събота, 2 юни 2012 г.

Семена от Чиа - как ни помагат?

Семената от Чиа представляват дребни и твърди семена, плод на растение, което много наподобява градинския чай, с изключително малките размери. До преди известно време дребните семена на растението са се отглеждали само като декоративен елемент, но с изучаването на техния състав и полезни свойства става ясно, че те могат да бъдат потенциален източник на полезни вещества за организма. Днес всички са на едно мнение по отношение на нейните качества.
Различният климат, условията на отглеждане, както и композицията на областта, определят хранителните качества на семенцата. Днес, производството на чиа е съсредоточено в Мексико, Централна и Южна Америка. В древността Чиата е била толкова ценена, че е била използвана като разменна монета.


Известна като „храната за бягане”, употребата й като високо енергийна храна, даваща издръжливост, датира още от древните ацтеки. Знае се, че воините на ацтеките са преживявали на чиа по време на завоевателните походи. 


Здравословни ползи от консумацията на чиа

Трудно би било да се опишат в няколко изречения всички полезни свойства на "храната за бягащи", както векове наред са я наричали индианците.Съществуват твърдения, че консумацията й е свързана с прилив на енергия, както и със значително повишаване на издръжливостта на организма.
Това се обяснява със съдържанието на големи количества калий, натрий, калций, фосфор, цинк и манган в състава на семената от чия.
Освен това, съдържанието на полиненаситени, наситени и наситени мастни киселини повишава полезността на зърнената култура.
Голяма част от мазнините всъщност са омега-3 мастни киселини и алфа-линоленова киселина, за които вече съществуват достатъчно данни колко ценни са за доброто физиологично състояние на организма.


Консумацията на чиа е важна и защото:

  • способства за по-бавното усвояване на глюкозата, като контролира нивото на кръвната захар, и същевременно увеличава транзитното време в червата, тъй като чия съдържа значително количество разтворими фибри и има сравнително по-висок вискозитет от други хранителни влакна;
  • съдържа голямо количество антиоксиданти;
  • повишава съпротивителните сили на организма благодарение на омега-3 и витамините;
  • стимулира и същевременно подобрява работата на стомашно-чревния тракт и контролира констипацията, благодарение на фибрите;
  • високото съдържание на омега-3 мастни киселини повлиява благоприятно върху умственото развитие, подобрява паметта, редуцира проявите на депресия;
  • оказва добра превенция срещу заболявания на сърдечно-съдовата система;
  • помага за редуцирането на наднорменото тегло заради ниската си калоричност и свойствата й да абсорбира голямо количество вида и да се раздува, ставайки още по-засищаща;
  • подпомага детоксикацията на организма;
  • хигроскопичните свойства на чия позволяват да бъде абсорбирано по-голямо количество течности, като по този начин се запазват голяма част от електролитите: важно свойство, особено за хора, подложени на по-голямо натоварване;
  • не съдържа глутен - особено важно предимство на семенцата за хората, страдащи от непоносимост към глутена.
Можем да обобщим, че семената на чия съдържат:
  • до два пъти повече протеин от повечето  зърнени култури, сравнима е само с овеса;
  • до пет пъти повече калций от млякото;
  • до два пъти повече калий от бананите;
  • големи количества омега-3-мастни киселини.

Кулинарни идеи с чиа

Семената от чия имат съвсем лек привкус на ядки и добавени към различни ястия, салати, тестени изделия или напитки почти не променят техния аромат и вкус. Набъбвайки, те по-скоро сгъстяват тяхната консистенция, и по този начин удължават чувството за ситост.
С чия могат да бъдат овкусени различни сокове и шейкове, които впоследствие придобиват по-голяма гъстота. Лесно могат да бъдат приготвени пудинги, както и плодови салати с кисело мляко, мед и меласа.
Чия, разбира се, може да бъде поднесена и под формата на сурови кълнове, които в рамките на четири дни ще бъдат годни за консумация.


6 коментара:

  1. Много интересно, ако се използва в плодови шейкове, т.е. без термична обработка, трябва ли предварително да се накисне?И ако не е, например в салати, усвояват ли се хранителните вещества.Чела съм за лена, че семенцата, ако не са смляни, не се усвояват веществата им, тъй като не могат да се смелят...

    ОтговорИзтриване
  2. За разлика от лененото семе, не е необходимо да смилате Чиата, така че тялото ви да може да я усвои. Смесете я със сутрешния си плодов сок, за да създадете гъст шейк или я добавете към палачинките. И по двата начина тя се вписва идеално в сутрешната Ви закуска :)

    ОтговорИзтриване
  3. Каква е допустимата доза за деня?

    ОтговорИзтриване
  4. Препоръчителното количество е 10-15гр на ден. В магазин "Сокони" предлагаме семена от чиа, които са пакетирани в малки опаковки по 15гр, които се препоръчват като нормално количество за деня.

    Важно е да знаете, че семената от Чиа свалят кръвното налягане и кръвната захар. Затова, ако имате ниско кръвно налягане и ниска кръвна захар, дневният Ви прием трябва да бъде по-малък.

    Чиа съдържа много голямо количество фибри. Обикновено диетите с храни с високо съдържание на фибри са полезни. При някои хора обаче те водят до по-голямо образуване на газове и подуване на корема.

    ОтговорИзтриване
  5. A това подуване на корема дали отшумява и до колко време?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Подуването на корема отшумява най-много до седмица, може и по-бързо. Строго индивидуално е!

      Изтриване