Червен боб
Хранителни качества на червения боб
Червения боб е почти без съдържание на мазнини, натрий и холестерол. Също така и количеството на калории е ниско ( само 6 % на 100грама). Дори е в състояние да отговори на изискването за 30 процента на диетичните фибри (влакна) и съдържа 168 мг Омега-3 мастни киселини и 107 мг Омега-6 мастни киселини.
Хранителните витамини на боба, включващи фолати, са способни да задоволят дневните нужди от 33 %, 11% тиамин, 10% витамин С, 6 % витамин В6 и други представляващи останалите 3%.
Съдържанието на минерали в червения боб покрива необходимите на ден 24% магнезий, 16% желязо, 14 фосфор, 12% калий и мед, 11% магнезий, 7% цинк и други 3%.
Сухият ччервен боб е източник на карбохидрати, фибри, витамин В(флоиева киселина и витамин В6), фосфор, манган, желязо, тиамин и протеини. Всеки 100 грама от саврен червен боб съдържат 9 грама протеин или 17% от дневната необходимост.
Червеният боб е добър източник на фибри. В 100 грама се съдържат 4 грама водоразтворими и неразтворими фибри. Водоразтворимите фибри значително понижават холестерола и кръвната захар.
Съвети за приготвяне на червен боб
Преди да измиете червения боб го почистете от камъчета и повредени зърна. След това изсипете боба в цедка и го изплакнете обилно под течаща вода.
За да се намали времето за готвене и да бъде по-лесен за храносмилане, червеният боб трябва да се накисне предварително. Има два основни начина за това. Първата стъпка на всеки от методите е да се прехвърли боба в тенджера заедно със 2-3 чаши вода за всяка чаша боб. Първия начин е да варите боба 2 минути, да махнете от котлона и да покриете с капак и да го оставите за 2 часа. Вторият начи е просто да накиснете боба за поне 8 часа или за през нощта. Но, не забравяйте да го сложите в хладилника, за да не се развали или да ферментира.
Преди да сготвите боба, независимо кой от двата метода сте избрали, отцедете водата и сипете прясна вода, в която да варите зърната.
Най-здравословният начин за готвене на боб
За да сготвите боб, може да използвате както тенджера под налягане, така и гърне или тава в печката. За да го сготвите в печката, добавете 3 чаши прясна вода или бульон за всяка чаша сушен боб. Течността трябва да е 3-5см над боба. Оставете да заври, след което оставете да къкри с открехнат капак. Ако се образува пяна, оберете я, докато къкри.Готвенето на червеният боб по принцип отнема около половин час и стават. Може да сварите червения боб и в тенджера под налягане за 30 минути. Не добавяйте никакви солени или кисели подправки докато бобът не е сварен. Ако ги добавите по-рано бобът ще се свари по-трудно и времето за готвене ще се увеличи.
Здравословни качества на червения боб
1. Намалява лошия холестерола и подобрява храносмилането. Намалява ферментацията в дебелото черво и стимулира произвеждането на мастни киселини, които инхибират синтеза на холестерол в черния дроб. Също така, съдържанието на омега-3 и омега-6 е много важно за свяка храна.
2.Силно намалява риска от диабет, тъй като съдържа много въхлехидрати, но е с много нисък гликeмичен индекс (показател за това колко ще се повиши съдържанието на захар в кръвта при консумация на определена храна, напитка или продукт).
3. Заздравява червените кръвни телца, спомага синтеза на ДНК и РНК, както и по-ниските нива на хомоцистеин в артериите (като по този начин намалява риска от сърдечно-съдови заболявания), поради съдържанието на фолиева киселина и витамин В6.
4. Много помага при диети, защото фибрите засищат глада, а в същото време съдържат много малко калории. Освен това, съдържащите се протеини спомагат развитието на мускулна маса по тялото.
5. Подържа дейността на нервната система, както и въглехидратния метаболизъм.
6. Участва в метаболизма на аминокиселините, мастните киселини, липидите, глюконеогенезата, синтеза на хистамин, синтеза на хемоглобин и поддържа кожата здрава, поради съдържанието на витамин В6.
7. Спомага съсирването на кръвта в рани.
8.Спомага формирането на основния компонент на червените кръвни телца, формирането на ензими, правилното развитие на костната система и устойчивостта и, както и превенция на риска от анемия, заради съдържащите се в него минерални вещества: Цинк, Желязо, Мед.
Red kidney beans
Nutrition Fact Of Red Kidney Bean
Kidney
beans almost free of fat, sodium, cholesterol. Besides kidney bean are very low
in calories (only 6 per cent per 100 grams), as well as cheap price. Even the
kidney bean able to meet the 30 percent requirement of dietary fiber (fiber)
and contains 168 mg of Omega-3 fatty acids and 107 mg Omega-6
fatty acids.
Nutritional
vitamins in kidney bean include folate were able to meet the daily needs of 33
percent, 11 percent of thiamin, 10 percent of vitamin C, 6 percent of vitamin
B6, and others remaining under 3 percent.
Mineral
content of red bean able to meet each of the 24 percent of the daily manganese,
16 percent of iron, 14 percent of the phosphorus, 12 percent of the potassium
and copper, 11 percent of magnesium, 7 percent of the zinc, and others
remaining under 3 percent.
Dried
Kidney beans are a source of complex carbohydrates, dietary fiber (fiber),
vitamin B (especially folic acid and vitamin B6), phosphorus, manganese, iron,
thiamin, and protein. Every 100 grams of dried kidney bean that have been
boiled can provide 9 grams of protein or 17 percent of the daily protein adequacy.
Kidney
bean are also a good source of fiber. In 100 grams of dried kidney bean, can
produce 4 grams of fiber consisting of water-soluble fiber and insoluble fiber.
Water-soluble fiber significantly lower blood cholesterol and
blood sugar levels.
Tips for Preparing Kidney Beans
Before washing kidney beans, spread them out on a light colored plate or cooking surface to check for and remove stones and damaged beans. After this process, place the beans in a strainer and rinse them thoroughly under cool running water.
To shorten their cooking time and make them easier to digest, kidney beans should be presoaked (presoaking has been found to reduce the raffinose-type oligosaccharides, sugars associated with causing flatulence.) There are two basic methods for presoaking. For each, start by placing the beans in a saucepan with two to three cups of water per cup of beans.
The first method is to boil the beans for two minutes, take pan off the heat, cover and allow to stand for two hours. The alternative method is to simply soak the beans in water for eight hours or overnight, placing the pan in the refrigerator, so the beans will not ferment.
Before cooking the beans, regardless of pre-soaking method, drain the soaking liquid and rinse the beans with clean water.
The Healthiest Way of Cooking Kidney Beans
To cook the beans, you can either cook them on the stovetop or use a pressure cooker. For the stovetop method, add three cups of fresh water or broth for each cup of dried beans. The liquid should be about one to two inches above the top of the beans. Bring the beans to a boil and then reduce to a simmer, partially covering the pot. If any foam develops, simply skim it off during the simmering process.Kidney beans generally take about one and one-half hours to become tender using this method. They can also be cooked in a pressure cooker where they take about one-half hour to prepare. Regardless of cooking method, do not add any seasonings that are salty or acidic until after the beans have been cooked. Adding them earlier will make the beans tough and greatly increase the cooking time.
Health Benefits of Red Kidney Bean
1.
Prevent bad cholesterol and improving digestion (anti constipation). Fibernya a
high content of fermented in the large intestine and produce acid short-chain
fatty acids, which can inhibit the synthesis of cholesterol the liver. Not to
mention Omega-3 and Omega-6 will also be very helpful;
2.
Prevent the risk of diabetes as a completely carbohydrate and low index glycemic including slow to digest;
3.
Maturation of red blood cells, helps the synthesis of
DNA and RNA, as well as lower levels of homocysteine in the
arteries (thus reducing the risk of heart disease) with the content of folate
and vitamin B6;
4.
Help the diet because the fiber will make you feel full and also very low
calorie. Moreover, the protein content would be beneficial to the
development of muscle mass;
5.
Keeping the nervous system function, carbohydrate metabolism,
6.
Assist in the metabolism of amino acids, fatty acids, lipids, gluconeogenesis,
neurotransmitter synthesis, histamine synthesis, hemoglobin
synthesis and function and maintain healthy skin with
vitamin B6;
7.
Assist the process of blood clotting in wounds
8.
Helping forming the main component of red blood cells, enzyme formation, bone
formation, preventing the risk of anemia (low blood) with mineral substances
zinc, iron, and copper;
Няма коментари:
Публикуване на коментар