаболизъм). Поради тази причина, най-тежките храни които ядете трябва да са подходящо подправени.
Лечебни свойства на подправките:
Черен Пипер
Пиперът помага за преноса на хранителни вещества към мозъка. Тъй като мозъкът съдържа над 50% мазнини, той се подхранва от висококачествени мазнини. Прясно смлян пипер задушен със зехтин или гий се препоръчва за подхранване на мозъка. Пиперът е силен стимулант на храносмилателната система, обаче има много силно загряващо действие и не влияе добре на Пита, затова трябва да се ползва с мярка. Пиперът помага при стомашни проблеми и неговата основна съставка пиперин подсилва имунитета, функциите на сърцето и бъбреците.
Канела
Канелата регулира кръвната захар и триглицеридите, подобрява когнитивните функции и паметта. Предотвратява хъркането. Активните й съставки не се унищожават от топлината. Изследвания доказват, че само 1/2 ч.л. на ден може да понижи LDL - холестерола. Канелата има регулиращ ефект върху кръвната захар, който я прави много полезна за хора с диабет тип 2. В някои изследвания канелата показва забележителни резултати в борбата с гъбични инфекции. Друго изследване доказва, че канелата редуцира разпространението на левкимията и лимфонмните ракови клетки. В проучване на Копенхагенския Университет на пациентите е давано по половин лъжичка канела с една лъжичка мед всяка сутрин преди закуска и се оказало, че лечението с канела значително облекчава артитните болки след една седмица, а след месец движението става безболезнено.
Куркума - златната подправка на Изтока носи красота, добро здраве и късмет на тези, които я ползват.
Активната съставка куркумин в куркумата е противовъзпалителна и много обещаваща, защото възпалението и оксислението са причина за много болести като Алцхаймер, Паркинсон и някои видове рак. Разпространението на Алцхаймер и някои видове рак имат най-нисък процент в Индия сравнено с целия свят. Куркумата блокира разрастването на кожния рак и инхибира разпространението на рака на гърдата и белия дроб. Едно изследване от 2004 година с мишки показало, че добавянето на куркумин към Таксол, често предписван хомеопатичен медикамент против рак на гърдата, подсилва действието на лекарството като прави терапията по-малко токсична и по-мощна.
Куркумата е изключителна подправка, която намира голямо приложение в медицината.
В Индия куркумата се смесва с горещо мляко за укрепване на костите и лечение на травми. Последни проучвания посочват ролята на куркума, за намаляване на мазнините и действието на подправката като антиоксидант в забавяне на стареенето. Използването на куркума с черен пипер увеличава силата си 2000%. Прочетете повече
Кардамом
Древните гърци, римляни, араби и египтяни са използвали много често тази подправка, за която е остановено, че е афродизиак и е използвана широко за приготвяне на любовни алексири. Освен добър любовен стимулатор, кардамонът има още полезни за здравето приложения: прибавен към мляко, кардамомът неутрализира слузообразуващите му свойства и детоксикира кофеина в кафето. Служи, също така, за прочистване на синусите, както и стимулира правилната работа на сърцето и ума. Прочетете повече
Карамфилът е особено ефективна подправка при подпомагането на Агни (огъня на храносмилането и обмяната на веществата: Аюрведа). Той не вреди на Питта. Това е силен афродизиак и дезинфекцира лимфните възли. Той има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и може да попречи на всякакви токсични външни фактори да тровят тялото, както и да намали вероятността от поява на рак по храносмилателния тракт .
Шафран
Известна като афродизиак подправката шафран укрепва цялото тяло, има особено силен ефект върху репродуктивните органи и е била използвана за подобряване на плодовитостта. Добре е да се използва по време на менопаузата и при проблеми с менструацията. Прочиства кръвта, подобрява кръвоуросяването, и подържа нормалната функция на женската репродуктивна система, както и метаболизма в човешкия организъм. Регурлира ченият дроб и далака. Помага при астматични състояния и бронхиални и белодробни проблеми, намалява възпаленията и укрепва сърцето. Прочетете повече
Кориандър
Това е подправката с най-силно охлаждащо действие от всички. Значително подобряват храносмилането. Зърната от кориандър помогат за усвояването на други подправки. Те стимулират секрецията на инсулин и по-ниски нива на кръвната захар, имат противовъзпалителни и понижаващи холестерола свойства.
Прочетете повече
Джинджифил
Ефективно средство срещу слабо кръвообращение, кашлица, настинки, грип, артрит, главоболие, сърдечни заболявания и лошо храносмилане. Известно е, че облекчава гадене, повръщане и морска болест. Джинджифилът също е мощен антиоксидант и противораково средство, може дори да помогне за лечение на Алцхаймер. Той съдържа мощни противовъзпалителни съединения, наречени гингероли. Смята се, че тези вещества намаляват болката при хора страдащи от остеоартрит или ревматоиден артрит и подобряват тяхната подвижност, когато те консумират джинджифил редовно. Опитайте да дъжчете парченце пресен джинджифил или да пиете чай от парченца джинджифил.
Индийско орехче
Подобрява абсорбирането на хранителни вещества, най - вече в тънките черва, и се препоръчва за незадържане на урината. Това е една от най - добрите подправки за успокояването на съзнанието и ума. За здрав сън опитайте 1/4 ч.л. прясно настъргано индийско орехче с 1/2 чаша топло мляко. Индийското орехче има халюциногенни свойства, затова приемайте по-умерени количества.
Кимион
Кимионът е ароматна, затягаща ( храносмилателната система) подправка, която много помага на храносмилателната система, чисти организма от токсини и се ползва за стимулатор на половите органи. Кимионът рядко се ползва в Западната билкова медицина, изместен от кима, който има много подобни свойства. Въпреки това, широко се използва в Индия, където се смята, че улеснява усвояването на други подправки и подобрява функцията на черния дроб.
Като основно средство за възстановяване и ободряване на храносмилателната система, кимионът се ползва за лечение при газове, киселини, подуване на корема, болки в стомаха и успокояване на чревния тракт. Използва се също за лечение на безсъние, настинки, треска и увеличава произвеждането на мляко в млечните жлези на кърмещи майки. Освен всичко това, има силни антиоксидантни и противоракови свойства.
Резене
Резенето е подправка с охлаждащо действие. Според Аюрведа, резенето е изключително полезно за храносмилането. В Индия дъвченето на няколко семена от резене след ядене, е много често срещано явление.
Резенето премахва и отсрранява слуз и мазнини от храносмилателния тракт и е природен и натурален апетайзър. Това е една от най-добрите билки за храносмилането. Помага при газове, лошо храносмилане, лениви черва и слабо храносмилане при подрастващи и деца. Успокоява нервите и предотвратява стресови състояния. Прочетете повече
Сминдух
Семената от сминдух горят мазнините и подобряват абсорбирането на хранителни вещества. Намаляват кръвната захар и ,точно затова много помагат при диабет тип 2. Tе са полезни за разтварянето на мазнини в черния дроб. Пресните листа от сминдух могат да бъдат намерени на пазарите на земеделски производители към края на зимата / началото на пролетта. Те са натурална и природна супер-храна, заради благоприятното си влияние при : метаболизма на мазнините, здравето на костите, регулиране на кръвната захар, а също и поради техните свойства за борба с рака.
Сминдухът често се използва като тоник и като антикоагулант, като за различните цели се приготвя по различни начини. Той помага за облекчаване на храносмилателни разстройства, стимулира изхождането, поради високото си съдържание на целулоза; също така се използва за проблеми с косата като плешивост или преждевременно побеляване.
Пресни и свежи зелени билки
Пресните зелени билки имат прекрасен вкус и положително влияние върху психиката, но повечето от тях са чувствителни на висока температура и губят лечебните си свойства, затова е добре да бъдат добавяни към края на приготвянето на ястията, в които ще ги добавяте.
Босилекът
Има избистрящо, и цялостно вдъхновяващо действие върху съзнанието.Също така, има влияние върху имунитета и почистването в обласста на гърдите, белите дробове и гръдния кош. Ако имате настинка и кашлица, сложете пресни листа от босилек във вряла вода и пийте като чай през деня.
Листа от кориандър
Листата от кориандър са много добро средство за детоксикация на организма от тежки метали.
Болница в Япония е правила проучване със 100 пациента отровени с тежки метали.
Най-неочаквано, без видима причина, един ден всички пациенти започнали да отделят тежки метали през уринарния тракт. Докторите потърсили обяснение и причина за явлиението. Оказало се, че в болницата има нов готвач, който преди всяко ядене сервирал супа и я подправял с "виетнамски магданоз", което всъщност са листа от кориандър!
Всички тежки метали били изчистени от организмите на пациентите, включително живак и олово. Листата от кориандър трябва да са много пресни и свежи. Те съдържат натурален антихистамин, витамин C и био-флавоноиди, които намаляват алергични реакции, като сенна хрема. Високото съдържание на био-флавоноиди могат, също така, да помогнат при хемороиди и разширени вени.
Пресни листа от къри
Подобряват работата на стомаха и тънките черва. Те се прибавят директно към храната или под формата на сок, добавен към бътърмилк (нещо като мътеница) и е добре да се консумират към края на всеки обяд или вечеря. Смята се, че яденето на 10 абсолютно смлени пресни листа от къри всяка сутри за 3 месеца, е превенция срещу диабет. Те могат да лекуват диабет и при затлъствяне, поради свойството си да топят мазнините.
Смята се, че пресните листа от къри намаляват лошия холестерол и повишават добрия.
Редовният прием на листа от къри се счита за превенция срещу преждевременно побеляване на косата.
Как да купуваме, съхраняваме и готвим с подправки
Понеже повечето активни съставки на подправките са ароматни, е добре да купувате подправките на цели зърна (семена), вместо на прах. Когато подправките се мелят, в процеса на производство те губят много от ароматните си компоненти и продължават да губят важни съставки с течение на времето. Семената или зърната може да се мелят непосредствено преди приготвянето на ястия с тях. Може да използвате кафемелачка и кухненски робот за целта. Хаванчето също върши чудесна работа.
За да извлечете най - добрите им качества, подправките трябва да бъдат подложени на висока температура. Трябва да ги сотирате или изпечете на тиган без мазнина преди да ги сложите в ястието. Мастноразтворимите компоненти на подправки се освобождават, когато те са задушавани в масло или топено масло. Това е причината, поради която не е препоръчително да се купуват куркума или други подправки като добавка в капсули. Това би било затруднение за черния дроб, тъй като и подправките действат синергично и тяхното вода и мастно разтворими съставки се освобождават, когато се варят във вода или масло, най-добрият начин да се възползвате от техните лечебни свойства е да ги добавяте към храната. Дори просто да вдишвате аромата им, докато приготвяте ястие, ще предизвика поток от храносмилателни ензими в организма и стимулиращ ефект върху мозъка.
Надяваме се сега да сте вдъхновени да опитате чудесния вкус и лечебни свойства на подправките и билките, за които Ви разказахме.Следва рецепта за смес от подправки, която може да се ползва за всякакви видове вегитариански, рибни и месни ястия.
Смес от подправки
1 част куркума
3 части кориандър
3 части резен
1 част черен пипер
Смелете на прах в кафемелачка или хаванче и съхранявайте в херметически затворен буркан. Загрейте зехтин или Гий и добавете сместа от подправки. Гответе няколко минути, докато усетите аромата им. Добавете към ориз, зеленчуци на пара, месо, риба и т.н. преди сервиране.
ДА ВИ Е СЛАДКО! |
Healing Powers of Ayurvedic Spices
|
Няма коментари:
Публикуване на коментар