вторник, 15 май 2012 г.

Рецепта за Панджири


Панджири е десерт от Северна Индия, който има много положително въздействие върху младите майки за увеличаване на кърмата им.

Време за приготвяне: 10мин.        Време за печене: 30мин.

Необходими продукти:
  • 1 чаена чаша чисто индийско масло Гий
  • ¼ чаена чаша арабска дъвка
  • ¼ чаена чаша макана (семена от лотус)
  • ½ чаена чаша брашно за чапати
  • ½ чаена чаша грис
  • 1 чаена чаша захар
  • 1 чаена чаша неосолени бадеми, изпечени и едро смлени
  • 1 чаена лъжичка джинджифил на прах  (по желание)
  • 1 чаена лъжичка айован (по желание)
  • 1 чаена лъжичка кардамон на прах (по желание)
  • 1 чаена лъжичка резене на прах (по желание)
Начин на приготвяне:
  • Загрейте индийското малско Гий в дълбок тиган на средна температура
  • Прибавете арабската дъвка и запържете сместа като постоянно разбърквате, за да не загори.  Кристалчетата ще се надуят. Извадете ги с решетъчна лъжица и ги оставете на страна върху хартия.
  • В същата мазнина запържете и семената от лотус, докато придобият златист цвят. Извадете ги с решетъчна лъжица и ги оставете на страна върху хартия.
  • Смелете семената от лотус и арабската дъвка (по отделно) на едро, в суха и чиста мелачка за кафе.
  • В същото масло добавете брашното за чапати и гриса. Разбърквайте периодично и оставете на огъня докато придобие златист цвят и заприлича на влажен пясък. Това изисква търпение. Не се изкушавайте да увеличите температурата, защото това ще доведе до загаряне на сместа.
  • Когато гриса и брашното са напълно изпечени, добавете всички останали съставки (включително запържените и смлени семена от лотус и арабската дъвка). Смесете добре и загасете котлона.
  • Оставете десерта да изстине на стайна температура преди да сервирате.
  • Когато Панджири се поднася на кърмачка, добре е да бъде в съчетание с чаша топло пълномаслено мляко. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар