Киноа (Chenopodum quinoa) представлява едногодишно растение с широки листа, за родина на което се приема Южна Америка. Въпреки че определят киноа като зърнена култура, тя е близък родственик на спанака, цвеклото и лободата, а благодарение на превъзходните си хранителни качества, придобива все по-голяма популярност. Киноата е истински дар от природата, тъй като позволява да се консумират не само нейните семена, наподобяващи кус-кус, но и листата. В Южна Америка наричат киноата "дребен ориз", семената й наподобяват на кускус, има лек орехов аромат, а по хранителни качества прилича на млякото.
Неслучайно наричат киноа "царицата на зърнените
култури". С богат хранителен състав и лек орехов привкус, малките зрънца
са предпочитана храна от вегани, вегетарианци и суровоядци.
Нейното консумиране определено е добра предпоставка за
здравословно и балансирано хранене, а липсата на глутен пък позволява зърнената
култура да бъде включена в менюто на подрастващите. Най-големите производители
на киноа в световен мащаб са Перу, Боливия и Еквадор.
Историята разказва, че киноа е подарък от инките, заедно с
картофите и царевицата, които неслучайно я приемали не само за свещена храна и
лекарство, но и за слабоалкохолна релаксираща напитка.
Наричали я "дребен ориз" и се занимавали с нейното
отглеждане още преди повече от 5 000 години, а засаждането й започвало с
хвърлянето на семена от вожда на племето.
Начини за консумация на киноа
- сварена и гарнирана с обезмаслено сирене;
- успешно може да замести ориза във всяка гозба;
- с киноа лесно може да бъде приготвен хляб и хлебни изделия, различни салати, десерти и дори супи;
- от киноа може да бъде приготвена слабоалкохолна напитка с вкус, силно напомнящ този на бирата.
Хранителен състав
Хранителни
стойности в 100 г киноа: 368 ккал, 14 г белтъчини, 64 г въглехидрати, 6 г
мазнини и 7 г фибри
• Изключително
богата на протеини зърнена култура - 14-20% (за сравнение - в ориза
съдържанието на протеини е приблизително 7.5%, в просото 9.5%, а в пшеницата
14%).
• Киноата е
единственият природен продукт, който съдържа всичките осем незаменими за човешкия
организъм аминокиселини.
• Добър
източник на витамини от групата В и Е.
• Съдържа
цинк, желязо, магнезий, манган, фосфор.
• В киноата
има умерено висока порция фибри.
• Не съдържа
глутен и има сравнително нисък гликемичен индекс.
• В състава й
се открива многообразие от полезни за организма вещества, което я превръща в
подходяща храна за бременни и малки деца.
• Подобрява
дейността на стомашно-чревния тракт, тъй като действа благоприятно върху
процесите на храносмилане и стимулира метаболизма. Високото съдържание на
протеини превръща киноа в задължителна част от менюто на всички активно
спортуващи.
• Смята се, че
спомага за сравнително бързото редуциране на дегенеративните промени на кожата.
- Киноа подобрява дейността на стомашно-чревния тракт.
- Киноа поддържа клетъчните функции.
- Киноа помага за по-бързото заздравяване на раните.
- Киноа предпазва от сърдечносъдови заболявания.
- Киноа съдържа всички жизненоважни вещества и е особено подходяща за малки деца и бременни жени.
Гликемичният индекс на храните, съдържащи въглехидрати, показва скоростта на вдигане на кръвната захар веднага след консумацията им. Храните с висок гликемичен индекс не са подходящи за диабетици, както и за хора, практикуващи ограничителен режим на хранене за отслабване. Обратното – храните с нисък гликемичен индекс не влияят особено на глюкозата, намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и подпомагат загубата на излишното тегло.
Киноата се нарежда сред онези храни с нисък гликемичен индекс.
Киноата и паметта
Тази толкова богата на аминокиселини храна е и богат източник на витамини от В групата, включително и толкова важната фолиева киселина. Фолиевата киселина е необходима за изработването на нови клетки, и е най-препоръчваната добавка за бременните жени. Тя е също така важна за правилното функциониране на мозъка. Споед научни изследвания, възрастните хора, коита имат ниски нива на фолиева киселина, е по-вероятно да страдат от старческа деменция, загуба на паметта или депресия.
Киноата и сърцето
Консумирането на киноа е добра превантивна мярка срещу болести на сърдечно-съдовата система. Добър източник на магнезиум е. Този важен минерал съдейства за здрави кръвоносни съдове като осигурява тяхната добра еластичност, и по този начин намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.
Киноата и диетите
Поради пълното съдържание на есенциални аминокиселини и сравнително ниската си калоричност, киноата бива използвана често в ограничителни хранителни режими, предназначени за намаляване на излишното тегло. Съществува и диета, базирана почти изцяло на консумиране на киноа.
Няма коментари:
Публикуване на коментар