Горчивият пъпеш е тропично и субтропично увивно растениеот
семейството на тиквовите, което се отглежда заради своите плодове. Те приличат
по форма на краставицата, но са по-силно набраздени и имат много силно изразен
горчив вкус. Растението се отглежда предимно в Южна и Югоизточна Азия, Китай,
Африка и страните от Карибския басейн. Растението е известно още под името
горчива тиква, балсамова круша или карела.
Плодовете се използват за храна в свеж вид, като салати или
гарнитури, или след кулинарна преработка (най-често чрез пържене или
задушаване) в различни ястия със свинско месо, в супи, с люти чушки и др. В
Индия се приготвят различни ястия с картофи, с кокосови орехи, а в Индонезия –
задушени в кокосово мляко, пържени, приготвени с миди и др. Листата или
плодовете могат да се използват и за приготвянето на чай.
Освен като храна, в много от азиатските страни плодовете на
Горчивия пъпеш намират приложение в народната медицина. Поради силния горчив
вкус те стимулират храносмилателната система и помагат в случаите на диспепсия
и запек. В някои страни в Азия (Колумбия и Панама) растението се използва като заместител на
хинина – лечебно средство против малария. В индийската традиционна медицина плодовете
на Карелата се препоръчват като тонизиращо и стимулиращо средство, за
предизвикване на повръщане, при болки в жлъчните пътища, подагра, ревматизъм,
заболявания на далака, черния дроб, при урологични заболявания, а така също и
при някой новообразувания.
На етап клинични проучвания е установено, че плодовете на Горчивия
пъпеш са се оказали ефективни при лечение на HIV-инфекциите. Установените в тях протеини, глюкопротеини и
лектини подобряват състоянието на засегнатите от спин лица. При други изследвания
е установено, че те са добър имуностимулатор, като подобряват и активират
функциите на имунните клетки за борба срещу някои ракови заболявания.
Най-голям брой изследвания са проведени върху влиянието на
плодовете на Горчивия пъпеш върху диабета. Доказано е, че протеина АМРК, който
те съдържат, оказва много силно въздействие върху метаболизма на глюкозата в
човешкия организъм и на практика тушира негативното влияние на захарта.
При прием орално на плодов сок от Карела е установено
категорично, че се нормализира нивото на кръвната захар. Този прием може да се
замести и с приемането на един малък зелен горчив пъпеш дневно, разделен на 2-3
порции.
Няма коментари:
Публикуване на коментар