вторник, 15 май 2012 г.

Рецепта за индийска леща



Лещата, позната в Индия под името Дал, е не само вкусна, но също така изключително полезна за здравето. Тя е ниско-калорична и без холестерол. Можете да си приготвите индийска леща бързо и лесно, следвайки следната рецепта:

Необходими продукти:
  • 1 чаена чаша индийска леща (Дал)        
  • ½ чаена лъжица сух синап
  • 1 ½ чаени лъжици олио                          
  • 2 скилидки чесън, смлени
  • ½ чаена лъжица семена от кимион         
  • Щипка лют червен пипер
  • ½ чаена лъжица сол                                
  • 2 чаени чаши бял ориз
  • ¼ чаена лъжица куркума                         
  • 2 чаени чаши бял ориз 
Начин за приготвяне:
  • Поставете лещата в средно голям тиган. Прибавете около ¼ от нейното количество вода.  Oставете я да заври (около 45мин). Лещата трябва да бъде сварена добре, но не на каша;
  • В малък тиган, загрейте олиото на средно висока температура. Добавете семената от кимион и разбъркайте.  Оставете ги така на огъня, като разбърквате, в продължение на около 1 мин. Семената трябва да придобият червеникав или кафеникав цвят и да придадат чудесен аромат.
  • Прибавете чесъна към олиото и кимиона и оставете на огъня за около 1 минута, като разбърквате. Прибавете останалите подправки към олиото и продължете да разбърквате в продължение на още около минута.
  • Изсипете половин чаша от бульона на лещата към сместа от подправки и оставете да ври за няколко минути, за да могат ароматите да се смесят.
  • Изсипете сместа от подправките към лещата.
Сервирайте върху ориз.
Забележка: Ако искате да получите автентичният индийски аромат, пригответе сместа от подправки точно по начина описан по-горе.  Ако подправките се изсипят директно в лещата, няма да  постигнете същият ефект. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар