четвъртък, 17 май 2012 г.

Лечебната сила на Сусама



Произходът му е от Индия и Судан
Сусамът представлява малки, плоски, овални семена с вкус на орехи и с много деликатен аромат. Те могат да са с различен цвят в зависимост от вида им. Има бял, жълт, черен и червен сусам. (В магазин Сокони можете да намерите бял, жълт и черен сусам).

Сусамовото семе е дълбоко ценено заради високото си съдържание на сусамово масло, което е изключително неподатливо на разваляне.
Предполага се, че сусамът е възникнал в Индия, тъй като за първи път се споменава в индийските легенди, в които е бил символ на безсмъртието. От Индия сусамовото семе се разпространява до Средния изток, Африка и Азия. Днес най-големите производители на сусам са Индия, Китай и Мексико.

Подходящ е за приготвяне на хлябове, кексове, бисквити, сладки,за сусамова тахан халва, в дресинг при приготвяне на салати.

Отличава се с високо съдържание на желязо и витамин Е. Той е и изключителен източник на калций, магнезий, мед, селен, минерални вещества и белтъчини. С високата си хранителна стойност, той има голям принос за пълноценната и здравословната кухня. 

Сусамово семе

Сусамовото семе добавя деликатна, почти неосезаема хрупкавост към много азиатски ястия. То е основна съставка на тахинито (пастата от сусамово семе) и на прекрасния сладкиш на централна Европа - халвата. Сусамът расте целогодишно.

Сусамовото семе е може би най-старата подправка, известна на човека, която датира от 1600 пр. Хр. То е било дълбоко ценено заради маслото си, което е изключително резистентно на гранясване. 

Ползи на сусамовото семе

Сусамовото семе е не само изключителен източник на мед и манган, но и много добър източник на магнезий, калций, желязо, фосфор, витамин В1 и диетични фибри. В допълнение към тези ценни минерали и витамини, сусамът съдържа и две уникални съставки- сезамин и сезамолин. И двете принадлежат към групата на т.нар. лигнани, които имат понижаващи холестерола и увеличаващи запасите на витамин Е ефекти.
Сезаминът предпазва черния дроб от неблагоприятните въздействия на кислорода.

Сусамовото семе е много богат източник на мед, магнезий и калций, които от своя страна дават следните здравословни резултати:
- медта  успокоява симптомите при ревматичен артрит. Ефективността на медта се дължи на факта, че тя е важен микроминерал, играещ важна роля в антивъзпалителните и антиоксидантните ензимни системи.
- магнезият поддържа сърдечносъдовото и респираторното здраве. Той е много полезен в случаи на дихателни спазми при аритмия, понижава високото кръвно налягане и възстановява нормалния сън при жените в периода на менопаузата.
- калцият помага в защитата от рак на колона, остеопороза и мигрена
- цинкът е много важен за здравината на костите. Съдържащият се в сусамовото семе цинк е особено добро решение за мъжете в напреднала възраст. Макар да се счита, че остеопорозата е характерна за жените след менопаузата, се оказва, че тя е потенциален проблем и за по-възрастните мъже, което означава, че те трябва да включат в диетата си храни, богати на този минерал.
- Фитостеролите, намиращи се в сусамовото семе, понижават нивата на холестерол. Фитостеролите са съединения, които се намират в растенията и имат химична структура, близка до холестерола. Когато присъстват в диетата ни в достатъчно количество, те редуцират нивата на холестерол в кръвта и увеличават отговора на имунната ни система към риска от определени видове рак.

Сусамов тахан
Признат е от народната медицина като елексир за стомашно-чревния тракт.

Приеман сутрин на гладно, по 2-3 супени лъжици е отлично средство за профилактика при язва и гастрит.
Поради голямото си съдържание на калций, сусамовия тахан се препоръчва за заздравяване на костно-мускулната система. Особено подходящ е за приемане от деца - за укрепване на организма, както и за жени в напреднала възраст - срещу остеопроза.

Отлична закуска за хора от всякакви възрасти. Приема се като се разбърка с равни части мед, за предпочитане сутрин.

Сусамът това 2 милиметрово семенце е: за здрави кости, коса и дълголетие
Между лечебните му свойства може да се съобщят:
- допълва енергията на бъбреците, която повлиява качеството на костната тъкан (при остеопороза напр.), също образуването на кръвта (при анемия), повишава количеството и качеството на спермата (безплодие при мъжете), повлиява качеството на косата-нейния растеж, също повлиява слуха
- профилактика и лечение на запека, също при суха кашлица
- сусамът трябва да бъде ежедневно допълнение към храната при жените в менопаузата - при горещи вълни, изпотяване, безсъние, сърцебиене, слабост
- при жени с преждевременна и силна менструация
- при хора с прекумерно изпотяване, хиперактивност, склонност към повишено кръвно налягане, сърдечни заболявания, мозъчни проблеми
- външно сусамовото масло се прилага външно при болки в ушите, кожни изгаряния, като се нанася с памуче. При повишена температура помага за снижаването й като се маже кожата със сусамово масло.
- увеличава продължителността на живота


Модерната диетология:
Сусамът съдържа тези най-важни вещества:
20% белтъчини
50% растителни масла
захариди 16%
9 % влакнести вещества
витамини - тиамин (В1),
рибофлавин(В2)
ниацин(В3)
каротени

Сусамът е отличен мултиминерален природен продукт- в 100 гр. сусам има:
калций до 1500 мг. !!!
магнезий -350 мг.
желязо - 10 мг.
цинк - 10 мг.
калий - 410 мг.
фосфор - 890 мг.


Този състав го прави подходящ при лечението на :
високото съдържание на органичен калций, магнезий, фосфор - при лечението и профилактиката на остеопорозата и костните счупвания. Препоръчва се на бременните и кърмещи жени.

високото съдържание на желязо - подходящ при жените и при анемичните хора
високото съдържание на витамини от групата В и магнезий, фосфор - подходящ при неврологични заболявания вкл. депресии, неврози. По същият начин е подходящ при студенти, спортисти, хора работещи тежък физически труд
високото съдържание на ненаситени мастни киселини и магнезий - подходящ при сърдечно-съдови заболявания
високото съдържание на цинк подобрява имунната система и метаболизма в организма
високото съдържание на каротени и магнезий, калций и цинк са лекарство за очите, косата, лигавиците, ноктите
сусамовото мляко може да замести кравето мляко при хора с непоносимост към лактозата

Най-добре е да се консумира природен необелен сусам, защото състава на минералите и витамините се снижава при отстраняването на повърхностните обвивки на семенцето.
Една вкусна, лечебна чаша сусамово мляко дневно помага при много здравословни проблеми вкл. и фрактури:
100 гр. сусам
200 гр. вода
1 лъжица мед

 Всичко това се слага в подходящ съд и се миксира с пасатор, докато се получи бяла течност (бяла, защото при разкъсването на сусамовата обвивка се отделя маслото, което с водата образува емулсия) 
По желание може да се прибави и един банан на парченца и да се разбие с миксера - получава се прекрасно лечебно питие, което няма аналог сред лекарствата и "хранителните добавки" .








Няма коментари:

Публикуване на коментар