понеделник, 14 май 2012 г.

Кичари


Това е смес от ориз и леща (Mung Dal), която е основа при здравословния начин на живот Аюрведа. И оризът Басмати, и  лещата Мунг Дал имат свеж сладък вкус. Смесването на зърнени култури с варива представлява много балансирана диета. Така се получава отлично комбиниране на протеини и осигурява постигане на баланс в огранизма. Твърди се, че това е най-добрата комбинация гарантираща добро храносмилане на човека. Тази смес е много лека и не затруднява храносмилателната система. Това подхранва тялото и му дава сила.


Обикновено, при приготвянето, се слагат две части ориз и една част леща. На някои места KHICHARI се запържва, като се добавят подправки, чили, чесън и масала.
Рецептите за Кичари са за 4-5 души.

Мунг Дал Кичари

Съставки:
  • 1чаша ориз Басмати                                     
  • ½ чаена лъжица куркума
  • ½ чаша разделена жълта леща (Мung Dal)   
  • 2 щипки асафетида
  • 3 чаена лъжици разтопено масло                  
  • ½ чаена лъжица сол
  • 1 чаена лъжица черно синапено семе
  • 4 чаши вода
  • 1 чаена лъжица семена от кимион                
  • ½ чаена лъжица сол
Начин на приготвяне:
Първо измийте добре ориза и лещата. По-добре е за залеете с вода лещата няколко часа преди да я приготвите, защото така тя става по-лесна за храносмилане. В някои части на Индия накисват и двата продукта предварително. В тенджера или тиган на средно висока температура се загрява разтопеното маслото, като към него се добавят черните синапени семена, семената от кимион и асафетида. Разбъркайте и оставете на огъня, докато семената започнат да пукат. Тогава добавете оризът, лещата, куркумата и солта и разбърквайте докато продуктите се смесят добре с подправките.
Прибавете водата и оставете да заври. Нека да ври за околко 5 минути, без капак, като периодично разбърквате. Намалете температурата и поставете капака, като го оставите леко открехнат. Оставете го на такава температура за околко ½ час, докато омекне.




Няма коментари:

Публикуване на коментар