Лещата, позната в Индия под името Дал, е не само вкусна, но
също така изключително полезна за здравето. Тя е ниско-калорична и без
холестерол. Можете да си приготвите индийска леща бързо и лесно, следвайки
следната рецепта:
Необходими продукти:
- 1 чаена чаша индийска леща (Дал)
- ½ чаена лъжица сух синап
- 1 ½ чаени лъжици олио
- 2 скилидки чесън, смлени
- ½ чаена лъжица семена от кимион
- Щипка лют червен пипер
- ½ чаена лъжица сол
- 2 чаени чаши бял ориз
- ¼ чаена лъжица куркума
- 2 чаени чаши бял ориз
Начин за приготвяне:
- Поставете лещата в средно голям тиган. Прибавете около ¼ от нейното количество вода. Oставете я да заври (около 45мин). Лещата трябва да бъде сварена добре, но не на каша;
- В малък тиган, загрейте олиото на средно висока температура. Добавете семената от кимион и разбъркайте. Оставете ги така на огъня, като разбърквате, в продължение на около 1 мин. Семената трябва да придобият червеникав или кафеникав цвят и да придадат чудесен аромат.
- Прибавете чесъна към олиото и кимиона и оставете на огъня за около 1 минута, като разбърквате. Прибавете останалите подправки към олиото и продължете да разбърквате в продължение на още около минута.
- Изсипете половин чаша от бульона на лещата към сместа от подправки и оставете да ври за няколко минути, за да могат ароматите да се смесят.
- Изсипете сместа от подправките към лещата.
Сервирайте върху
ориз.
Забележка: Ако
искате да получите автентичният индийски аромат, пригответе сместа от подправки
точно по начина описан по-горе. Ако
подправките се изсипят директно в лещата, няма да постигнете същият ефект.
Няма коментари:
Публикуване на коментар