сряда, 18 септември 2013 г.

Канела - Cinnamon


 Канела

 


Историята на канелата

Произлизаща от Цейлон ( Шри Ланка) истинската канела, Cinnamomum zeylanicum, присъства в китайски текстове от 2800г пр.Хр. и все още е известна като куай в кантонския език днес. Ботаническото и име произлиза от староеврейския и арабски термин амомон, който означава ароматна подправка. Древните египтяни са използвали канелата при процеса на балсамиране. Италианците пък я нарекли canella (канела), използвайки тяхната дума за " малка тръба", което описва много добре канелените пръчки.


 

Канела и Касия

Истинските канелени пръчки са навити навътре, докато пръчките от касиа се извиват навън от двете страни като свитък.

Смляната канела по-трудно се различава от смляната касиа. Истинската канела има телесен цвят, с топъл и сладък аромат, докато касията е червеникаво кафява, обикновено с едра структура, с по-горчив силен вкус и е по-ароматна. Касиата се предлага на пазара обелена, необелена, както и смляна.

Съхраняване на канелата

Съхранявайте смляната канела или канелените пръчки в затворен контейнер на сухо и тъмно място. Най-добре е да се купуват малки количества канела на прах, тъй като бързо изветрява. Можете сами да си смелите канела като използвате мелничката си за кафе или подправки.

Използване на канелата

Въпреки че канелата се намира целогодишно, нейният ароматен, топъл и сладък вкус е най-подходящ за зимините месеци от годината. Канелата е добре позната като основна подправка на много сладкиши, бонбони, печива, но също е и интересна добавка към маринати, напитки, дресинги, месо, пилешко и риба. 

В Мексико канелата се добавя като аромат в шоколада. Много ликьори и други напитки съдържат канела.

Маслото от канела се получава от пресована канела и касиа (обикновено външната обвивка)  и се използва в козметиката и дрогерията.

Здраве

Уникалните лечебни свoйства на канелата идват от 3 основни типа компоненти на етеричните масла намери в кората и. Тези масла съдържат активни компоненти наречени cinnamaldehyde, cinnamyl acetate, и cinnamyl alcohol, както и много други летливи вещества.

Антикоагулантни въздействия

Синемалдехидът е много добре проучен заради въздействието си на кръвните тромбоцити. Тромбоцитите са съставна част на кръвта чиято работа е да се слепят един за друг при екстремни ситуации( като повърхностно нараняване например) като по този начин спират кървенето, но при нормална ситуация, ако се слепват твърде мног могат да затруднят циркулацията на кръвта. Синемалдехидът  e веществото, което предотвратява нежеланото слепване на тромбоцитите.
Свойството на канелата да понижава изпускането на арахидонова киселина от клетките също я поставя в категорията на противовъзпалителните храни, които могат да са от полза при намаляването на възпаленията.

Антимикробна дейност

Канеленото етерично масло е също антимикробна храна и канелата е изследвана многократно поради свойството и да намалява разпространението на бактерии, гъбички, дрожди. В лабораторни тестове, растежът на дрождите не може да се контролира успешно с класическите медикаменти, но с екстракта от канела се получава.
Антигъбичните свойства на канелата са толкожа ефективни, че последни проучвания канелата може да се използва като консервант за храна.

Контрол на кръвната захар

Подправянето на храни с високо съдържание на въглехидрати може да намали неблагорпиятното им влияние върху нивата на кръвната захар. Канелата забавя изпразването на стомаха след хранене, намалявайки повишаването на кръвната захар след хранене. Проведено е изследване, за да бъде измерено колко бързо се изпразва стомаха след хранене. За целта на изследването 14 души в перфектно здраве изяждат 300гр оризов пудинг без канела, и следващ опит, при който подправят същото количество пудинг с 6гр канела. Резултатите от изследването сочат, че скороста, с която стомахът се изпразва е намалена с 37% до 34.5% и значително е намалено повишаването на кръвната захар след хранене.  
Диабет тип 2
Канелата, също така, може да помогне на хора страдащи от диабет тип 2, да спомогне свикването на организма с инсулина и да нормализира нивата на кръвната захар. Лабораторни тестове, както и изследвания на животни показват, че съединения в канелата не само стимулират инсулиновите резептори, но и инхибират ензим, който ги дезактивира, което увеличава способността на клетките да използват глюкоза.

Мощен антиоксидант

В същност, единствения по-силен и по-мощен антиоксидант, който съвременната наука познава е ментата. Канелата е по-силна от антиоксидантните подправки идийско орехче, джинджифил, ванилия и звезден анасон, и е значително по-ефектвна от всички химични хранителни консерванти и антиоксиданти. 

Подсилва мисловната дейност

Консумацията на канела не само контролира кръвната захар, но и само мирисането на чудесния и аромат засилва активността на мозъка и съответно мисловната дейност. Изследване проведено от Д-р Золандс, представено на годишната научна конференция в Сарасота, Флорида на 24 Април 2004г., сочи, че дъвченето на дъбка с аромат на канела или просто мирисането на каквото и да било с канелен аромат, подобрява способностите на ученици и студенти да учат и усвояват учебен материал много по-лесно. Канелата най-вече подобрила резултатите на участници в изследването, на които са били поставени задачи свързани с концентрация, памет, фотографска памет и способности за бързо визуално разпознаване на обекти. За да се изясни чрез научен опит коя от подправките канела, мента или жасмин са най-ефективни по отношение на мозъчната стимулация, участниците в научното изследване са подлагани на ароматите и на трите подправки. Канелата "взела първо място в това съревнование".  

 Печени бадеми с канела

 

Продукти
  • 1 яйце(ако може бяло най-добре)
  • 1 ч.л. студена вода
  • 4 чаши цели сурови бадеми
  • 1/2 чаша захар
  • 1/4 ч.л. сол
  •  1/2 канела на прах

Как да го приготвим?


  1. Загрейте фурната на 120 градуса C. Намажете с малко мазнина удобен за целта съд. 
  2. Разбийте леко яйцето; добавете вода, и разбивайте, докато се разпени, но не го правете гъсто. Добавете ядките и бъркайте, докато се овалят добре в сместа. Смесете захарта, солта и канелата и поръсете ядките със сместа. Оваляйте ги хубаво и ги поставете в съда, който се приготвили. 
  3. Печете 1 час в загрятата вече фурна, като разбърквате периодично, до покафеняване. Оставете да изстинат и ги съхранявайте в херметически затворен съд. 


 Cinnamon

 

Cinnamon History

Native to Ceylon (Sri Lanka), true cinnamon, Cinnamomum zeylanicum, dates back in Chinese writings to 2800 B.C., and is still known as kwai in the Cantonese language today. Its botanical name derives from the Hebraic and Arabic term amomon, meaning fragrant spice plant. Ancient Egyptians used cinnamon in their embalming process. From their word for cannon, Italians called it canella, meaning "little tube," which aptly describes cinnamon sticks.  


 

 

Cinnamon and Cassia Selection

True cinnamon quills or sticks will be curled in a telescopic form, while cassia quills curl inward from both sides, like a scroll. Small pieces of the quills are known as quillings.

Ground cinnamon is more difficult to distinguish from ground cassia. True cinnamon is tan in color with a warm, sweet flavor, whereas ground cassia is a reddish brown, usually coarser in texture, with a more bitter, stronger flavor and a more aromatic bouquet. Cassia comes in peeled and unpeeled quills, as well as ground.

Cinnamon Storage

Store powder or quills (sticks) in an airtight container in a cool, dark place. It is best to buy small quantities of ground cinnamon as it quickly becomes stale, losing flavor and aroma. Grind your own from cinnamon quills using a spice or coffee grinder for best flavor or use whole cinnamon quills.

Cinnamon Usage

Although available throughout the year, the fragrant, sweet and warm taste of cinnamon is a perfect spice to use during the winter months. Cinnamon is well-known as a prime ingredient in many sweets and baked dishes, but it is also an interesting addition to marinades, beverages, dressings, meats, poultry, and fish.

In Mexico, cinnamon is added as a flavoring to chocolate. Most exclusive liqueurs contain cinnamon, as do various bitters.

Cinnamon oil is pressed from cinnamon and cassia waste-products (usually the outer bark) for use in cosmetics and drugs. Try making your own cinnamon Christmas ornaments at home.

Health Benefits

Cinnamon's unique healing abilities come from three basic types of components in the essential oils found in its bark. These oils contain active components called cinnamaldehyde, cinnamyl acetate, and cinnamyl alcohol, plus a wide range of other volatile substances.

Anti-Clotting Actions

Cinnamaldehyde (also called cinnamic aldehyde) has been well-researched for its effects on blood platelets. Platelets are constituents of blood that are meant to clump together under emergency circumstances (like physical injury) as a way to stop bleeding, but under normal circumstances, they can make blood flow inadequate if they clump together too much. The cinnaldehyde in cinnamon helps prevent unwanted clumping of blood platelets. (The way it accomplishes this health-protective act is by inhibiting the release of an inflammatory fatty acid called arachidonic acid from platelet membranes and reducing the formation of an inflammatory messaging molecule called thromboxane A2.) Cinnamon's ability to lower the release of arachidonic acid from cell membranes also puts it in the category of an "anti-inflammatory" food that can be helpful in lessening inflammation.

Anti-Microbial Activity

Cinnamon's essential oils also qualify it as an "anti-microbial" food, and cinnamon has been studied for its ability to help stop the growth of bacteria as well as fungi, including the commonly problematic yeast Candida. In laboratory tests, growth of yeasts that were resistant to the commonly used anti-fungal medication fluconazole was often (though not always) stopped by cinnamon extracts.
Cinnamon's antimicrobial properties are so effective that recent research demonstrates this spice can be used as an alternative to traditional food preservatives. In a study, published in the August 2003 issue of the International Journal of Food Microbiology, the addition of just a few drops of cinnamon essential oil to 100 ml (approximately 3 ounces) of carrot broth, which was then refrigerated, inhibited the growth of the foodborne pathogenic Bacillus cereus for at least 60 days. When the broth was refrigerated without the addition of cinnamon oil, the pathogenic B. cereus flourished despite the cold temperature. In addition, researchers noted that the addition of cinnamon not only acted as an effective preservative but improved the flavor of the broth.

Blood Sugar Control

Seasoning a high carb food with cinnamon can help lessen its impact on your blood sugar levels. Cinnamon slows the rate at which the stomach empties after meals, reducing the rise in blood sugar after eating. Researchers measured how quickly the stomach emptied after 14 healthy subjects ate 300 grams (1.2 cups) of rice pudding alone or seasoned with 6 grams (1.2 teaspoons) of cinnamon. Adding cinnamon to the rice pudding lowered the gastric emptying rate from 37% to 34.5% and significantly lessened the rise in blood sugar levels after eating.
Diabetes type 2
 Cinnamon may also significantly help people with type 2 diabetes improve their ability to respond to insulin, thus normalizing their blood sugar levels. Both test tube and animal studies have shown that compounds in cinnamon not only stimulate insulin receptors, but also inhibit an enzyme that inactivates them, thus significantly increasing cells' ability to use glucose.

Powerful Antioxydant

Cinnamon is so powerful an antioxidant that, when compared to six other antioxidant spices (anise, ginger, licorice, mint, nutmeg and vanilla) and the chemical food preservatives (BHA (butylated hydroxyanisole), BHT (butylated hydroxytoluene), and propyl gallate), cinnamon prevented oxidation more effectively than all the other spices (except mint) and the chemical antioxidants.

Cinnamon's Scent Boosts Brain Function

Not only does consuming cinnamon improve the body's ability to utilize blood sugar, but just smelling the wonderful odor of this sweet spice boosts brain activity! Research led by Dr. P. Zoladz and presented April 24, 2004, at the annual meeting of the Association for Chemoreception Sciences, in Sarasota, FL, found that chewing cinnamon flavored gum or just smelling cinnamon enhanced study participants' cognitive processing. Specifically, cinnamon improved participants' scores on tasks related to attentional processes, virtual recognition memory, working memory, and visual-motor speed while working on a computer-based program. Participants were exposed to four odorant conditions: no odor, peppermint odor, jasmine, and cinnamon, with cinnamon emerging the clear winner in producing positive effects on brain function.
Here is a one fast and short recipe with Cinnamon: 
 Cinnamon-roasted Almonds recipe 
 Ingredients                     
  • 1 egg white 
  • 1 teaspoon cold wat
  • 4 cups whole almonds
  • 1/2 cup white sugar  
  • 1/4 teaspoon salt 
  •  1/2 teaspoon ground cinnamon

Directions


  1. Preheat oven to 250 degrees F (120 degrees C). Lightly grease a 10x15 inch jellyroll pan.
  2. Lightly beat the egg white; add water, and beat until frothy but not stiff. Add the nuts, and stir until well coated. Mix the sugar, salt, and cinnamon, and sprinkle over the nuts. Toss to coat, and spread evenly on the prepared pan.
  3. Bake for 1 hour in the preheated oven, stirring occasionally, until golden. Allow to cool, then store nuts in airtight containers.

Няма коментари:

Публикуване на коментар