сряда, 9 май 2012 г.

Киноа



Киноа (Chenopodum quinoa) представлява едногодишно растение с широки листа, за родина на което се приема Южна Америка. Въпреки че определят киноа като зърнена култура, тя е близък родственик на спанака, цвеклото и лободата, а благодарение на превъзходните си хранителни качества, придобива все по-голяма популярност. Киноата е истински дар от природата, тъй като позволява да се консумират не само нейните семена, наподобяващи кус-кус, но и листата. В Южна Америка наричат киноата "дребен ориз", семената й наподобяват на кускус, има лек орехов аромат, а по хранителни качества прилича на млякото.

Неслучайно наричат киноа "царицата на зърнените култури". С богат хранителен състав и лек орехов привкус, малките зрънца са предпочитана храна от вегани, вегетарианци и суровоядци.

Нейното консумиране определено е добра предпоставка за здравословно и балансирано хранене, а липсата на глутен пък позволява зърнената култура да бъде включена в менюто на подрастващите. Най-големите производители на киноа в световен мащаб са Перу, Боливия и Еквадор.

Историята разказва, че киноа е подарък от инките, заедно с картофите и царевицата, които неслучайно я приемали не само за свещена храна и лекарство, но и за слабоалкохолна релаксираща напитка.

Наричали я "дребен ориз" и се занимавали с нейното отглеждане още преди повече от 5 000 години, а засаждането й започвало с хвърлянето на семена от вожда на племето. 

Начини за консумация на киноа 


Киноа е подходяща за сервиране под формата на гарнитура към различни основни ястия:
  • сварена и гарнирана с обезмаслено сирене;
  • успешно може да замести ориза във всяка гозба;
  • с киноа лесно може да бъде приготвен хляб и хлебни изделия, различни салати, десерти и дори супи;
  • от киноа може да бъде приготвена слабоалкохолна напитка с вкус, силно напомнящ този на бирата.

Хранителен състав

Хранителни стойности в 100 г киноа: 368 ккал, 14 г белтъчини, 64 г въглехидрати, 6 г мазнини и 7 г фибри

•          Изключително богата на протеини зърнена култура - 14-20% (за сравнение - в ориза съдържанието на протеини е приблизително 7.5%, в просото 9.5%, а в пшеницата 14%).
•          Киноата е единственият природен продукт, който съдържа всичките осем незаменими за човешкия организъм аминокиселини.
•          Добър източник на витамини от групата В и Е.
•          Съдържа цинк, желязо, магнезий, манган, фосфор.
•          В киноата има умерено висока порция фибри.
•          Не съдържа глутен и има сравнително нисък гликемичен индекс.
•          В състава й се открива многообразие от полезни за организма вещества, което я превръща в подходяща храна за бременни и малки деца.
•          Подобрява дейността на стомашно-чревния тракт, тъй като действа благоприятно върху процесите на храносмилане и стимулира метаболизма. Високото съдържание на протеини превръща киноа в задължителна част от менюто на всички активно спортуващи.
•          Смята се, че спомага за сравнително бързото редуциране на дегенеративните промени на кожата.

Киноа – здравословни качества
  • Киноа подобрява дейността на стомашно-чревния тракт.
  • Киноа поддържа клетъчните функции.
  • Киноа помага за по-бързото заздравяване на раните.
  • Киноа предпазва от сърдечносъдови заболявания.
  • Киноа съдържа всички жизненоважни вещества и е особено подходяща за малки деца и бременни жени.

Гликемичният индекс на киноата и кръвната захар
 Гликемичният индекс на храните, съдържащи въглехидрати, показва скоростта на вдигане на кръвната захар веднага след консумацията им. Храните с висок гликемичен индекс не са подходящи за диабетици, както и за хора, практикуващи ограничителен режим на хранене за отслабване. Обратното – храните с нисък гликемичен индекс не влияят особено на глюкозата, намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и подпомагат загубата на излишното тегло.
Киноата се нарежда сред онези храни с нисък гликемичен индекс.


Киноата и паметта
Тази толкова богата на аминокиселини храна е и богат източник на витамини от В групата, включително и толкова важната фолиева киселина. Фолиевата киселина е необходима за изработването на нови клетки, и е най-препоръчваната добавка за бременните жени. Тя е също така важна за правилното функциониране на мозъка. Споед научни изследвания, възрастните хора, коита имат ниски нива на фолиева киселина, е по-вероятно да страдат от старческа деменция, загуба на паметта или депресия.


Киноата и сърцето
 Консумирането на киноа е добра превантивна мярка срещу болести на сърдечно-съдовата система. Добър източник на магнезиум е. Този важен минерал съдейства за здрави кръвоносни съдове като осигурява тяхната добра еластичност, и по този начин намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Киноата и диетите
Поради пълното съдържание на есенциални аминокиселини и сравнително ниската си калоричност, киноата бива използвана често в ограничителни хранителни режими, предназначени за намаляване на излишното тегло. Съществува и диета, базирана почти изцяло на консумиране на киноа.



Няма коментари:

Публикуване на коментар