Панджири
е десерт от Северна Индия, който има много положително въздействие върху
младите майки за увеличаване на кърмата им.
Време за приготвяне: 10мин. Време за печене: 30мин.
Необходими продукти:
- 1 чаена чаша чисто индийско масло Гий
- ¼ чаена чаша арабска дъвка
- ¼ чаена чаша макана (семена от лотус)
- ½ чаена чаша брашно за чапати
- ½
чаена чаша грис
- 1 чаена чаша захар
- 1 чаена чаша неосолени бадеми, изпечени и едро смлени
- 1 чаена лъжичка джинджифил на прах (по желание)
- 1 чаена лъжичка айован (по желание)
- 1 чаена лъжичка кардамон на прах (по желание)
- 1 чаена лъжичка резене на прах (по желание)
Начин на приготвяне:
- Загрейте индийското малско Гий в дълбок тиган на средна температура
- Прибавете арабската дъвка и запържете сместа като постоянно разбърквате, за да не загори. Кристалчетата ще се надуят. Извадете ги с решетъчна лъжица и ги оставете на страна върху хартия.
- В същата мазнина запържете и семената от лотус, докато придобият златист цвят. Извадете ги с решетъчна лъжица и ги оставете на страна върху хартия.
- Смелете семената от лотус и арабската дъвка (по отделно) на едро, в суха и чиста мелачка за кафе.
- В същото масло добавете брашното за чапати и гриса. Разбърквайте периодично и оставете на огъня докато придобие златист цвят и заприлича на влажен пясък. Това изисква търпение. Не се изкушавайте да увеличите температурата, защото това ще доведе до загаряне на сместа.
- Когато гриса и брашното са напълно изпечени, добавете всички останали съставки (включително запържените и смлени семена от лотус и арабската дъвка). Смесете добре и загасете котлона.
- Оставете десерта да изстине на стайна температура преди да сервирате.
- Когато Панджири се поднася на кърмачка, добре е да бъде в съчетание с чаша топло пълномаслено мляко.
Няма коментари:
Публикуване на коментар