понеделник, 14 май 2012 г.

Чапати


Чапати е вид тънък индийски хляб, приготвен от пшенично брашно без мая. Освен в Индия е разпространен в цяла Южна Азия и Източна Африка (Уганда, Гана и др.).


Как да си приготвим Чапати?

Необходими продукти за 15 броя:                                                                        

  • 300г брашно за Чапати                               
  • 250мл топла вода
  • 2 супени лъжици (30мл) мазнина             
  • Гий – за мазане, ако желаете 
Начин на приготвяне:
Смесете мазнината и брашното. Добавете водата и направете средно меко тесто. Разделете тестото на 15 части. Оформете по една топка от всяка част, оваляйте всяка в брашно за чапати и оформете тънко кръгло чапати. Изпечете чапатито от двете страни в горещ тиган за чапати (Тавди) или друг плосък и кръгъл тиган.
Друг начин да се пиготви Чапати: За да ги направите по-пухкави, запечете леко от двете страни и след това за малко ги сложете върху гореща скара. След като са готови може да се намажат с Гий или друг вид масло и да се консумира.

Гий

Няма коментари:

Публикуване на коментар