Това е смес от ориз и леща (Mung Dal), която е основа при здравословния начин
на живот Аюрведа. И оризът Басмати, и
лещата Мунг Дал имат свеж сладък вкус. Смесването на зърнени култури с
варива представлява много балансирана диета. Така се получава отлично
комбиниране на протеини и осигурява постигане на баланс в огранизма. Твърди се,
че това е най-добрата комбинация гарантираща добро храносмилане на човека. Тази
смес е много лека и не затруднява храносмилателната система. Това подхранва
тялото и му дава сила.
Обикновено, при приготвянето, се слагат две части ориз и
една част леща. На някои места KHICHARI
се запържва, като се добавят подправки, чили, чесън и масала.
Рецептите за Кичари са за 4-5 души.
Мунг Дал Кичари
Съставки:
- 1чаша ориз Басмати
- ½ чаена лъжица куркума
- ½ чаша разделена жълта леща (Мung Dal)
- 2 щипки асафетида
- 3 чаена лъжици разтопено масло
- ½ чаена лъжица сол
- 1 чаена лъжица черно синапено семе
- 4 чаши вода
- 1 чаена лъжица семена от кимион
- ½ чаена лъжица сол
Начин на приготвяне:
Първо измийте добре ориза и лещата. По-добре е за залеете с
вода лещата няколко часа преди да я приготвите, защото така тя става по-лесна
за храносмилане. В някои части на Индия накисват и двата продукта
предварително. В тенджера или тиган на средно висока температура се загрява
разтопеното маслото, като към него се добавят черните синапени семена, семената
от кимион и асафетида. Разбъркайте и оставете на огъня, докато семената
започнат да пукат. Тогава добавете оризът, лещата, куркумата и солта и
разбърквайте докато продуктите се смесят добре с подправките.
Прибавете водата и оставете да заври. Нека да ври за околко
5 минути, без капак, като периодично разбърквате. Намалете температурата и
поставете капака, като го оставите леко открехнат. Оставете го на такава
температура за околко ½ час, докато омекне.
Няма коментари:
Публикуване на коментар