Съставки:
½ чаша кабули чана
(бял грах) (нахут)
Сол на вкус
2 обелени скилидки чесън
2 супени лъжици сусам
1 супена лъжица лимонов сок
4 супена лъжица прясна извара (кисело мляко)
1 супена лъжица зехтин
За украса:
Стръкче магданоз
½ супена лъжица зехтин
Начин на приготвяне:
- Накиснете кабули чана (нахут) във вода за една вечер.
- На следващият ден изсипете водата, добавете солта и ½ чаша вода и варете под налягане докато се свари добре.
- Позволете на парата да излезе преди да отворите капака. Охладете и прецедете през цедка. Оставете нахута отделно от водата.
- Смесете чесъна, сусама, лимоновият сок, изварата, зехтинът, солта и ¼ чаша от прецедената вода и пасирайте всичко това с миксер до получаването на гладка смес.
- Добавете свареният нахут и пасирайте отново докато се получи гладка смес. Ако сместа е прекалено гъста, добавете 2-3 супени лъжици от водата, в която се е варил нахута и разбъркайте добре.
- Сложете тази смес в купа и я поставете в хладилника за най-малко 1час.
Как да сервирате: Точно преди да сервирате, гарнирайте
хумуса със стрък магданоз и зехтина и сервирайте охладено със лентички хляб.
Няма коментари:
Публикуване на коментар