Чапати е вид
тънък индийски хляб, приготвен от пшенично брашно без мая. Освен в Индия е
разпространен в цяла Южна Азия и Източна Африка (Уганда, Гана и др.).
Как да си приготвим
Чапати?
Необходими продукти за 15 броя:
- 300г брашно за Чапати
- 250мл
топла вода
- 2 супени лъжици (30мл) мазнина
- Гий – за мазане, ако желаете
Начин на приготвяне:
Смесете мазнината и брашното. Добавете водата и направете
средно меко тесто. Разделете тестото на 15 части. Оформете по една топка от
всяка част, оваляйте всяка в брашно за чапати и оформете тънко кръгло чапати.
Изпечете чапатито от двете страни в горещ тиган за чапати (Тавди) или друг
плосък и кръгъл тиган.
Друг начин да се пиготви Чапати: За да ги направите
по-пухкави, запечете леко от двете страни и след това за малко ги сложете върху
гореща скара. След като са готови може да се намажат с Гий или друг вид масло и
да се консумира.
Гий
Гий
Няма коментари:
Публикуване на коментар