събота, 12 май 2012 г.

Чували ли сте за елда? "Царицата" на зърнените храни


Неслучайно наричат елдата "зрънце за милиони", защото тя, освен че е богата на витамини и минерали, се оказва и една от най-подходящите зърнени храни за активно спортуващите и за поддържане на фигурата.

Елдата (Fagopyrum) представлява род Покритосеменни растения от семейство Лападови (Polygonaceae). Елдата се отглежда лесно. Характерна особеност е, че при посевите от елда естествено не виреят бурени. Поради това не се налага обработване на полетата с химикали. Друга причина за избягването на употребата на химикали при добивите е, че те действат твърде неблагоприятно на вкуса на зърното. Тези факти недвусмислено определят елдата като действително екологично чиста храна, не единствена причина, поради която да се използва за хранене на децата в кърмаческа възраст.

Смята се, че елдата е подходяща за диабетици и хора с наднормено тегло, тъй като е най-бедна на съдържание на въглехидрати, в сравнение с останалите зърнени култури и картофите.



Наричат обикновената елда още гречка, наименование, с което е позната в Русия. Смята се, че родината на полезните зрънца е Индия, но в Русия те са най-популярни. В България елдата е позната най-вече на хората, практикуващи вегетарианство, тъй като е пълноценен заместител на месото.

История на елдата
За първи път хората започват да я отглеждат още преди 6 000 години в Югоизточна Азия. В Индия наричат елдата "черен ориз", а в другите страни е известна като "черна пшеница". След като започва масовото й отглеждане, тя бързо си спечелва славата на една от най-разпространените храни за бедните и плебеите.

Съвсем друга била историята на зърнената храна във Франция, където била отглеждана предимно заради меда, който се прави от нея. Медът от елда наистина се смята за един от най-вкусните и полезни продукти, които ефективно се борят с простудите и грипа. В Русия пък елдата се радвала на особен почит. Там са познавали добре нейните свойства и дори препоръчвали тя да се консумира преди големи изпитания, защото давала много енергия и сила.

Днес елдата съвсем не е синоним за бедност и нищета, а точно обратното - тя се е превърнала в израз на един по-здравословен и пълноценен начин на живот. 

Хранителен състав на елдата
Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 г продукт: протеини (около 14%), захар (2-2.5%), мазнини (около 3%), фибри (около 1%), витамините А, от групата В, и РР, желязо, калций, йод, фосфор, бор, цинк и  магнезий, както и органични киселини (лимонена и яблъчна). Елдата съдържа също големи количества от всичките осем незаменими аминокиселини (лизин, левцин, изолевцин, метионин, триптофан, треонин, фенилаланин и валин). В нейния състав липсва глутен, което своевременно я превръща в прекрасен диетичен продукт.

 Много са лечебните свойства на елдата.
 При анемия, падаща коса, чупещи се нокти. Смята се, че елдата е подходяща за диабетици и хора с наднормено тегло, тъй като е най-бедна на съдържание на въглехидрати, в сравнение с останалите зърнени култури и картофите.  Препоръчва се при остеопороза, ревматизъм и артрит. Срещу атеросклероза, хипертония, при хипофункция на щитовидната жлеза за подобряване на кръвообращението. Подсилва имунната система. Подобрява зрението. При заболявания на черния дроб. Срещу разширени вени и хемороиди. 

Здравословни ползи

    * Високото съдържание на белтъци, които пълноценно се усвояват, способства за увеличаване на мускулната сила и издръжливост, което я превръща в изключително подходящ продукт за активно спортуващите.
    * Богата на флавоноиди, зърнената храна ефективно се бори с процесите на стареене на клетките.
    * В една купичка елда количеството магнезий е около 86 мг, а той е изключително важен за профилактиката на сърдечно-съдовата система.
    * Наличието на калий, калций, желязо, цинк и фосфор превръща елдата в задължителна хранителна добавка, особено за хората, редовно посещаващи фитнес центъра или алеята за джогинг.
    * Богатото съдържание на витамини и минерали я прави незаменим "продукт за красота". Консумирането на елда подхранва кожата, косата и ноктите.
    * Несъмнено елдата е много ефективна при хора, подложили се на редуциращ режим на хранене. Особено в съчетание с мляко, защото по този начин значително подобрява работата на стомашно-чревния тракт. Диети, включващи елда, са изключително подходящи за студения сезон, както и за хора с установен висок холестерол и високо кръвно налягане.
    * Елдата има способността да стабилизира нивото на кръвната захар и заедно с просото се превръща в "алкално зърно" с киселинно-формираща функция.
    * Тази храна е много полезна и за децата, защото семената й се отличават с голямо количество фибри. Освен това кашата с елда не натоварва храносмилателната им система, защото тя съдържа пектин - вещество, което отстранява от тялото всички вредни вещества и значително подобрява процесите на храносмилане. Богатото съдържание на желязо и лецитин подобрява функционалното състояние на черния дроб и панкреаса и повишава съпротивителните сили на организма. За всички деца най-полезни се оказват закуските от цели зърна, тъй като в обвивките на зърнените култури се съхраняват всички полезни и ценни за доброто здравословно състояние вещества.

Кашата от елда е подходяща при сърдечно-съдови заболявания и заболявания на черния дроб. Спомага извеждането на холестерола от кръвта, както и на йоните на тежки метали. Съдържащите се в нея хранителни вещества намаляват пропускливостта на стените на кръвоносните съдове и чупливостта им. Подходяща храна е при и срещу разишери вени и хемороиди.

Елдата се препоръчва и при ревматизъм и артрит, както и срещу атеросклероза, хипертония, при хипофункция на щитовидната жлеза за подобряване на кръвообращението, имунната система и за добро зрение.
Може да се използва като частитен заместител на месото, тъй като е с високо съдържание на желязо, което я прави особено подходяща при анемични състояния. Достатъчна е консумацията на 2 супени лъжици брашно от елда на ден, за да се подобри концентрацията на хемоглобин в кръвта. За целта обаче трябва да се взима елда, чийто технологичен процес на обработка не включва запичане във фурна. По-полезно е брашното със светложълт цвят.

Не само за храна - рефлексотерапия
Зрънцата на елдата могат да се използват и за рефлексотерапия. Затова се препоръчва ходене на бос крак върху тях. Триъгъната форма на зрънцата е подходяща за притискане на активните точки на ходилото. Когато между дланите и пръстите се поставят зрънца елда и се ръцете се разтъркат няколко пъти се постига тонициращ и отпускащ ефект.

Да си приготвим вкусна гозба с елда 

Зърнената храна с успех може да бъде присъединена към всяка част от нашето меню, може да се консумира подсладена или осолена, като подходяща гарнитура към различни меса или зеленчуци, или просто като десерт в комбинация с много плодове. Може да бъде приготвена и като ориз, сварена в съотношение 1:2, а с брашното, получено от елда, можете да приготвите различни сладкиши или палачинки, или просто да го добавите към ястието, когато е необходимо.

Яжте елда поне 2-3 пъти седмично, за да почувствате здравословната й сила!







2 коментара:

  1. Аз отдавна използвам елда, тъй като много ми зопада аромата и вкуса й.Най-често само сварена с добавени стафиди и орехи- аналог на вареното жито. Добавяла съм и към кексчета.Благодаря ви за интересната информация!
    Би ми се искало, а смятам,че и за другите читатели ще бъде интересно да предсатвите рецепти от индийската кухня, особено с продукти, които доставяте.На мен ще ми е интересно дори и без снимки.
    Очаквам с нетърпение следващата ви публикация.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте,

    Ние вече имаме няколко публикувани рецепти на индийски ястия. Ще се постараем да подберем още нови и скоро ще публикуваме и тях, за да можете да ги изпробвате! Надяваме се да Ви харесат!

    ОтговорИзтриване