четвъртък, 15 август 2013 г.

Зафрани пулав (Ориз със Шафран) - Zafrani Pulau (Saffron rice)

Зафрани пулав (Ориз със Шафран)
Продукти

  • Ориз Басмати - 2 чаши
  • Шафран - 1 ч.л.
  • Ядки (кашу, бадем, шам фъстък, орех и т.н.) - 1 чаша
  • Сушени плодове (Стафиди, , Боривинки, Папая, и т.н.) - 1 чаша
  • Пресни плодове (Нар, Грозде, ябълка ) - 1 чаша нарязани на ситно
  • Гарам масала на зърна - (1 дафинов лист, 1 Пръчка канела, 1 зрънце кардамом, 3 карамфилчета)
  • Кимион - 1/2 ч.л.
  • Пържен лук - 1/2 чаша
  • Джинджифилово-чеснова паста - 1 ч.л.
  • Листа от кориандър -една шепа
  • Мента - 1 шепа
  • Захар - 1 с.л.
  • Микс от кориандър и кимион на прах - 1 с.л.
  • Мляко - 1/4 чаша
  • Мазнина - 2 с.л.
  • Масло Гий - 1с.л.
Стъпки за предварителната подготовка

1. Измийте и накиснете ориза за поне 10 минути.
2. Нарежете лука на големи шайби и го изпържете.
3. Накиснете шафрановите нишки в млякото.

  
Начил на приготвяне

1. Загрейте мазнината в тиган и пуснете гарам масалата( на зърна) и семената от кимион. Докато започнат да цвърчат.

2. Добавете ядките и сушени плодове и намалете огъня до много слаб, за да не загорят.

3. Добавете джинджифилово-чесновата паста, захарта и микса от кориандър и кимион на прах.

4. Добавете получената смес към ориза с необходимото количество вода, пържения лук, половината мляко (в което е накиснат шафрана) и нарязани на ситно листа от кориандър и мента.

5. Гответе ястието, докато ориза стане готов. След това добавете останалото количество мляко.

6. Добавете пресните плодове и внимателно разбъркате с вилица без да мачкате ориза.

7. Добавете няколко капки Гий.

8. Гарнирайте с различни ядки, плодове, листа от кориандър и пресни нишки шафран.

Съвети

   - Можете да махнете гарам масалата на зърна преди поднасянето на ориза.
   - Можете по желание да добавите зеленчуци като моркови, царевица и т.н.


















Zafrani pulav - Saffron rice



Ingredients  

  • Basmati Rice - 2 cup
  • Saffron - 1 tsp 
  • Nuts (Cashews, Almonds, Pistachios, Walnuts etc) - 1 cup
  • Dried Fruits (Black Raisins, Golden Raisins, cranberries, pineapple, papaya etc) - 1 cup
  • Fresh fruits (Pomogranate, Grapes, Apple ) - 1 cup
  • Whole Garam Masala - (1 bay leaf, 1 cinnamon stick, 1 cardomon, 3 cloves)
  • Black Cumin - 1/2 tsp
  • Fried Onions - 1/2 cup
  • Ginger garlic paste - 1 tsp
  • Cilantro - handful
  • Mint - handful
  • Sugar - 1 tblsp
  • Corriander- Cumin Powder - 1 tblsp
  • Milk - 1/4 cup
  • Oil - 2 tblsp
  • Ghee - 1 tblsp
Preparation Steps
 1. Wash and soak the rice for atleast 10 minutes.
2. Slice the onion lengthwise and fry it.
3. Soak the saffron strands in the milk.

Method

1. Heat oil in a pan and splutter the cumin seeds and whole garam masala.

2. Add the nuts and dried fruits and saute for a minute on very low flame to prevent them from getting burnt.

3. Add the ginger garlic paste, sugar and corriander-cumin powder.

4. (After this you can cook in a rice cooker or stove top.) Add the above mixture to the rice along with required water, fried onions, half of the saffron- milk mixture and finely chopped corriander and mint leaves.

5. Let it cook till the rice is done. At this stage add the remaining saffron-milk mixture on top of the rice.

6. Add the fresh fruits and mix gently with a fork without breaking the rice.

7. Add few drops of ghee on top.
8. Garnish with additional nuts, fruits, cilantro and fresh saffron strands.

Tips

   - You can remove the whole garam masala before serving.
   - You can also add fresh vegetables like carrots, sweet peas, sweet corn etc.

Няма коментари:

Публикуване на коментар