вторник, 20 август 2013 г.

Лечебни свойства на аюрведичните подправки - Healing powers of ayurvedic spices

Лечебните свойства на Аюрведичните подправки


Автор: Клаудиа Уорд 

Използвайте изобилие от подправки и билки в готвенето. Те са сърцето и душата на вашата кухня, не само защото могат да превърнат едно обикновено ястие в наслада за вкусовите рецептори, но и защото притежават огромни лекарствени и лечебни свойства. Те са с високо съдържание на антиоксиданти, предпазват от рак, намаляват  холестерола и кръвната захар, подобряват  паметта, изчистват токсините, подобряват храносмилането, и най-вече те са неустоими, защото  добавят вкус и цвят на храната. Поръсете малко прясно смлян черен пипер на салатата си и това ще Ви помогне за  лесното  усвояване на хранителните вещества. A щипка куркума във вашата супа добавя не само цвета, но и работи като отличен антиоксидант. В комбинация и правилните пропорции, подправките оказват влияние на ежедневното хранене.
Подправките са ключът към укрепване на Агни (храносмилателния тракт или метаболизъм). Поради тази причина, най-тежките храни които ядете трябва да са подходящо подправени.


Лечебни свойства  на подправките:


Черен Пипер


Пиперът помага за преноса на хранителни вещества към мозъка. Тъй като мозъкът съдържа над 50% мазнини, той се подхранва от  висококачествени мазнини. Прясно смлян пипер задушен със зехтин или гий  се препоръчва за подхранване на мозъка. Пиперът е силен стимулант на храносмилателната система, обаче има много силно загряващо действие и не влияе добре на Пита, затова трябва да се ползва с мярка. Пиперът помага при стомашни проблеми и неговата основна съставка пиперин подсилва имунитета, функциите на сърцето и бъбреците. 


Канела


Канелата регулира кръвната захар и триглицеридите, подобрява когнитивните функции и паметта. Предотвратява хъркането. Активните й съставки не се унищожават от топлината. Изследвания доказват, че само 1/2 ч.л. на ден може да понижи LDL - холестерола.  Канелата има регулиращ ефект върху кръвната захар, който я прави много полезна за хора с диабет тип 2. В някои изследвания канелата показва забележителни резултати в борбата с гъбични инфекции. Друго изследване доказва, че канелата редуцира разпространението на левкимията и лимфонмните ракови клетки. В проучване на Копенхагенския Университет на пациентите е давано по половин лъжичка канела с една лъжичка мед всяка сутрин преди закуска и се оказало, че лечението с канела значително облекчава артитните болки след една седмица, а след месец движението става безболезнено.


Куркума  - златната подправка на Изтока носи красота, добро здраве и късмет на тези, които я ползват.

Активната съставка куркумин в куркумата е противовъзпалителна и много обещаваща, защото възпалението и оксислението са причина за много болести като Алцхаймер, Паркинсон и някои видове рак. Разпространението на Алцхаймер и някои видове рак имат най-нисък процент в Индия сравнено с целия свят. Куркумата блокира разрастването на кожния рак и инхибира разпространението на рака на гърдата и белия дроб. Едно изследване от 2004 година с мишки показало, че добавянето на куркумин към Таксол, често предписван хомеопатичен медикамент против рак на гърдата, подсилва действието на лекарството като прави терапията по-малко токсична и по-мощна.
Куркумата е изключителна подправка, която намира голямо приложение в медицината.
В Индия куркумата се смесва с горещо мляко за укрепване на костите и  лечение на травми. Последни проучвания посочват  ролята на куркума, за намаляване на мазнините и действието на подправката като антиоксидант в забавяне на стареенето. Използването на куркума с черен пипер увеличава силата си  2000%. Прочетете повече




Кардамом



Древните гърци, римляни, араби и египтяни са използвали много често тази подправка, за която е остановено, че е афродизиак и е използвана широко за приготвяне на любовни алексири. Освен добър любовен стимулатор, кардамонът има още полезни за здравето приложения: прибавен към мляко, кардамомът неутрализира слузообразуващите му свойства и детоксикира кофеина в кафето. Служи, също така, за прочистване на синусите, както и стимулира правилната работа на сърцето и ума. Прочетете повече



 




Карамфилът е особено ефективна подправка при подпомагането на Агни (огъня на храносмилането и обмяната на веществата: Аюрведа). Той не вреди на Питта. Това е силен афродизиак и дезинфекцира лимфните възли. Той има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и може да попречи на всякакви токсични външни фактори да тровят тялото, както и да намали вероятността от поява на рак по храносмилателния тракт .




Шафран


Известна като афродизиак  подправката шафран укрепва цялото тяло, има особено силен ефект върху репродуктивните органи и е била използвана за подобряване на плодовитостта. Добре е да се използва по време на менопаузата и при проблеми с менструацията. Прочиства кръвта, подобрява кръвоуросяването, и подържа нормалната функция на женската репродуктивна система, както и метаболизма в човешкия организъм.  Регурлира ченият дроб и далака. Помага при астматични състояния и бронхиални и белодробни проблеми, намалява възпаленията и укрепва сърцето. Прочетете повече

Кориандър


 Това е подправката с най-силно охлаждащо действие от всички. Значително подобряват храносмилането.
Зърната от кориандър помогат за усвояването на други подправки.
Те стимулират секрецията на инсулин и по-ниски нива на кръвната захар, имат противовъзпалителни и понижаващи холестерола свойства.

Прочетете повече
 




Джинджифил


Ефективно средство срещу слабо кръвообращение, кашлица, настинки, грип, артрит, главоболие, сърдечни заболявания и лошо храносмиланеИзвестно е, че облекчава гадене, повръщане и морска болест. Джинджифилът също е мощен антиоксидант и противораково средство, може дори да помогне за лечение на Алцхаймер. Той съдържа мощни противовъзпалителни съединения, наречени гингеролиСмята се, че тези вещества намаляват болката при хора страдащи от остеоартрит или ревматоиден артрит и подобряват тяхната подвижност, когато те консумират джинджифил редовно. Опитайте да дъжчете парченце пресен джинджифил или да пиете чай от парченца джинджифил.


Индийско орехче
 


 

Подобрява абсорбирането на хранителни вещества, най - вече в тънките черва, и се препоръчва за незадържане на урината. Това е една от най - добрите подправки за успокояването на съзнанието и ума. За здрав сън опитайте 1/4 ч.л. прясно настъргано индийско орехче с 1/2 чаша топло мляко. Индийското орехче има халюциногенни свойства, затова приемайте по-умерени количества. 








Кимион

Кимионът е ароматна, затягаща ( храносмилателната система) подправка, която много помага на храносмилателната система, чисти организма от токсини и се ползва за стимулатор на половите органи. Кимионът рядко се ползва в Западната билкова медицина, изместен от кима, който има много подобни свойства. Въпреки това, широко се използва в Индия, където се смята, че улеснява усвояването на други подправки и подобрява функцията на черния дроб.
Като основно средство за възстановяване и ободряване на храносмилателната система, кимионът се ползва за лечение при газове, киселини, подуване на корема, болки в стомаха и успокояване на чревния тракт. Използва се също за лечение на безсъние, настинки, треска и увеличава произвеждането на мляко в млечните жлези на кърмещи майки. Освен всичко това, има силни антиоксидантни и противоракови свойства. 



Резене

 


Резенето е подправка с охлаждащо действие. Според Аюрведа, резенето е изключително полезно за храносмилането. В Индия дъвченето на няколко семена от резене след ядене, е много често срещано явление.
Резенето премахва и отсрранява слуз и мазнини от храносмилателния тракт и е природен и натурален апетайзър. 
Това е една от най-добрите билки за храносмилането. Помага при газове, лошо храносмилане, лениви черва и слабо храносмилане при подрастващи и деца. Успокоява нервите и предотвратява стресови състояния. Прочетете повече





 

Сминдух
 


Семената от сминдух горят мазнините и подобряват абсорбирането на хранителни вещества. Намаляват кръвната захар и ,точно затова много помагат при диабет тип 2. Tе са полезни за разтварянето на мазнини в черния дроб. Пресните листа от сминдух могат да бъдат намерени на пазарите на земеделски производители към края на зимата / началото на пролетта. Те са натурална и природна супер-храна, заради благоприятното си влияние при :  метаболизма на мазнините, здравето на костите, регулиране на кръвната захар, а също и поради техните свойства за борба с рака.
Сминдухът често се използва като тоник и като антикоагулант, като за различните цели се приготвя по различни начини. Той помага за облекчаване на храносмилателни разстройства, стимулира изхождането, поради високото си съдържание на целулоза; също така се използва за проблеми с косата  като плешивост или преждевременно побеляване.
 




Пресни и свежи зелени билки

 


Пресните зелени билки имат прекрасен вкус и положително влияние върху психиката, но повечето от тях са чувствителни на висока температура и губят лечебните си свойства, затова е добре да бъдат добавяни към края на приготвянето на ястията, в които ще ги добавяте.

 



Босилекът 

Има избистрящо, и цялостно вдъхновяващо действие върху съзнанието.Също така, има влияние върху имунитета и почистването в обласста на гърдите, белите дробове и гръдния кош.  Ако имате настинка и кашлица, сложете пресни листа от босилек във вряла вода и пийте като чай през деня. 


Листа от кориандър

Листата от кориандър са много добро средство за детоксикация на организма от тежки метали. 
Болница в Япония е правила проучване със 100 пациента отровени с тежки метали. 
Най-неочаквано, без видима причина, един ден всички пациенти започнали да отделят тежки метали през уринарния тракт.
Докторите потърсили обяснение и причина за явлиението. Оказало се, че в болницата има нов готвач, който преди всяко ядене сервирал супа и я подправял с "виетнамски магданоз", което всъщност са листа от кориандър!

Всички тежки метали били изчистени от организмите на пациентите, включително живак и олово. Листата от кориандър трябва да са много пресни и свежи. Те съдържат натурален антихистамин, витамин C и био-флавоноиди, които намаляват алергични реакции, като сенна хрема. Високото съдържание на био-флавоноиди могат, също така, да помогнат при хемороиди и разширени вени. 

Пресни листа от къри


Подобряват работата на стомаха и тънките черва. Те се прибавят директно към храната или под формата на сок, добавен към бътърмилк (нещо като мътеница) и е добре да се консумират към края на всеки обяд или вечеря. Смята се, че яденето на 10 абсолютно смлени пресни листа от къри всяка сутри за 3 месеца, е превенция срещу диабет.  Те могат да лекуват диабет и при затлъствяне, поради свойството си да топят мазнините.
Смята се, че пресните листа от къри намаляват лошия холестерол и повишават добрия.
Редовният прием на листа от къри се счита за превенция срещу преждевременно побеляване на косата.

Как да купуваме, съхраняваме и готвим с подправки


Понеже повечето активни съставки на подправките са ароматни, е добре да купувате подправките на цели зърна (семена), вместо на прах. Когато подправките се мелят, в процеса на производство те губят много от ароматните си компоненти и продължават да губят важни съставки с течение на времето. Семената или зърната може да се мелят непосредствено преди приготвянето на ястия с тях. Може да използвате кафемелачка и кухненски робот за целта. Хаванчето също върши чудесна работа.
За да извлечете най - добрите им качества, подправките трябва да бъдат подложени на висока температура. Трябва да ги сотирате или изпечете на тиган без мазнина преди да ги сложите в ястието. Мастноразтворимите компоненти на подправки се освобождават, когато те са задушавани в масло или топено масло. Това е причината, поради която не е препоръчително да се купуват куркума или други подправки като добавка в капсули. Това би било  затруднение за черния дроб, тъй като и подправките действат синергично и тяхното вода и мастно разтворими съставки се освобождават, когато се варят във вода или масло, най-добрият начин да се възползвате от техните лечебни свойства е да ги добавяте към храната.  Дори просто да вдишвате аромата им, докато приготвяте ястие, ще предизвика поток от храносмилателни ензими в организма и стимулиращ ефект върху мозъка.

Надяваме се сега да сте вдъхновени да опитате чудесния вкус и лечебни свойства на подправките и билките, за които Ви разказахме.Следва рецепта за смес от подправки, която може да се ползва за всякакви видове вегитариански, рибни и месни ястия.
 

Смес от подправки
 
1 част куркума

3 части кориандър
3 части резен
1 част черен пипер
Смелете на прах в кафемелачка или хаванче и съхранявайте в херметически затворен  буркан.
Загрейте зехтин или Гий и добавете сместа от подправки. Гответе няколко минути, докато усетите аромата им. Добавете към ориз, зеленчуци на пара, месо, риба и т.н. преди сервиране. 


ДА ВИ Е СЛАДКО!

 

Healing Powers of Ayurvedic Spices


by Claudia Ward, LAc, Dipl. C.H. CAS



Spice Up Your Life With Ayurveda
The Healing Powers of Herbs and Spices

Use plenty of spices and herbs in cooking.  They are the heart and soul of your kitchen, not only because they can turn an ordinary dish into a feast for the taste buds, but also because they possess immense medicinal healing properties. They are high in antioxidants, prevent cancer, lower cholesterol and blood sugar, improve memory, flush out toxins, enhance digestion, and most of all they are irresistible because they add flavor and color to food. Sprinkle some freshly cracked black pepper on your salad and it helps you absorb the nutrients readily. A pinch of turmeric in your soup adds not only color but also works as an excellent anti-oxidant. Combined in the right proportions, spices lend their synergy to everyday meals.
Spices are the key to strengthening agni (digestive fire or metabolism). For this reason, the heavier foods you eat the more necessary it is to have proper spicing.

Health Benefits of Spices:


Black Pepper 


Pepper helps carry nutrition across the blood brain barrier. Since the brain is over 50% fat, it is nourished by high quality oils. Sauteeing fresh ground pepper in extra virgin olive oil or ghee is recommended for brain nourishment.
Pepper is very stimulating to the digestion, however, pepper is quite heating and potentially Pitta aggravating in nature and must be used sparingly. Black pepper helps correct digestive disorders and its vital component called piperine strengthens immunity and the functioning of the heart and kidneys.



Cinnamon 


Cinnamon improves blood glucose, triglycerides, LDL and total cholesterol, and enhances cognitive functions and memory. It prevents snoring. The active components are not destroyed by heat. Studies have shown that just 1/2 teaspoon of cinnamon per day can lower LDL cholesterol.Cinnamon has a regulatory effect on blood sugar, making it especially beneficial for people with Type 2 diabetes.
In some studies, cinnamon has shown an amazing ability to stop medication-resistant yeast infections.
Research has shown that cinnamon may reduce the proliferation of leukemia and lymphoma cancer cells.
In a study at Copenhagen University, patients given half a teaspoon of cinnamon powder combined with one tablespoon of honey every morning before breakfast had significant relief in arthritis pain after one week and could walk without pain within one month.



Turmeric, the golden spice from the East brings beauty, good health and good luck to those who use it.

Curcumin the active component of turmeric is anti inflammatory and is medically promising because inflammation and oxidative damage are contributors to many diseases, such as Alzheimer’s, Parkinson’s, arthritis and various cancers. The prevalence of Alzheimer’s and certain cancers in India is among the world’s lowest. Turmeric blocks the growth skin cancer, and inhibits the spread of breast cancer into the lungs.
One 2004 study with mice showed that adding curcumin to Taxol, a commonly prescribed chemotherapy for breast cancer, enhances the drug’s effect, making the therapy less toxic and just as powerful.
Turmeric is a wonder spice and finds much use in medicine. It enhances the tissue sensitivity to hormones besides receptivity to many drugs. In India ground turmeric is mixed in hot milk to strengthen bones and heal injuries. Recent studies point towards role of turmeric in the reduction of fat and its action as an antioxidant in delaying aging. Using turmeric with black pepper enhances its potency by 2,000%.

 


Cardamom 


Ancient Greek, Roman, Egyptian and Arab cultures were equally fond of this spice, which was considered to have aphrodisiac qualities and was used in love potions. Besides being a catalyst for romance, cardamom also has numerous other health benefits: Added to milk it neutralizes its mucus forming properties and detoxifies caffeine in coffee. It also clears sinuses. It stimulates the mind and heart and gives clarity and joy. 



 




Clove is especially effective at helping the agni (fire of digestion and metabolism) It does not aggravate Pitta. it is mildly aphrodisiac and disinfects the lymphatics. It has anti-inflammatory and antioxidant properties and may prevent toxicity from pollutants and digestive-tract cancers.



Saffron

Known as an aphrodisiac spice saffron strengthens the whole body, has a particularly powerful effect on the reproductive organs and has been used to enhance fertility.
It is a good spice for menopause and menstrual problems, since it is a revitalizer of blood, circulation and the female reproductive system, as well as the metabolism in general. Saffron is one of the best anti-Pitta spices since it regulates spleen and liver.  It helps with asthmatic and bronchial disorders, reduces inflammation,
treats acne and skin conditions, and strengthens the heart.


Coriander 

 
The most cooling of all the spices that significantly improve digestion and a good choice for people high in Pitta.
Coriander seeds help with the assimilation of other spices.
They stimulate the secretion of insulin and lower blood sugar, and
have anti-inflammatory and cholesterol lowering properties.



 




Ginger

 
An effective remedy for poor circulation, coughs, colds, flu, arthritis, headaches, heart disease, and poor digestion. Ginger has been known to alleviate nausea, vomiting, and motion sickness. Ginger also is a powerful anti-oxidant with cancer-fighting attributes that may even help prevent Alzheimer's. It contains potent anti-inflammatory compounds called gingerols. These substances are believed to reduce pain levels of individuals suffering from osteoarthritis or rheumatoid arthritis and improve in their mobility when they consume ginger on a regular basis. Try chewing on a slice of fresh ginger or enjoy a cup of ginger tea made with slices of fresh ginger.

 


Nutmeg
 


 

Increases absorption especially in the small intestine, and is recommended for urinary incontinence. It is one of the best spices to calm the mind. For sound sleep try 1/4 tsp freshly grated nutmeg with 1/2 cup of warm milk. Since nutmeg has hallucinogenic properties only small quantities should be used.

 









Cumin 

Cumin is an aromatic, astringent herb that benefits the digestive system, help flush toxins out of the body and acts as a stimulant to the sexual organs. Cumin is rarely used in Western herbal medicine, having been superseded by caraway which has similar properties. It is still widely used in India, however, where it is said to promote the assimilation of other herbs and improve liver function.
A general tonic to the whole digestive system, it is used in the treatment of flatulence and bloating, reducing intestinal gas and relaxing the gut as a whole. It is also used in the treatment of insomnia, colds and fevers and to improve milk production in nursing mothers. Furthermore it has powerful antioxidant and anti-cancerous properties.




Fennel

 


 Fennel is a cooling spice. According to Ayurveda, fennel is extremely good for the digestion. In India, eating a few fennel seeds after a meal is a common practice.
Fennel removes mucus and fat from the intestinal tract, and is a natural appetite suppressant.
It is one of the best herbs for digestion, relieving gas and indigestion or digestive weakness in the elderly or children. It strengthens agni without aggravating pitta. Fennel is calming for the nerves and provides mental alertness.



Fenugreek

 


Fenugreek seeds burn fat and help absorption. They lower blood glucose and are therefore helpful for diabetes 2. They are useful for dissolving fat within the liver.  Fresh fenugreek leaves can be found at the farmer’s markets in late winter/early spring. They are nature’s super-food due to their beneficial effect on fat metabolism, bone health, blood sugar and also their cancer-fighting properties. Fenugreek is popularly used as tonic and as anti-coagulant when consumed in various preparations. It helps relieving digestive disorders, stimulates bowel movements due to its mucilaginous content, is used for hair problems like baldness or premature graying.

 




Fresh, Green Herbs
Fresh green herbs have wonderful taste and excellent physiological properties but most are quite heat sensitive and should be added toward end of the cooking process.

Basil, has a purifying, holistic and uplifting influence (called "sattvic" in Vedic terms) on the mind. It also has an influence on immunity and cleansing of the chest area. If a person has a cough and cold the fresh leaves may be steeped in hot water and drunk as a tea throughout the day.

Cilantro


Cilantro is a potent heavy metal detoxifier.
A hospital in Japan was doing a study on heavy metal poisoning, with 100 patients. Suddenly, for no apparent reason, one day the patients all started to pass heavy metals in their urine.

The doctors looked around for the cause of this. It turned out there was a new cook, who served soup before all meals. In every bowl of soup he added "Vietnamese parsley" - that is, cilantro.

All metals were removed with the cilantro, including mercury and lead! The cilantro must be fresh. Cooling coriander leaves contain a natural antihistamine, vitamin C and bio-flavonoids which reduce allergic reactions such as hay fever. The high bioflavonoid content can also help hemorrhoids, varicose veins and spider veins.

Fresh Curry Leaves


Improve functioning of the stomach and small intestine. They are directly added to food or in the form of juice added to buttermilk and consumed at the end of lunch/dinner. Eating 10 fresh fully grown curry leaves every morning for three months is said to prevent diabetes. They may also cure diabetes due to obesity, as the leaves have weight reducing properties.

Fresh curry leaves are supposed to reduce the bad cholesterol (LDL) and increase the good one (HDL). You can find them at the farmer’s market.
Liberal intake of curry leaves is considered beneficial in preventing premature graying of the hair. The leaves have the property to nourish the hair roots. New hair roots that grow are healthier with normal pigment.

How to Buy, Store and Prepare Spices

 
Because many of the active ingredients in spices are aromatic it is important to buy whole seeds rather than ground powders. When spices are ground in the factory they loose a lot of the aromatic compounds and continue to loose more as time goes by. Seeds can be ground right at the cooking time by placing combinations in a spice grinder. I use a coffee grinder for my spices (since I don’t drink coffee anymore). A mortar and pestle will also do the job.

Spices need help from heat to bring out their best qualities. Spices should be sautéed in oil or dry fried (placed in a frying pan that has no oil in it) before use. The fat-soluble components of spices are released when they are sautéed in oil or ghee. This is the reason why it is not advisable to buy turmeric or other spices as a supplement in capsules. This would be too hard on the liver, and since spices act synergistically and their water and fat soluble components are released when cooked in water or oil, the best way to make use of their healing properties is to add them to food. Even just inhaling their aroma while preparing a meal is going to get the digestive enzymes flowing and will improve digestion and will have a stimulating effect on the brain.

We hope you are now inspired to experience the wonderful taste and healing benefits of spices and herbs. The following is a spice mix recipe that is good for most constitutions, is easily prepared and can be used for many kinds of vegetable, fish or meat dishes:


Spice Mix


1 part turmeric
1 part cumin
3 parts coriander
3 parts fennel
1 part black pepper


Grind in coffee grinder and put in an airtight container and keep in a cool place.
Cooking method: first heat olive oil or ghee then add the spice mix, cook for a few minutes until the aroma is released. Add to rice or steamed veggies or meat/fish dishes before serving.

Enjoy!

Няма коментари:

Публикуване на коментар